Nya riktlinjer kan få fler att printa i metall

David Franklin, Swerim, är koordinator för MacAM.

David Franklin, Swerim, är koordinator för MacAM.

Vinnovaprojektet MacAM ska ta fram riktlinjer för hur man kan bearbeta och arbeta med hårda metallmaterial. 

Additiv tillverkning av metall ökar och det finns ett flertal fördelar med att använda tekniken. Bland annat möjligheten att printa komplexa geometrier, förbättra gamla komponenter och därigenom också kostnadseffektivisera arbetet.

Ihålig och lätt kolv, 3d-printad i hårdmetallen Vibenite 480.

Ihålig och lätt kolv, 3d-printad i hårdmetallen Vibenite 480.

– Nya extremt hårda och nötningsbeständiga material kan tillverkas med AM-teknik och möjliggör effektivare lösningar. Det har dock varit svårt för industrin att ta till sig den nya tekniken då man saknar erfarenhet och förståelse för bearbetningen av AM-komponenterna i de nya superhårda materialen, säger David Franklin, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim.

Ska få fler att våga arbeta med additiv tillverknig

Det Vinnovabaserade projektet MacAM (Machining of AM components) sträcker sig över ett år och har som mål att få fler företag att våga arbeta med additiv tillverkning. För detta undersöker de bearbetningsmöjligheten av materialen som ska ligga till grund för riktlinjer med rekommendationer om hur nya, hårda material kan bearbetas och användas. Enligt Swerim har det efterfrågats av industrin under en längre tid.

– I dag finns en stor kunskapsbrist inom slipning och efterbearbetning av AM-komponenter. Vi ser fram emot detta projekt som kommer att ge nya verktygsrekommendationer och kunskap om efterbearbetning, vilket är viktigt för industrins omställning till AM, berättar Ulrik Beste, CTO VBN Components.

Flera samarbetspartners

De som samarbetar i projektet är 3M, Sandvik Coromant, VBN Components och Swerim och budgeten för projektet är 1,4 miljoner kronor.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: