Xerox överväger förvärv av HP

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 13 november 2019
Xerox huvudkontor i Norwalk, Connecticut. Foto via Bloomberg News.
Xerox huvudkontor i Norwalk, Connecticut. Foto via Bloomberg News.

Xerox överväger ett förvärv av rivalen HP, rapporterar Wall Street Journal. Även om affären hittills bara är spekulationer beskriver tidningen den som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor”. 

Det globala företaget Xerox Holdings Corporation överväger förvärvet av sin affärspartner och rival HP Inc, rapporterar Wall Street Journal. Av tidningen beskrivs det som ett drag som kommer ”förena två bleknande teknikstjärnor” och att Xerox smider planer kring att erbjuda ett kontakt- och aktieerbjudande till HP motsvarande ett marknadsvärde på cirka 27 miljarder dollar.

Förberedda på köp

I dagsläget är affären bara ett föremål för spekulationer och Wall Street Journal citerar ”människor som är bekanta med saken” som sina källor. Det finns just nu ingen garanti att det varken kommer ett formellt erbjudande eller att det kommer accepteras. Xerox har dock enligt uppgift ett informellt finansieringsåtagande från en större bank för att stödja ett sådant erbjudande.

HP-aktier skjuter i höjden

HP har rapporteras vara tre gånger så stort företag som Xerox. I år har Xerox-aktier hittills ökat med 84 procent medan HP-aktierna sjunkit med tio procent före dagens nyheter. Till följd av spekulationerna kring affären har handelsaktiviteten för HP-aktier ökat med tio procent.

Det är inte omöjligt att även HP väljer att lägga ett erbjudande på bordet, även om Xerox vd John Visentin nyligen uppgav att det inte finns några planer på att sälja företaget. Detta efter beslutet att sälja sin andel i joint venture-bolag tillsammans med Fujifilm – en affär värd 2,3 miljarder dollar.

Papperstrycket minskar

Marknaden för papperstryck har minskat under en längre tid och skrivartillverkarna verkar nu vara mogna för en konsolidering. Samma företag har också sökt nya metoder för att hålla igång sina verksamheter. För både Xerox och HP har detta resulterat i investeringar i additiv tillverkning.

För Xerox del tog de sig in på marknaden för additiv tillverkning i februari 2019 i och med förvärvet av 3d-skrivartillverkaren Vader Systems, som varit aktiva inom utskrift av metall. För HP har satsningen inom den additiva tekniken varit ett faktum en längre tid och den senaste 3d-skrivaren de släppte var Multi Jet Fusion, 5200-serien av 3d-skrivare för volymproduktion.

Läs vidare

En lysande affärsidé för belysningsjätten

Ett mer flexibelt och hållbart tillverkningssätt fick Signify, tidigare Philips Lighting, att inför 3D-printing i sin produktion. Företaget har varit pionjärer inom belysningsbranschen att anamma additiv tillverkning – men resan dit har inte varit spikrak.
Kenneth-Gronholm-2017_01_Crop-scaled-e1655292285343

Kundcase visar möjligheter med mjukvara

Autodesk gästar Elmia Subcontractor för att visa möjligheterna med olika industrilösningar, så som Fusion 360, Autodesk Inventor och övriga lösningar riktade mot design och tillverkning. Inte minst genom att visa intressanta kundcase.
Autodesk-1-scaled-e1636981198667

Digital föreläsning om generativ design

Hur kan generativ design innebära kostnadsbesparingar vid additiv tillverkning? Det är temat för dagen när 3DVerkstan tillsammans med Autodesk bjuder in till digital föreläsning den 26 maj.
AutodeskOffice_SanFrancisco_006-scaled

Bioprintern BIO X6 får prestigefyllt designpris

Cellink har tilldelats designpriset Red Dot Design Award för sin 3d-bioprinter BIO X6. Det är andra gången som företaget uppmärksammas för sin designkvalitet.
99cec285d4ef418b_org-1

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage