Prototal: ”Den stora tillväxten ligger i serieproduktion”

Från vänster: Henrik Lundell, vd och Jonas Sandwall, marknadschef.

Från vänster: Henrik Lundell, vd och Jonas Sandwall, marknadschef.

Deras senaste miljoninvestering samt en ny majoritetsägare som tillträtt, är bara några steg för att Prototal ska stå högst på listan när företagen inser vad den additiva tekniken kan erbjuda. – Vi är i en industriell och digitaliseringsfas som innebär utveckling mot nya marknader och segment samt förbättringar i förutsättningar för befintliga kunder, säger vd Henrik Lundell.

Mångmiljonsinvesteringar och en ny partner. Den senaste tiden för den Jönköpingsbaserade servicebyrån Prototal har minst sagt varit händelserik. Förutom att installera sin fjärde 3d-skrivare från HP så gick det svenska investeringsbolaget Nalka in som majoritetsägare den 2 september i år.

– Nalka investerar i små och medelstora bolag som har potential att växa, både genom att investera i den befintliga verksamheten men också att förvärva ytterligare inom vårt segment. Först i Skandinavien och därefter internationellt, berättar Henrik Lundell, vd på Prototal.

I dag finns företagets kunder huvudsakligen i Norden. Däremot är det flera av kunderna som har sin produktion utomlands. Då görs beställningarna från kundernas produktionsenheter och de färdiga delarna levereras direkt dit.

 

Flera tekniker i en maskinpark

Maskinparken i Jönköping, där även huvudkontoret ligger, består av flera olika tillverkningstekniker: Additiv tillverkning (3d-Printing), formsprutning och PUR-gjutning. På plats finns även modellsnickare och verktygstillverkning. Detta ger Prototal en rad fördelar, bland annat när det kommer till att guida kunden i sitt val av tillverkningsmetod.

På företaget finns även modellsnickare som med hjälp av teknikerna tar fram detaljerade modeller. På bild syns Victor Sollenby med en nygjord skalmodell av en ventilationsutrustning.

På företaget finns även modellsnickare som med hjälp av teknikerna tar fram detaljerade modeller. På bild syns Victor Sollenby med en nygjord skalmodell av en ventilationsutrustning.

– Vi är i en industriell och digitaliseringsfas och då öppnas omvärlden för oss som ett spelfält. Vi kommer nog se en tillströmning av icke-nordiska kunder med tanke på att det är få som har samlat den mix av produktion som vi har på ett och samma ställe i dag. Här kan vi tillverka upplagor på upp till hundratusen till en miljon plastbitar under en begränsad tid, säger Henrik.

Den additiva tillverkningen hos Prototal består av tre tekniker, SLA, SLS och MJF. Samtliga uppdelade i olika anpassade rum. I ett av dessa står fyra HP-skrivare uppradade. Henrik och Jonas visar den fjärde skrivaren, en mångmiljoninvestering, som nyligen installerats.

– Den måste gå varje dag, även helger, för att hålla igång produktionen och för att vi ska kunna erbjuda korta leveranstider och bästa service, berättar Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

För att leva upp till sin vision om att bli den snabbaste leverantören av plastkomponenter, har de ännu mer kapacitet att bjuda på. För nästan två år sedan köpte Prototal upp servicebyrån GT Prototyper i Ystad där de i dag printar med SLA och SLS-tekniken. Även i Nordnorge finns två 3d-skrivare på plats.

3d-printing största prion

För Prototal är det ingen tvekan om att 3d-printing har en stor prioritet de områden som de erbjuder i dag, och att utvecklingen i framtiden ligger i serieproduktion.

– Den stora tillväxten ligger i serieproduktion. Det har vi även har hört från våra maskinleverantörer och att det är det som de förbereder sina maskiner för, berättar Henrik.

De företag som köper sin egen utrustning i dag, köper till största del enstycksmaskiner för att testa och utveckla och sedan lägga ut i sin produktion, menar Henrik. Få riktigt stora bolag i dag satsar på egen produktionsvolym med additiv tillverkning, utan letar istället efter en underleverantör.

Maskiner för efterbehandling och materiallager ansluter till HP-rummet.

Maskiner för efterbehandling och materiallager ansluter till HP-rummet.

– Det är de segmenten vi rustar för. Att vara det första alternativet. Och det är egentligen bara en fördel att fler och fler har en egen maskin, för då lär man sig tankesättet och förstår fördelarna med tekniken, säger Henrik.

I hela tjugo år har Henrik och Jonas pratat om att det inte bara ska vara prototyper man talar om när det gäller 3d-printing, utan tillverkning. Men det är inte förrän i dag som en utveckling har skett på maskinfronten, vilket innebär att det första steget nu är taget.

 

 

 

Om Prototal

Prototal har sin grund i Electrolux AB som under 90-talet avyttrade sin verksamhet för att renodla sitt erbjudande. De hade bland annat Europas första 3d-skrivare på den tiden. Ur detta föddes sen bolaget Prototal AB 1999.

Efter köp som förde in bland annat plåt och plastverksamhet, PUR-gutning och formsprutning i företaget, så växte bolaget. För två år sedan gjordes en renodling där fokus sattes på enbart 3d-printing, PUR-gjutning och formsprutning. Företagsförvärv genomfördes också inom dessa områden, bland annat i Huskvarna och i Ystad.

Sedan dess har bolagets vision varit att bli Nordeuropas största center för prototyp- och serieproduktion, och bli den snabbaste leverantören av plastkomponenter. I dag omsätter de 300 miljoner kronor och har 175 anställda.

 

Tags: , , , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.