Automation i fokus på Formnext

AMTs digitala produktionssystem. Foto via AMT

AMTs digitala produktionssystem. Foto via AMT

Den brittiska specialisten på efterbehandling av additivt tillverkade komponenter, Additive Manufacturing Technologies, lanserade sitt nya digitala produktionssystem på Formnext 2019.

DMS, ett nytt system för efterbehandling, använder Additive Manufacturings Technologies (AMT) egenutvecklade teknik och är en automatiserad, digital lösning, enligt företaget. Det utformat för att ersätta de manuella stegen mellan 3d-skrivaren och efterbehandlingen, enligt tillverkaren. Detta ska i sin tur resultera i en ökad potential att börja 3d-printa större mängder delar i hög hastighet.

– AMT:s unika lösningar kombinerar marknadsledande teknik, maskininlärning, automatiseringssystem och partnerskap inom forskning och produktion. Det är det som gör att vi kan erbjuda mer än bara en process eller maskin, säger Joseph Crabtree, vd på AMT.

PostPro3D-systemet. Foto via AMT

PostPro3D-systemet. Foto via AMT

Två år i branschen

AMT grundades 2017 och har sedan dess tillverkat automatiserade efterbehandlingssystem för additivt tillverkade delar. Enligt företaget ligger 60 procent av alla kostnaderna i de manuella stegen i efterbehandlingsprocessen och inte i själva byggandet av komponenten. Detta vill AMT ändra på med sina system.

Företaget lanserade sitt PostPro3D-system för den kommersiella marknaden i september 2018. Det är ett system som förfinar ytorna på delar för slutanvändning i plast och nylon. Tekniken i maskinen heter Boundary Layer Automated Smoothing Technology (BLAST), vilken är utvecklad av AMT.

Fortfarande brister i processen

Företaget förklarar dock att en fullständig automation från 3d-skrivaren till efterbehandlingen är ofullständig och manuell hantering till stor del fortfarande är ett måste. Beroende på vilken teknik som använts, måste användaren fortfarande polera eller ta bort stödmaterial från komponenten manuellt.

Det nya systemet, DMS, är tänkt att att hantera hela produktionskedjan från konstruktion till slutkontroll. I maskinen kan delarna borstas av, ytmodifieras och färgas.

Delar som 3d-printats med EOS PA2200 och efterbehandlats i PostPro3D. Foto via Additive Manufacturing Technologies

Delar som 3d-printats med EOS PA2200 och efterbehandlats i PostPro3D. Foto via Additive Manufacturing Technologies

PostPro3D-systemet är en integrerad del av den nya DMS-lösningen. En automatiserad inline after-check är också slutligen integrerad i DMS-lösningen, baserad på maskininlärning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: 

Wematter satsar på efterbehandlingen

3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.

Publicerat av: