3d-printat rostfritt stål sätts
under lupp

Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO.

Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO, koordinerar arbetet.

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

När man använder rostfritt stål finns det risker för spänningskorrosion, att metallens yta spricker av kombinationen en frätande miljö och en yttre eller inre spänning. Detta är ett område som det har forskats mycket kring när det kommer till tillverkning av konventionellt framställt rostfritt stål, men däremot inte när det gäller additivt tillverkad rostfritt stål.

Kan främja säker användning

Nu blir det dock ändring på detta. Innovationsprogrammet Metalliska materials nya projekt ”Spänningspåverkan och korrosionsegenskaper hos material framställda genom additiv tillverkning – SAMCO” ska främja säker användning och sänkta kostnader med additivt tillverkade komponenter i rostfritt stål som slutanvändarapplikationer.

– SAMCO initierades från behovet att öka förståelsen hur additivt tillverkade rostfria stål beter sig i miljöer där det finns risk för spänningskorrosion, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO och fortsätter:

– Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, vilket resulterade i ett konsortium med deltagare från pulvertillverkare till slutanvändare. Vi ser verkligen fram emot att få reda ut frågan i nära samarbete med våra kunniga projektpartners.

Finansierat av Vinnova

Budgeten för projektet ligger på 8,7 miljoner kronor varav 3,9 miljoner kommer från Vinnova. Förutom Swerim deltar företag och organisationer som Alfa Laval, OKG, Quintus Technologies, Forsmark och Ringhals.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: