Ny 3d-skrivare för medicinindustrin

 

Stratasys släpper en ny 3d-skrivare för medicin- och läkemedelsindustrin. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut verklighetstrogna, anatomiska utskrifter.

Den nya 3d-skrivaren, Stratasys J750 Digital Anatomy, ska öppna dörren för bättre medicinsk träning och kirurgiska förberedelser. I dag används kadaver, djur eller syntetiska modeller för medicinsk träning vilket inte kan ge rätt vävnadskänsla till hundra procent. Detta kan bli väldigt problematiskt. Med den nya skrivaren ska det däremot gå att nå denna känsla och de biomekaniska egenskaper som finns hos den mänskliga anatomin.

Bättre medicintekniska produkter
Den nya skrivaren ska bidra till bättre modeller för läkare och kirurger att öva på.

Den nya skrivaren ska bidra till bättre modeller för läkare och kirurger att öva på.

Tillverkare av medicintekniska produkter ska kunna utföra ännu bättre designverifiering, validering, användbarhetsstudier och felanalys innan produkterna introduceras för patienten.

Skrivaren har sin bas i Stratasys tidigare skrivare J750 som lanserades år 2016. För design finns programvaran GrabCAD Print vilken även har runt 100 funktioner som ska vara anpassade för just den medicinska industrin enligt Stratasys.

Tre nya material

Tillsammans med den nya skrivaren släpps också tre material, GelMatrix Resin, TissueMatrix Resin och BoneMatrix Resin. Samtliga kan kombineras i en och samma utskrift vilket möjliggör över 100 nya materialkombinationer.

Maskinen levereras med hela materialportföljen för PolyJet vilket gör att användaren kan skriva ut delar i fullfärg. Svensk återförsäljare för Stratasys är Protech.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: