Mässdebut blev succé

Stefan Ek, vd på BLB Industries, var mycket nöjd med årets mässa.

Stefan Ek, vd på BLB Industries, var mycket nöjd med Fomnext-mässan.

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

3d-skrivartillverkaren BLB Industries tar steg för att slå igenom på den internationella marknaden. Nyligen ställde de ut för första gången på den stora branschmässan Formnext i Frankfurt. Något som enligt företaget själva blev en succé.

– Vårt syfte med mässan är att visa upp standardsortimentet men också hitta distributörer i hela världen. Vi har hittills haft runt 30 länder som har varit intresserade av att bli våra distributörer. I tisdags signade vi en ny distributör i England som samtidigt la en beställning på en första maskin, berättar Stefan.

I montern visade företaget sin 3d-skrivare The box small, en granulatskrivare för storformat, som drog många blickar till sig. 3d-skrivaren är en industridesignad produkt för fullskalig produktion. I maskinen finns ett uppvärmt aluminiumbord som sugs fast med ett vakuumlager, vilket är en teknik som BLB Industries har patent på. Något som bland annat motverkar krympning när den printade delen vill dra ihop sig.

 

 

Kostnadseffektivt med granulat

Enligt Stefan Ek är granulat ett bra alternativ, både vad gäller kostnadseffektivitet men också för att det öppnar dörren att arbeta med en rad olika material och blandningar.

– Den stora fördelen med granulat är att det är mycket billigare än filament, och vi skriver väldigt stor mängd vilket gör att materialkostnaden påverkar priset. Tar man ABS i granulat-form så kostar det kanske 2,50 – 3 euro per kilo medan som filament ligger på 25 till 30 euro per kilo. Så det är en tiondel per kilo, vilket gör stor skillnad.

Granulat i olika blandningar.

Granulat i en rad olika blandningar.

Tar in Fårö Capital

Nästa steg för företaget är att de har tagit in ett riskkapitalbolag som delägare, Fårö Capital.

– Tanken med den emission vi nu gör är att vi ska satsa på sälj och marketing, vidare teknikutveckling och olika affärsmodeller. Så vi får skjuts av dem kan man säga. Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, avslutar Stefan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler ska utbildas inom 3d-printing

Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik. Så ska Mittuniversitetets nya utbildning heta. – Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

Publicerat av: 

De satsar på programvara

PLM Group, återförsäljare av HP, 3D Systems och Markforged på den nordiska marknaden, satsar nu på programvara. Därför ingår de ett partnerskap med den belgiska utvecklaren Materialise.

Publicerat av: 

Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: