Nya riktlinjer kan få fler att printa i metall

David Franklin, Swerim, är koordinator för MacAM.

David Franklin, Swerim, är koordinator för MacAM.

Vinnovaprojektet MacAM ska ta fram riktlinjer för hur man kan bearbeta och arbeta med hårda metallmaterial. 

Additiv tillverkning av metall ökar och det finns ett flertal fördelar med att använda tekniken. Bland annat möjligheten att printa komplexa geometrier, förbättra gamla komponenter och därigenom också kostnadseffektivisera arbetet.

Ihålig och lätt kolv, 3d-printad i hårdmetallen Vibenite 480.

Ihålig och lätt kolv, 3d-printad i hårdmetallen Vibenite 480.

– Nya extremt hårda och nötningsbeständiga material kan tillverkas med AM-teknik och möjliggör effektivare lösningar. Det har dock varit svårt för industrin att ta till sig den nya tekniken då man saknar erfarenhet och förståelse för bearbetningen av AM-komponenterna i de nya superhårda materialen, säger David Franklin, forskare vid metallforskningsinstitutet Swerim.

Ska få fler att våga arbeta med additiv tillverknig

Det Vinnovabaserade projektet MacAM (Machining of AM components) sträcker sig över ett år och har som mål att få fler företag att våga arbeta med additiv tillverkning. För detta undersöker de bearbetningsmöjligheten av materialen som ska ligga till grund för riktlinjer med rekommendationer om hur nya, hårda material kan bearbetas och användas. Enligt Swerim har det efterfrågats av industrin under en längre tid.

– I dag finns en stor kunskapsbrist inom slipning och efterbearbetning av AM-komponenter. Vi ser fram emot detta projekt som kommer att ge nya verktygsrekommendationer och kunskap om efterbearbetning, vilket är viktigt för industrins omställning till AM, berättar Ulrik Beste, CTO VBN Components.

Flera samarbetspartners

De som samarbetar i projektet är 3M, Sandvik Coromant, VBN Components och Swerim och budgeten för projektet är 1,4 miljoner kronor.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: