Xerox överväger förvärv av HP

Xerox huvudkontor i Norwalk, Connecticut. Foto via Bloomberg News.

Xerox huvudkontor i Norwalk, Connecticut. Foto via Bloomberg News.

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Det globala företaget Xerox Holdings Corporation överväger förvärvet av sin affärspartner och rival HP Inc, rapporterar Wall Street Journal. Av tidningen beskrivs det som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor” och att Xerox smider planer kring att erbjuda ett kontakt- och aktieerbjudande till HP motsvarande ett marknadsvärde på cirka 27 miljarder dollar.

Förberedda på köp

I dagsläget är affären bara ett föremål för spekulationer och Wall Street Journal citerar ”människor som är bekanta med saken” som sina källor. Det finns just nu ingen garanti att det varken kommer ett formellt erbjudande eller att det kommer accepteras. Xerox har dock enligt uppgift ett informellt finansieringsåtagande från en större bank för att stödja ett sådant erbjudande.

HP-aktier skjuter i höjden

HP har rapporteras vara tre gånger så stort företag som Xerox. I år har Xerox-aktier hittills ökat med 84 procent medan HP-aktierna sjunkit med tio procent före dagens nyheter. Till följd av spekulationerna kring affären har handelsaktiviteten för HP-aktier ökat med tio procent.

Det är inte omöjligt att även HP väljer att lägga ett erbjudande på bordet, även om Xerox vd John Visentin nyligen uppgav att det inte finns några planer på att sälja företaget. Detta efter beslutet att sälja sin andel i joint venture-bolag tillsammans med Fujifilm – en affär värd 2,3 miljarder dollar.

Papperstrycket minskar

Marknaden för papperstryck har minskat under en längre tid och skrivartillverkarna verkar nu vara mogna för en konsolidering. Samma företag har också sökt nya metoder för att hålla igång sina verksamheter. För både Xerox och HP har detta resulterat i investeringar i additiv tillverkning.

För Xerox del tog de sig in på marknaden för additiv tillverkning i februari 2019 i och med förvärvet av 3d-skrivartillverkaren Vader Systems, som varit aktiva inom utskrift av metall. För HP har satsningen inom den additiva tekniken varit ett faktum en längre tid och den senaste 3d-skrivaren de släppte var Multi Jet Fusion, 5200-serien av 3d-skrivare för volymproduktion.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: