3d-printing växer inom oljeindustrin

Oljeindustrin väntas enligt konsultbolaget Globaldata omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030.

En industri som var tidigt ute med att använda sig av additiv tillverkning är olje- och gasindustrin. I en rapport från konsultbolaget Globaldata väntas industrin omsätta runt 60 miljarder kronor år 2030. Enligt rapporten är utvecklingen av 3d-printing av metall en nyckel till industrins framgång.

Oljeindustrin är en tuff bransch med många krav, framför allt när det rör säkerhet, miljö, hygien med mera. För att möta dessa kan innovativa lösningar med hjälp av additiv tillverkning vara en god idé.

Komplexa prototyper

De huvudsakliga fördelarna med additiv tillverkning för industrin är kortare tider att producera komplexa prototyper. Populärt är framför allt delar tillverkade av högpresterande termoplaster, som tål både hög värme och har en kemisk beständighet. Men också delar som kan ersätta flera komponenter i komplexa maskiner.

Shell utvecklar system

Ett exempel är Shells olje- och gasprojekt Stones som ligger i Mexikanska golfen på 2 900 meters djup. De har utvecklat prototyper av ett avtagbart system för att ansluta ett fartyg för lastning och lossning. Prototypen var en hjälp för företaget när de skulle presentera idén för högre auktoriteter,  som sedan skulle godkänna användningen av systemet för första gången i den regionen.

Du kan läsa mer om Shells arbete med 3d-printing här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: