Autodesk: "Generativ design sparar tid"

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 15 november 2019
Lars Nyström var på plats i Autodesks monter under Elmia Subcontractor-mässan för att snacka generativ design.
Lars Nyström var på plats i Autodesks monter under Elmia Subcontractor-mässan för att snacka generativ design.

Autodesk vill med sina programvaror vara bryggan mellan designern och producenten. På underleverantörsmässan Elmia Subcontractor, den 12–15 november, var företaget på plats för att prata mer om möjligheterna med bland annat generativ design. 

Enligt Lars Nyström, technical sales specialist på Autodesk, är det just glappet mellan designern och produktionen som ofta tar onödig tid. Istället för att varje steg i tillverkningsprocessen har en egen fil, så kan dessa med rätt programvara uppdateras automatiskt i varje fil, oavsett var i processen som ändringen görs.

– Det är det vi gör med bland annat Fusion 360. Att konstruktionen görs i en lösning, CAM-beredningen i en, 3d-print förberedelser i en, simuleringen i en, och så vidare. Så om jag gör en förändring på min modell så kommer CAM:en uppdateras, ritningarna uppdateras, så det inte blir att produktionen måste göra om allt jobb bara på grund av en liten förändring, säger Lars Nyström. 

Ett stöd i val av metod

Om ett företag skulle ha både en fräsmaskin och en 3d-skrivare men inte vet vilken av dem som kommer fungera bäst för en viss del eller volym av delar, så har Autodesk programvaror som kan hjälpa till med att visa skillnaderna på delarna beroende på hur de tillverkas.

– Den visar ett faktiskt tillverkningssätt, och sen blir det upp till oss vilken som är bäst vad gäller design och så vidare, avslutar Lars.

Talar och ställer ut under AM-dagen

Under AM-dagen den 5 december på Kistamässan, kommer Lars Nyström tala om vad generativ design är och hur hur man kommer igång med det själv. I utställningen kommer det även gå att besöka Autodesks monter där teamet är på plats för att prata programvaror.

Mer information om AM-dagen hittar du här.

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2