Workshop ska stärka samarbeten

Enligt Alfred Science Nobel Park ledde workshopen till en rad konkreta projektidéer som de nu kommer förvalta inom projektet Aces.

Enligt Alfred Science Nobel Park ledde workshopen till en rad konkreta projektidéer som de nu kommer förvalta inom projektet Aces.

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Mikael Melitshenko.

Mikael Melitshenko.

Totalt fanns 43 deltagare från bland annat Sverige, Tyskland, Storbritannien, Norge och Tjeckien på plats i Stockholm under Aces workshop den 10 oktober. På talarlistan fanns till exempel Volvo och IMA.

– Den här typen av events är viktiga eftersom de hjälper till att samla intressenter inom additiv tillverkning som bidrar med olika perspektiv, både industriella, forskningsmässiga och beslutsfattande, säger deltagaren Mohamed Eldessouki, från Liberec University i Tjeckien.

Vi-känsla och öppenhet

Aces, som står för Additive Coordination in East Central Sweden, har som mål att samla innovationskraft kring 3d-printing i Östra Mellansverige för att utvecklingen ska ta ytterligare fart.

– Inom branschen finns fortfarande en stark vi-känsla och en öppenhet för samarbete inom olika områden och projekt. Detta gäller inte minst de stora universiteten och forskningsinstituten – som till exempel Uppsala, MTC och Fraunhofer, säger Mikael Melitshenko, projekt- och affärsutvecklare inom Alfred Nobel Science Parks profilområde Avancerad tillverkning.

Flera projektidéer

Enligt arrangörerna framkom det en rad konkreta projektidéer som de nu ska förvalta.

– Workshopen ledde till ett antal konkreta projektidéer, vilka skulle kunna passa i en specifik utlysning inom Horizon 2020 som finns ute just nu, avslutar Mikael Melitshenko.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: