Så kan 3d-printing gynna livsmedelsindustrin

På forskningsinstitutet Campden BRI i Storbritannien studerar en grupp forskare just nu hur 3d-printad mat kan gynna livsmedelsindustrin. 

Att 3d-printa mat är ingen ny idé, men enligt forskaren Gael Delamare börjar livsmedelsindustrin nu bli intresserade på riktigt av tekniken. Förutom att minska matsvinn finns det flera andra fördelar som Gael menar att industrin nu börjar inse.

– Det kan användas till att göra individanpassad mat genom form, färg och smak samt för specifika dieter och näringsintag, berättar Gael Delamare i en video från Campden BRI.

Flera faktorer

Den teknik som gruppen använder sig av är FDM, Fused Deposition Modeling, som bygger lager på lager. I dagsläget arbetar de med att hitta perfekta recept som kan användas i skrivaren. Men det är många faktorer som spelar in när det gäller just hantering av mat, inte minst temperatur och hur länge maten kommer kunna stå i livsmedelshyllorna.

Gael Delamare.

Gael Delamare.

– Alla dessa frågor måste tillgodoses för att uppfylla konsumenternas förväntningar och för att göra det säkert.

Specifika näringskrav

Förutom att studien ska ge en objektiv bild av för- och nackdelarna med tekniken, så vill gruppen undersöka hur den kan gynna människor i äldreomsorgen med specifika näringskrav.

Den 20 juni 2020 kommer Campden BRI arrangera ett seminarium kring ämnet. Du kan läsa mer om studien här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler ska utbildas inom 3d-printing

Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik. Så ska Mittuniversitetets nya utbildning heta. – Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

Publicerat av: 

De satsar på programvara

PLM Group, återförsäljare av HP, 3D Systems och Markforged på den nordiska marknaden, satsar nu på programvara. Därför ingår de ett partnerskap med den belgiska utvecklaren Materialise.

Publicerat av: 

Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: