Nya riktlinjer kan få fler att printa i metall

David Franklin, Swerim, är koordinator för MacAM.

David Franklin, Swerim, är koordinator för MacAM.

Vinnovaprojektet MacAM ska ta fram riktlinjer för hur man kan bearbeta och arbeta med hårda metallmaterial. 

Additiv tillverkning av metall ökar och det finns ett flertal fördelar med att använda tekniken. Bland annat möjligheten att printa komplexa geometrier, förbättra gamla komponenter och därigenom också kostnadseffektivisera arbetet.

Ihålig och lätt kolv, 3d-printad i hårdmetallen Vibenite 480.

Ihålig och lätt kolv, 3d-printad i hårdmetallen Vibenite 480.

– Nya extremt hårda och nötningsbeständiga material kan tillverkas med AM-teknik och möjliggör effektivare lösningar. Det har dock varit svårt för industrin att ta till sig den nya tekniken då man saknar erfarenhet och förståelse för bearbetningen av AM-komponenterna i de nya superhårda materialen, säger David Franklin, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim.

Ska få fler att våga arbeta med additiv tillverknig

Det Vinnovabaserade projektet MacAM (Machining of AM components) sträcker sig över ett år och har som mål att få fler företag att våga arbeta med additiv tillverkning. För detta undersöker de bearbetningsmöjligheten av materialen som ska ligga till grund för riktlinjer med rekommendationer om hur nya, hårda material kan bearbetas och användas. Enligt Swerim har det efterfrågats av industrin under en längre tid.

– I dag finns en stor kunskapsbrist inom slipning och efterbearbetning av AM-komponenter. Vi ser fram emot detta projekt som kommer att ge nya verktygsrekommendationer och kunskap om efterbearbetning, vilket är viktigt för industrins omställning till AM, berättar Ulrik Beste, CTO VBN Components.

Flera samarbetspartners

De som samarbetar i projektet är 3M, Sandvik Coromant, VBN Components och Swerim och budgeten för projektet är 1,4 miljoner kronor.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: