Workshop ska stärka samarbeten

Enligt Alfred Science Nobel Park ledde workshopen till en rad konkreta projektidéer som de nu kommer förvalta inom projektet Aces.

Enligt Alfred Science Nobel Park ledde workshopen till en rad konkreta projektidéer som de nu kommer förvalta inom projektet Aces.

Den 10 oktober arrangerade Alfred Nobel Science Park, via sitt projekt Aces, en internationell workshop på Invest i Stockholm. Målet är att få fler aktörer inom additiv tillverkning att samverka med varandra. 

Mikael Melitshenko.

Mikael Melitshenko.

Totalt fanns 43 deltagare från bland annat Sverige, Tyskland, Storbritannien, Norge och Tjeckien på plats i Stockholm under Aces workshop den 10 oktober. På talarlistan fanns till exempel Volvo och IMA.

– Den här typen av events är viktiga eftersom de hjälper till att samla intressenter inom additiv tillverkning som bidrar med olika perspektiv, både industriella, forskningsmässiga och beslutsfattande, säger deltagaren Mohamed Eldessouki, från Liberec University i Tjeckien.

Vi-känsla och öppenhet

Aces, som står för Additive Coordination in East Central Sweden, har som mål att samla innovationskraft kring 3d-printing i Östra Mellansverige för att utvecklingen ska ta ytterligare fart.

– Inom branschen finns fortfarande en stark vi-känsla och en öppenhet för samarbete inom olika områden och projekt. Detta gäller inte minst de stora universiteten och forskningsinstituten – som till exempel Uppsala, MTC och Fraunhofer, säger Mikael Melitshenko, projekt- och affärsutvecklare inom Alfred Nobel Science Parks profilområde Avancerad tillverkning.

Flera projektidéer

Enligt arrangörerna framkom det en rad konkreta projektidéer som de nu ska förvalta.

– Workshopen ledde till ett antal konkreta projektidéer, vilka skulle kunna passa i en specifik utlysning inom Horizon 2020 som finns ute just nu, avslutar Mikael Melitshenko.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: