NorDan prisas för fönster i
biokomposit

Medarbetare på NorDan framför 3d-skrivaren som tillverkar fönster och dörrar i hållbara material.

Medarbetare på NorDan framför 3d-skrivaren som tillverkar fönster och dörrar i hållbara material.

Fönster- och dörrtillverkaren NorDan prisas med innovationspriset Quality Innovation Award. Tillsammans med BLB Industries och Stora Enso har de tagit fram ett 3d-printat fönster i biokomposit.

Innovationspriset Quality Innovation Award är ett samarrangemang som delas ut av en rad olika institutioner från flera länder. I Sverige är det Vinnova. Nu har fem företag prisats för sina innovationer som haft ett tydligt identifierat kundbehov.

”Känns extra värdefullt”

– Det är en stor bredd på innovationerna som får priset i år, kommenterar Mats Deleryd, verkställande direktör för SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling, som står bakom innovationsutmärkelsen i Sverige. Gemensamt är att alla fem innovationerna presenterar nya tekniker, arbetssätt eller processer som stödjer en hållbar utveckling, vilket känns extra värdefullt.

Den svenska fönster- och dörrtillverkaren NorDan, som 3dp har skrivit om tidigare, har tillsammans med BLB Industries, som tillverkar 3d-skrivare för granulat, och skogsindustrikoncernen Stora Enso, tagit fram ett 3d-printat fönster i biokomposit. Nu prisas de i kategorin ”Ansvarstagande och förnyande” och ”Stora företag”.

 

 

En indikation om framtidens produktion

Så motiverar juryn priset:

”Genom samverkan med BLB och Stora Enso har NorDan AB utvecklat en teknik för att 3d-printa ramar till runda fönster i biokomposit. Dessa fönster är CE-märkta, miljödeklarerade och lanserade till försäljning på den skandinaviska marknaden. Efter den inledande tillämpningen väntar 3d-produktion även av dörrar och andra typer av komponenter i hållbara moderna material. I en förlängning kan man tänka sig att dessa byggelement skulle kunna produceras nära eller rent av på byggarbetsplatsen”.

Enligt juryn visar företagets innovation att additiv teknik har tagit steget från prototyper till massproduktion, och kan ge en indikation på hur framtidens produktion kan se ut.

De andra fyra vinnarna hittar du här.

 

Om Quality Innovation Award

Quality Innovation Award delas ut till företag, organisationer eller enskilda individer som presenterat innovationer med en tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete och haft utgångspunkt från ett klart identifierat kundbehov. 

Det är ett samarrangemang mellan institut och stiftelser från flera länder, bland annat Sverige, Finland, Estland, Kina, Lettland, Litauen, Ryssland och Spanien med flera. SIQs partners i Sverige är Innovationsmyndigheten VINNOVA.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: