3d-printing växer inom oljeindustrin

Oljeindustrin väntas enligt konsultbolaget Globaldata omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030.

En industri som var tidigt ute med att använda sig av additiv tillverkning är olje- och gasindustrin. I en rapport från konsultbolaget Globaldata väntas industrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Oljeindustrin är en tuff bransch med många krav, framför allt när det rör säkerhet, miljö, hygien med mera. För att möta dessa kan innovativa lösningar med hjälp av additiv tillverkning vara en god idé.

Komplexa prototyper

De huvudsakliga fördelarna med additiv tillverkning för industrin är kortare tider att producera komplexa prototyper. Populärt är framför allt delar tillverkade av högpresterande termoplaster, som tål både hög värme och har en kemisk beständighet. Men också delar som kan ersätta flera komponenter i komplexa maskiner.

Shell utvecklar system

Ett exempel är Shells olje- och gasprojekt Stones som ligger i Mexikanska golfen på 2 900 meters djup. De har utvecklat prototyper av ett avtagbart system för att ansluta ett fartyg för lastning och lossning. Prototypen var en hjälp för företaget när de skulle presentera idén för högre auktoriteter,  som sedan skulle godkänna användningen av systemet för första gången i den regionen.

Du kan läsa mer om Shells arbete med 3d-printing här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: