Skalmodell av Da Vinci-bro
3d-printas efter 500 år

Karly Bast bredvid den 3d-utskrivna modellen av da Vincis brodesign. Foto via MIT

Karly Bast bredvid den 3d-utskrivna modellen av da Vincis brodesign. Foto via MIT

Forskare vid MIT har använt additiv tillverkning för att ta fram en skalmodell av en bro, designad av renässanskonstnären och uppfinnaren Leonardo da Vinci.

Nyligen bestämde sig MIT-studenten Karly Bast för att tillsammans med professorn John Ochsendorf och studenten Michelle Xie testa möjligheten att 3d-printa en brokonstruktion utifrån en gammal ritning. Den aktuella designen var ett avvisat förslag från Leonardo da Vinci – en bro som var tänkt att binda samman Istanbul med den närliggande staden Galata.

Frihandsteckning eller seriös ritning?

Med hjälp av 3d-utskrift skapade de en detaljerad skalmodell, med en struktur som liknar da Vincis brokonstruktion, och testade dess förmåga att stå trots vikt och svikt i grunden.

– Var skissen bara en frihandsteckning, något han gjorde på 50 sekunder, eller något han verkligen satt sig ner och tänkt igenom?, säger Bast.

Konstruktionen ritades år 1502 av Leonardo da Vinci för härskaren av det osmanska riket, Sultan Bayezid II. Sultan ville ha en bro för att ansluta Istanbul och Galata och tog emot förslag från flera olika konstnärer. Ett av dessa var Leonardos, vilket kom att förkastas.

I dag är konceptet över 500 år gammalt men blev intressant för MIT-teamet av flera anledningar. I sin tid, om den hade byggts, hade det varit den längsta bron på 280 meter. Ungefär tio gånger längre än andra broar. Den skiljde sig också strukturellt eftersom den stöds av en platt både, när andra stöds av halvcirkulära valv. I slutet av bron delades den i två delar, något som skulle stabilisera sidorörelser vilket flera broar kollapsade av på den tiden.

Leonardo da Vincis ursprungliga ritning av bronförslaget (uppe till vänster), tillsammans med ritningar av Karly Bast och Michelle Xie som visar hur strukturen kunde delas upp i 126 enskilda block. Foto via MIT

Leonardo da Vincis ursprungliga ritning av bronförslaget (uppe till vänster), tillsammans med ritningar av Karly Bast och Michelle Xie som visar hur strukturen kunde delas upp i 126 enskilda block. Foto via MIT

126 stenblock

Eftersom da Vinci inte lämnade några instruktioner om material eller liknande efter sig, har MIT-gruppen studerat vilka material som var tillgängliga under hans tid. De kom fram till sten, utan fästen av murbruk eller liknande.

För att efterlikna stenblocken som skulle använts, 3d-printade teamet hela 126 block till modellbron, byggd i skala 1 till 500, med ett mått på cirka 81 centimeter. Varje block tog sex timmar att printa.

Strukturens motståndskraft testades av Bast och Xie, som designade modellbron på två rörliga plattformar. På så sätt kunde de efterlikna grundläggande rörelser som kan uppstå till följd av svag jord.

Den 3d-printade modellbron visade motstånd mot den horisontella rörelsen innan den sträckte sig maximalt. Med testresultaten drar Bast slutsatsen att det bevisar genomförbarheten för många ambitiösa byggprojekt som kunde ha varit möjliga under de första åren av renässansen.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: