Ny 3d-skrivare för medicinindustrin

 

Stratasys släpper en ny 3d-skrivare för medicin- och läkemedelsindustrin. Enligt tillverkaren ska den kunna skriva ut verklighetstrogna, anatomiska utskrifter.

Den nya 3d-skrivaren, Stratasys J750 Digital Anatomy, ska öppna dörren för bättre medicinsk träning och kirurgiska förberedelser. I dag används kadaver, djur eller syntetiska modeller för medicinsk träning vilket inte kan ge rätt vävnadskänsla till hundra procent. Detta kan bli väldigt problematiskt. Med den nya skrivaren ska det däremot gå att nå denna känsla och de biomekaniska egenskaper som finns hos den mänskliga anatomin.

Bättre medicintekniska produkter
Den nya skrivaren ska bidra till bättre modeller för läkare och kirurger att öva på.

Den nya skrivaren ska bidra till bättre modeller för läkare och kirurger att öva på.

Tillverkare av medicintekniska produkter ska kunna utföra ännu bättre designverifiering, validering, användbarhetsstudier och felanalys innan produkterna introduceras för patienten.

Skrivaren har sin bas i Stratasys tidigare skrivare J750 som lanserades år 2016. För design finns programvaran GrabCAD Print vilken även har runt 100 funktioner som ska vara anpassade för just den medicinska industrin enligt Stratasys.

Tre nya material

Tillsammans med den nya skrivaren släpps också tre material, GelMatrix Resin, TissueMatrix Resin och BoneMatrix Resin. Samtliga kan kombineras i en och samma utskrift vilket möjliggör över 100 nya materialkombinationer.

Maskinen levereras med hela materialportföljen för PolyJet vilket gör att användaren kan skriva ut delar i fullfärg. Svensk återförsäljare för Stratasys är Protech.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: