Automation i fokus på Formnext

AMTs digitala produktionssystem. Foto via AMT

AMTs digitala produktionssystem. Foto via AMT

Den brittiska specialisten på efterbehandling av additivt tillverkade komponenter, Additive Manufacturing Technologies, lanserade sitt nya digitala produktionssystem på Formnext 2019.

DMS, ett nytt system för efterbehandling, använder Additive Manufacturings Technologies (AMT) egenutvecklade teknik och är en automatiserad, digital lösning, enligt företaget. Det utformat för att ersätta de manuella stegen mellan 3d-skrivaren och efterbehandlingen, enligt tillverkaren. Detta ska i sin tur resultera i en ökad potential att börja 3d-printa större mängder delar i hög hastighet.

– AMT:s unika lösningar kombinerar marknadsledande teknik, maskininlärning, automatiseringssystem och partnerskap inom forskning och produktion. Det är det som gör att vi kan erbjuda mer än bara en process eller maskin, säger Joseph Crabtree, vd på AMT.

PostPro3D-systemet. Foto via AMT

PostPro3D-systemet. Foto via AMT

Två år i branschen

AMT grundades 2017 och har sedan dess tillverkat automatiserade efterbehandlingssystem för additivt tillverkade delar. Enligt företaget ligger 60 procent av alla kostnaderna i de manuella stegen i efterbehandlingsprocessen och inte i själva byggandet av komponenten. Detta vill AMT ändra på med sina system.

Företaget lanserade sitt PostPro3D-system för den kommersiella marknaden i september 2018. Det är ett system som förfinar ytorna på delar för slutanvändning i plast och nylon. Tekniken i maskinen heter Boundary Layer Automated Smoothing Technology (BLAST), vilken är utvecklad av AMT.

Fortfarande brister i processen

Företaget förklarar dock att en fullständig automation från 3d-skrivaren till efterbehandlingen är ofullständig och manuell hantering till stor del fortfarande är ett måste. Beroende på vilken teknik som använts, måste användaren fortfarande polera eller ta bort stödmaterial från komponenten manuellt.

Det nya systemet, DMS, är tänkt att att hantera hela produktionskedjan från konstruktion till slutkontroll. I maskinen kan delarna borstas av, ytmodifieras och färgas.

Delar som 3d-printats med EOS PA2200 och efterbehandlats i PostPro3D. Foto via Additive Manufacturing Technologies

Delar som 3d-printats med EOS PA2200 och efterbehandlats i PostPro3D. Foto via Additive Manufacturing Technologies

PostPro3D-systemet är en integrerad del av den nya DMS-lösningen. En automatiserad inline after-check är också slutligen integrerad i DMS-lösningen, baserad på maskininlärning.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.