Bioskrivare ska boosta forskning

Fluicell lanserar Biopixlar, en ny bioskrivare som ska hjälpa forskare.

Fluicell lanserar Biopixlar, en ny bioskrivare som bland annat ska hjälpa forskare att förstå sjukdomar. Foto via Fluicell

Det Göteborgsbaserade biotechföretaget Fluicell lanserar Biopixlar, en plattform för bioprinting i  tre dimensioner, som enligt företaget har en upplösning och precision på encellsnivå.

Bioskrivaren Biopixlar skapar tredimensionell komplex biologisk vävnad som har potentialen att efterlikna vävnader i mänskliga organ. Dessa printade vävnader kan användas som modeller av patientvävnad för läkemedelsutveckling och forskning.

– Den höga upplösningen gör det möjligt att skapa vävnader och efterlikna biologiska strukturer med en helt ny detaljrikedom och komplexitet, säger Jonas Hannestad på Fluicell.

Printar direkt i cellmedium

Det som skiljer deras plattform från andra är plan annat att den inte kräver någon form av gelmetris, utan kan printa direkt i cellmedium vilket ger oöverträffad kontroll över placeringen av celler.

 

Ska hjälpa forskare

Plattformen är tänkt att hjälpa forskare att bygga nya vävnadsmodeller för läkemedelsutveckling, för att förstå sjukdomar och regenerativ medicinforskning. 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: