Lasertech växlar upp

Torbjörn Holmstedt och Karolina Johansson på Lasertech.

Torbjörn Holmstedt och Karolina Johansson på Lasertech.

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Lasertech i Karlskoga ser ett ökat intresse i additivt tillverkade delar. Därför har de nyligen sjösatt en ny verksamhet internt för att möta efterfrågan. Det gäller en helt egen yta för enbart 3d-printing, eller en egen 3d-fabrik som de själva kallar det.

– AM-sidan tror vi jättemycket på. Det har vi satsat ganska stenhårt på, bland annat har vi investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, berättade Lasertechs platschef Jonas Spalin, som var på plats i montern under Elmia Subcontractor i Jönköping 12–15 november.

“Bra position på marknaden”

I dag erbjuder företaget utskrifter i både plast och metall och riktar sig till all typ av industri, både basindustri och de som nischar sig åt det högteknologiska.

– Vi tycker att vi har en bra position på marknaden, vi har varit med ett tag och kan det nu. Så nu gäller det att växla upp och inte bara stå vid sidan om och bli omkörda.

 

Flera olika material

I dag 3d-printar de i sju metallmaterial för additiv tillverkning, bland annat aluminium, titan och verktygsstål.

– Vi kör mycket aluminium nu och därför investerar vi också, för att vi ska ha kapacitet att frigöra någon maskin som bara kör aluminium.

Även om laserbearbetning står för den största delen av företagets omsättning, 60–70 procent, så ser de att omsättningen för additiv tillverkning är på uppgång.

– Vi fakturerar mer och mer inom det här området, så omsättningsmässigt ökar det. Det här är det vi tror att vi kommer växa mest inom, avslutar Jonas Spalin.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: