Mässdebut blev succé

Stefan Ek, vd på BLB Industries, var mycket nöjd med årets mässa.

Stefan Ek, vd på BLB Industries, var mycket nöjd med Fomnext-mässan.

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

3d-skrivartillverkaren BLB Industries tar steg för att slå igenom på den internationella marknaden. Nyligen ställde de ut för första gången på den stora branschmässan Formnext i Frankfurt. Något som enligt företaget själva blev en succé.

– Vårt syfte med mässan är att visa upp standardsortimentet men också hitta distributörer i hela världen. Vi har hittills haft runt 30 länder som har varit intresserade av att bli våra distributörer. I tisdags signade vi en ny distributör i England som samtidigt la en beställning på en första maskin, berättar Stefan.

I montern visade företaget sin 3d-skrivare The box small, en granulatskrivare för storformat, som drog många blickar till sig. 3d-skrivaren är en industridesignad produkt för fullskalig produktion. I maskinen finns ett uppvärmt aluminiumbord som sugs fast med ett vakuumlager, vilket är en teknik som BLB Industries har patent på. Något som bland annat motverkar krympning när den printade delen vill dra ihop sig.

 

 

Kostnadseffektivt med granulat

Enligt Stefan Ek är granulat ett bra alternativ, både vad gäller kostnadseffektivitet men också för att det öppnar dörren att arbeta med en rad olika material och blandningar.

– Den stora fördelen med granulat är att det är mycket billigare än filament, och vi skriver väldigt stor mängd vilket gör att materialkostnaden påverkar priset. Tar man ABS i granulat-form så kostar det kanske 2,50 – 3 euro per kilo medan som filament ligger på 25 till 30 euro per kilo. Så det är en tiondel per kilo, vilket gör stor skillnad.

Granulat i olika blandningar.

Granulat i en rad olika blandningar.

Tar in Fårö Capital

Nästa steg för företaget är att de har tagit in ett riskkapitalbolag som delägare, Fårö Capital.

– Tanken med den emission vi nu gör är att vi ska satsa på sälj och marketing, vidare teknikutveckling och olika affärsmodeller. Så vi får skjuts av dem kan man säga. Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, avslutar Stefan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: 

EOS: “Tre lärdomar från coronakrisen”

Den rådande coronapandemin har skakat vårt samhälle, men situationen ger oss också insikt i hur teknik och samarbete kan göra skillnad, menar Markus Glasser på EOS som listat tre viktiga lärdomar om 3d-printing i samband med coronakrisen.

Publicerat av: 

HP släpper nytt material

HP släpper ett nytt polypropen-material och tillkännager samtidigt nya partnerskap. Enligt företaget lämpar det nya materialet sig väl för fordon- konsument-, industri- och medicinsk sektor.

Publicerat av: