3d-printat rostfritt stål sätts
under lupp

Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO.

Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO, koordinerar arbetet.

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

När man använder rostfritt stål finns det risker för spänningskorrosion, att metallens yta spricker av kombinationen en frätande miljö och en yttre eller inre spänning. Detta är ett område som det har forskats mycket kring när det kommer till tillverkning av konventionellt framställt rostfritt stål, men däremot inte när det gäller additivt tillverkad rostfritt stål.

Kan främja säker användning

Nu blir det dock ändring på detta. Innovationsprogrammet Metalliska materials nya projekt ”Spänningspåverkan och korrosionsegenskaper hos material framställda genom additiv tillverkning – SAMCO” ska främja säker användning och sänkta kostnader med additivt tillverkade komponenter i rostfritt stål som slutanvändarapplikationer.

– SAMCO initierades från behovet att öka förståelsen hur additivt tillverkade rostfria stål beter sig i miljöer där det finns risk för spänningskorrosion, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO och fortsätter:

– Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, vilket resulterade i ett konsortium med deltagare från pulvertillverkare till slutanvändare. Vi ser verkligen fram emot att få reda ut frågan i nära samarbete med våra kunniga projektpartners.

Finansierat av Vinnova

Budgeten för projektet ligger på 8,7 miljoner kronor varav 3,9 miljoner kommer från Vinnova. Förutom Swerim deltar företag och organisationer som Alfa Laval, OKG, Quintus Technologies, Forsmark och Ringhals.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: