3d-printing växer inom oljeindustrin

Oljeindustrin väntas enligt konsultbolaget Globaldata omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030.

En industri som var tidigt ute med att använda sig av additiv tillverkning är olje- och gasindustrin. I en rapport från konsultbolaget Globaldata väntas industrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Oljeindustrin är en tuff bransch med många krav, framför allt när det rör säkerhet, miljö, hygien med mera. För att möta dessa kan innovativa lösningar med hjälp av additiv tillverkning vara en god idé.

Komplexa prototyper

De huvudsakliga fördelarna med additiv tillverkning för industrin är kortare tider att producera komplexa prototyper. Populärt är framför allt delar tillverkade av högpresterande termoplaster, som tål både hög värme och har en kemisk beständighet. Men också delar som kan ersätta flera komponenter i komplexa maskiner.

Shell utvecklar system

Ett exempel är Shells olje- och gasprojekt Stones som ligger i Mexikanska golfen på 2 900 meters djup. De har utvecklat prototyper av ett avtagbart system för att ansluta ett fartyg för lastning och lossning. Prototypen var en hjälp för företaget när de skulle presentera idén för högre auktoriteter,  som sedan skulle godkänna användningen av systemet för första gången i den regionen.

Du kan läsa mer om Shells arbete med 3d-printing här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Markforged släpper kopparmaterial

Markforged släpper ett nytt rent kopparmaterial för sin 3d-skrivare Metal X. Enligt tillverkaren ska 3d-utskrifter i koppar minska ledtider på applikationer för kunderna.

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: