Mässdebut blev succé

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 25 november 2019
Stefan Ek, vd på BLB Industries, var mycket nöjd med årets mässa.
Stefan Ek, vd på BLB Industries, var mycket nöjd med Fomnext-mässan.

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

3d-skrivartillverkaren BLB Industries tar steg för att slå igenom på den internationella marknaden. Nyligen ställde de ut för första gången på den stora branschmässan Formnext i Frankfurt. Något som enligt företaget själva blev en succé.

– Vårt syfte med mässan är att visa upp standardsortimentet men också hitta distributörer i hela världen. Vi har hittills haft runt 30 länder som har varit intresserade av att bli våra distributörer. I tisdags signade vi en ny distributör i England som samtidigt la en beställning på en första maskin, berättar Stefan.

I montern visade företaget sin 3d-skrivare The box small, en granulatskrivare för storformat, som drog många blickar till sig. 3d-skrivaren är en industridesignad produkt för fullskalig produktion. I maskinen finns ett uppvärmt aluminiumbord som sugs fast med ett vakuumlager, vilket är en teknik som BLB Industries har patent på. Något som bland annat motverkar krympning när den printade delen vill dra ihop sig.

 

[metaslider id=”23075″]

 

Kostnadseffektivt med granulat

Enligt Stefan Ek är granulat ett bra alternativ, både vad gäller kostnadseffektivitet men också för att det öppnar dörren att arbeta med en rad olika material och blandningar.

– Den stora fördelen med granulat är att det är mycket billigare än filament, och vi skriver väldigt stor mängd vilket gör att materialkostnaden påverkar priset. Tar man ABS i granulat-form så kostar det kanske 2,50 – 3 euro per kilo medan som filament ligger på 25 till 30 euro per kilo. Så det är en tiondel per kilo, vilket gör stor skillnad.

Granulat i olika blandningar.
Granulat i en rad olika blandningar.
Tar in Fårö Capital

Nästa steg för företaget är att de har tagit in ett riskkapitalbolag som delägare, Fårö Capital.

– Tanken med den emission vi nu gör är att vi ska satsa på sälj och marketing, vidare teknikutveckling och olika affärsmodeller. Så vi får skjuts av dem kan man säga. Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, avslutar Stefan.

Läs vidare

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Senaste nytt

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design