Först ut i Norden gånger två

För två år sedan installerade Vännäs Verkstad den första HP Jet Fusion 3d-skrivaren i Norden, en HP Jet Fusion 4210. Nu när HP har släppt sin nästa modell för serieproduktion av slutprodukter, 5210, så är Vännäs Verkstad först ut igen och tredubblar dessutom sin kapacitet. 

Hos Vännas Verkstad, som riktat in sig mot metall och plåt med 3d-laserskärning, fräsning, svetsning och svarvning, har en framgångsfaktor varit att producera polymerdetaljer med HP Jet Fusion-teknik. De har bland annat försett kunder som Volvo Trucks och Komatsu Forest med delar.

Först i Norden, två gånger

För två år sedan installerade sin första HP Jet Fusion 4210 och nu installerar de nästa i ledet, modellen 5210. Det är en serie som riktar sig mot volymproduktion.

Ulf Qviberg, vd på 3D Center som är leverantör av HP:s 3d-skrivare.

Ulf Qviberg, vd på 3D Center som är leverantör av HP:s 3d-skrivare.

 – Maskinen blir den första i Sverige och innebär att vi nästan tredubblar vår produktionskapacitet av 3d-utskrivna polyamidartiklar samtidigt som vi kan erbjuda ännu mer konkurrenskraftiga priser. Under hösten har vi också investerat i ny utrustning för ytbehandling och infärgning av artiklarna vi skriver ut, säger Max Segerljung, vd på Vännäs Verkstad.

“Fantastiskt kul att följa”

Ulf Qviberg, vd på 3D Center som har levererat maskinerna, tycker att det har varit kul att följa verkstadens utveckling inom tekniken.

– Det är fantastiskt kul att följa Vännäs Verkstads utveckling inom 3d-tillverkning. Nu handlar det inte längre bara om prototyper utan främst produktion och det är inte längre ovanligt med seriestorlekar över 100-tusen komponenter eller produkter. Vännäs Verkstad har genom sitt kunnande och kontaktnät starkt bidragit till utvecklingen.

– HP Jet Fusion fortsätter att dominera AM-polymermarknaden med kvalitet, repeterbarhet, kapacitet och ekonomi. Med den nya Jet Fusion 5210 möjliggör man att leverera 3d-printade komponenter direkt till monterings/produktions-linjen med en ”IT Grade” på 13 och CPK över 1,3. Den nya serien möjliggör även produktion med ytterligare material som TPU och PP, avslutar Ulf.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: