Lasertech växlar upp

Torbjörn Holmstedt och Karolina Johansson på Lasertech.

Torbjörn Holmstedt och Karolina Johansson på Lasertech.

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Lasertech i Karlskoga ser ett ökat intresse i additivt tillverkade delar. Därför har de nyligen sjösatt en ny verksamhet internt för att möta efterfrågan. Det gäller en helt egen yta för enbart 3d-printing, eller en egen 3d-fabrik som de själva kallar det.

– AM-sidan tror vi jättemycket på. Det har vi satsat ganska stenhårt på, bland annat har vi investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, berättade Lasertechs platschef Jonas Spalin, som var på plats i montern under Elmia Subcontractor i Jönköping 12–15 november.

”Bra position på marknaden”

I dag erbjuder företaget utskrifter i både plast och metall och riktar sig till all typ av industri, både basindustri och de som nischar sig åt det högteknologiska.

– Vi tycker att vi har en bra position på marknaden, vi har varit med ett tag och kan det nu. Så nu gäller det att växla upp och inte bara stå vid sidan om och bli omkörda.

 

Flera olika material

I dag 3d-printar de i sju metallmaterial för additiv tillverkning, bland annat aluminium, titan och verktygsstål.

– Vi kör mycket aluminium nu och därför investerar vi också, för att vi ska ha kapacitet att frigöra någon maskin som bara kör aluminium.

Även om laserbearbetning står för den största delen av företagets omsättning, 60–70 procent, så ser de att omsättningen för additiv tillverkning är på uppgång.

– Vi fakturerar mer och mer inom det här området, så omsättningsmässigt ökar det. Det här är det vi tror att vi kommer växa mest inom, avslutar Jonas Spalin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: 

Wematter satsar på efterbehandlingen

3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.

Publicerat av: