På forskningsinstitutet Campden BRI i Storbritannien studerar en grupp forskare just nu hur 3d-printad mat kan gynna livsmedelsindustrin.
Att 3d-printa mat är ingen ny idé, men enligt forskaren Gael Delamare börjar livsmedelsindustrin nu bli intresserade på riktigt av tekniken. Förutom att minska matsvinn finns det flera andra fördelar som Gael menar att industrin nu börjar inse.
– Det kan användas till att göra individanpassad mat genom form, färg och smak samt för specifika dieter och näringsintag, berättar Gael Delamare i en video från Campden BRI.
Flera faktorer
Den teknik som gruppen använder sig av är FDM, Fused Deposition Modeling, som bygger lager på lager. I dagsläget arbetar de med att hitta perfekta recept som kan användas i skrivaren. Men det är många faktorer som spelar in när det gäller just hantering av mat, inte minst temperatur och hur länge maten kommer kunna stå i livsmedelshyllorna.
– Alla dessa frågor måste tillgodoses för att uppfylla konsumenternas förväntningar och för att göra det säkert.
Specifika näringskrav
Förutom att studien ska ge en objektiv bild av för- och nackdelarna med tekniken, så vill gruppen undersöka hur den kan gynna människor i äldreomsorgen med specifika näringskrav.
Den 20 juni 2020 kommer Campden BRI arrangera ett seminarium kring ämnet. Du kan läsa mer om studien här.