Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Hos Vännas Verkstad, som riktat in sig mot metall och plåt med 3d-laserskärning, fräsning, svetsning och svarvning, har en framgångsfaktor varit att producera polymerdetaljer med HP Jet Fusion-teknik. De har bland annat försett kunder som Volvo Trucks och Komatsu Forest med delar.

Först i Norden, två gånger

För två år sedan installerade sin första HP Jet Fusion 4210 och nu installerar de nästa i ledet, modellen 5210. Det är en serie som riktar sig mot volymproduktion.

Ulf Qviberg, vd på 3D Center som är leverantör av HP:s 3d-skrivare.

Ulf Qviberg, vd på 3D Center som är leverantör av HP:s 3d-skrivare.

 – Maskinen blir den första i Sverige och innebär att vi nästan tredubblar vår produktionskapacitet av 3d-utskrivna polyamidartiklar samtidigt som vi kan erbjuda ännu mer konkurrenskraftiga priser. Under hösten har vi också investerat i ny utrustning för ytbehandling och infärgning av artiklarna vi skriver ut, säger Max Segerljung, vd på Vännäs Verkstad.

“Fantastiskt kul att följa”

Ulf Qviberg, vd på 3D Center som har levererat maskinerna, tycker att det har varit kul att följa verkstadens utveckling inom tekniken.

– Det är fantastiskt kul att följa Vännäs Verkstads utveckling inom 3d-tillverkning. Nu handlar det inte längre bara om prototyper utan främst produktion och det är inte längre ovanligt med seriestorlekar över 100-tusen komponenter eller produkter. Vännäs Verkstad har genom sitt kunnande och kontaktnät starkt bidragit till utvecklingen.

– HP Jet Fusion fortsätter att dominera AM-polymermarknaden med kvalitet, repeterbarhet, kapacitet och ekonomi. Med den nya Jet Fusion 5210 möjliggör man att leverera 3d-printade komponenter direkt till monterings/produktions-linjen med en ”IT Grade” på 13 och CPK över 1,3. Den nya serien möjliggör även produktion med ytterligare material som TPU och PP, avslutar Ulf.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Industrimässa flyttar till nätet

Elmia Subcontractor Connect 2020. Så heter Elmias nya digitala mötesplats som ska äga rum 10–13 november, istället för industrimässan Elmia Subcontractor. – Det finns ett stort behov och en stark önskan bland våra utställare och besökare att träffas, säger Helena Åhs, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

Publicerat av: