Så kan 3d-printing gynna livsmedelsindustrin

På forskningsinstitutet Campden BRI i Storbritannien studerar en grupp forskare just nu hur 3d-printad mat kan gynna livsmedelsindustrin. 

Att 3d-printa mat är ingen ny idé, men enligt forskaren Gael Delamare börjar livsmedelsindustrin nu bli intresserade på riktigt av tekniken. Förutom att minska matsvinn finns det flera andra fördelar som Gael menar att industrin nu börjar inse.

– Det kan användas till att göra individanpassad mat genom form, färg och smak samt för specifika dieter och näringsintag, berättar Gael Delamare i en video från Campden BRI.

Flera faktorer

Den teknik som gruppen använder sig av är FDM, Fused Deposition Modeling, som bygger lager på lager. I dagsläget arbetar de med att hitta perfekta recept som kan användas i skrivaren. Men det är många faktorer som spelar in när det gäller just hantering av mat, inte minst temperatur och hur länge maten kommer kunna stå i livsmedelshyllorna.

Gael Delamare.

Gael Delamare.

– Alla dessa frågor måste tillgodoses för att uppfylla konsumenternas förväntningar och för att göra det säkert.

Specifika näringskrav

Förutom att studien ska ge en objektiv bild av för- och nackdelarna med tekniken, så vill gruppen undersöka hur den kan gynna människor i äldreomsorgen med specifika näringskrav.

Den 20 juni 2020 kommer Campden BRI arrangera ett seminarium kring ämnet. Du kan läsa mer om studien här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal blir en del av HP:s nätverk

Prototal blir en del av HP:s globala nätverk HP Digital Manufacturing Network. Inträdet i nätverket ska ge Prototal en möjlighet att expandera sin verksamhet ytterligare. – Mina förväntningar är nätverket ska generera ökade produktionsvolymer, säger Prototals vd Henrik Lundell. 

Publicerat av: 

Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Publicerat av: 

Bioskrivare ska boosta forskning

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Publicerat av: 

3d-printat rostfritt stål sätts under lupp

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

Publicerat av: 

Xerox överväger förvärv av HP

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Publicerat av: 

PET-flaskor omvandlas till flygverktyg

Varje år omhändertas flera ton plastflaskor från flygplatsen Amsterdam Airport Schiphol. Nu börjar flygbolaget KLM Royal Dutch Airlines återvinna PET-flaskorna för att 3d-printa verktyg som kan användas vid reparation och underhåll av flygplanen.

Publicerat av: 

3d-printing växer inom oljeindustrin

I en rapport från konsultbolaget GlobalData väntas oljeindustrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Publicerat av: 

Prototal köper upp Acron Formservice

Den Anderstorpsbaserade servicebyrån Acron köps upp av Prototal. – Förvärvet av Acron kompletterar våra satsningar inom additiv tillverkning i Jönköping och i Ystad, säger Henrik Lundell, vd på Prototal.

Publicerat av: 

De lanserar fiberskrivare

Desktop Metal släpper en ny 3d-skrivare för utskrifter i fiberkomposit. Denna gång handlar det om skrivbordsmodellen Fiber, där företaget har integrerat en mikro-AFP-teknik med lager-på-lager tekniken FFF. 

Publicerat av: