Så kan 3d-printing gynna livsmedelsindustrin

På forskningsinstitutet Campden BRI i Storbritannien studerar en grupp forskare just nu hur 3d-printad mat kan gynna livsmedelsindustrin. 

Att 3d-printa mat är ingen ny idé, men enligt forskaren Gael Delamare börjar livsmedelsindustrin nu bli intresserade på riktigt av tekniken. Förutom att minska matsvinn finns det flera andra fördelar som Gael menar att industrin nu börjar inse.

– Det kan användas till att göra individanpassad mat genom form, färg och smak samt för specifika dieter och näringsintag, berättar Gael Delamare i en video från Campden BRI.

Flera faktorer

Den teknik som gruppen använder sig av är FDM, Fused Deposition Modeling, som bygger lager på lager. I dagsläget arbetar de med att hitta perfekta recept som kan användas i skrivaren. Men det är många faktorer som spelar in när det gäller just hantering av mat, inte minst temperatur och hur länge maten kommer kunna stå i livsmedelshyllorna.

Gael Delamare.

Gael Delamare.

– Alla dessa frågor måste tillgodoses för att uppfylla konsumenternas förväntningar och för att göra det säkert.

Specifika näringskrav

Förutom att studien ska ge en objektiv bild av för- och nackdelarna med tekniken, så vill gruppen undersöka hur den kan gynna människor i äldreomsorgen med specifika näringskrav.

Den 20 juni 2020 kommer Campden BRI arrangera ett seminarium kring ämnet. Du kan läsa mer om studien här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: