3d-printat rostfritt stål sätts
under lupp

Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO.

Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO, koordinerar arbetet.

Innovationsprogrammet Metalliska material startar ett projekt som ska utforska hur additivt tillverkad rostfritt stål kan klara spänningskorrosion. – Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO. 

När man använder rostfritt stål finns det risker för spänningskorrosion, att metallens yta spricker av kombinationen en frätande miljö och en yttre eller inre spänning. Detta är ett område som det har forskats mycket kring när det kommer till tillverkning av konventionellt framställt rostfritt stål, men däremot inte när det gäller additivt tillverkad rostfritt stål.

Kan främja säker användning

Nu blir det dock ändring på detta. Innovationsprogrammet Metalliska materials nya projekt ”Spänningspåverkan och korrosionsegenskaper hos material framställda genom additiv tillverkning – SAMCO” ska främja säker användning och sänkta kostnader med additivt tillverkade komponenter i rostfritt stål som slutanvändarapplikationer.

– SAMCO initierades från behovet att öka förståelsen hur additivt tillverkade rostfria stål beter sig i miljöer där det finns risk för spänningskorrosion, säger Sara Munktell, forskare på Swerim och projektledare för SAMCO och fortsätter:

– Ämnet är i nuläget i stort sett outrett och frågan kom från flera håll, vilket resulterade i ett konsortium med deltagare från pulvertillverkare till slutanvändare. Vi ser verkligen fram emot att få reda ut frågan i nära samarbete med våra kunniga projektpartners.

Finansierat av Vinnova

Budgeten för projektet ligger på 8,7 miljoner kronor varav 3,9 miljoner kommer från Vinnova. Förutom Swerim deltar företag och organisationer som Alfa Laval, OKG, Quintus Technologies, Forsmark och Ringhals.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sandbacka Science Park sprider kunskap digitalt

Under Innovation Week X håller Sandbacka Science Park i Sandviken ett webbinarium om additiv tillverkning. Fokus kommer ligga på hur tekniken kan förena den digitala och fysiska värdekedjan och efterbehandling av additiva komponenter.

Publicerat av: 

Protech breddar i produktportföljen

Makerbot lanserar nya 3d-skrivare i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. De släpper samtidigt en rad material anpassade för industrin. Företagets svenska leverantör Protech ska börja leverera produkterna i början av juli.

Publicerat av: 

Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: