NorDan prisas för fönster i
biokomposit

Medarbetare på NorDan framför 3d-skrivaren som tillverkar fönster och dörrar i hållbara material.

Medarbetare på NorDan framför 3d-skrivaren som tillverkar fönster och dörrar i hållbara material.

Fönster- och dörrtillverkaren NorDan prisas med innovationspriset Quality Innovation Award. Tillsammans med BLB Industries och Stora Enso har de tagit fram ett 3d-printat fönster i biokomposit.

Innovationspriset Quality Innovation Award är ett samarrangemang som delas ut av en rad olika institutioner från flera länder. I Sverige är det Vinnova. Nu har fem företag prisats för sina innovationer som haft ett tydligt identifierat kundbehov.

“Känns extra värdefullt”

– Det är en stor bredd på innovationerna som får priset i år, kommenterar Mats Deleryd, verkställande direktör för SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling, som står bakom innovationsutmärkelsen i Sverige. Gemensamt är att alla fem innovationerna presenterar nya tekniker, arbetssätt eller processer som stödjer en hållbar utveckling, vilket känns extra värdefullt.

Den svenska fönster- och dörrtillverkaren NorDan, som 3dp har skrivit om tidigare, har tillsammans med BLB Industries, som tillverkar 3d-skrivare för granulat, och skogsindustrikoncernen Stora Enso, tagit fram ett 3d-printat fönster i biokomposit. Nu prisas de i kategorin ”Ansvarstagande och förnyande” och ”Stora företag”.

 

 

En indikation om framtidens produktion

Så motiverar juryn priset:

”Genom samverkan med BLB och Stora Enso har NorDan AB utvecklat en teknik för att 3d-printa ramar till runda fönster i biokomposit. Dessa fönster är CE-märkta, miljödeklarerade och lanserade till försäljning på den skandinaviska marknaden. Efter den inledande tillämpningen väntar 3d-produktion även av dörrar och andra typer av komponenter i hållbara moderna material. I en förlängning kan man tänka sig att dessa byggelement skulle kunna produceras nära eller rent av på byggarbetsplatsen”.

Enligt juryn visar företagets innovation att additiv teknik har tagit steget från prototyper till massproduktion, och kan ge en indikation på hur framtidens produktion kan se ut.

De andra fyra vinnarna hittar du här.

 

Om Quality Innovation Award

Quality Innovation Award delas ut till företag, organisationer eller enskilda individer som presenterat innovationer med en tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete och haft utgångspunkt från ett klart identifierat kundbehov. 

Det är ett samarrangemang mellan institut och stiftelser från flera länder, bland annat Sverige, Finland, Estland, Kina, Lettland, Litauen, Ryssland och Spanien med flera. SIQs partners i Sverige är Innovationsmyndigheten VINNOVA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: