AM-dagen samlar teknikföretagen

AM-dagen den 5 december bjuder på nio programpunkter, allt från den senaste forskningen till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik. 

Dagen inleds av Edvin Resebo från Amexci, som hjälper företag inom additiv tillverkning med deras processer, ger en nulägesbild på aktörer inom additiv tillverkning för metalliska material i Sverige som nation och utmaningarna framåt för svensk industri.

Nästa talare, Lars Nyström från Autodesk, lyfter fram hur man kan designa innovativt och generativt för additiv tillverkning. Han kommer även tala om vilken teknik som finns i dag för generativ design och vad som är möjligt och inte. Lars är en mycket uppskattad talare som även lyfte designfrågan under AM-dagen 2018. I år fördjupar han sig i ämnet ytterligare.

Bild från AM-dagen 2018.

Bild från AM-dagen 2018.

Ny teknik på plats

Applikationer i material som tål tuffa miljöer blir allt mer eftertraktat. Procada, ett svenskt startupföretag, har utvecklat en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. Under AM-dagen berättar Almir Heralic från Procada mer om den nya DED-tekniken och hur den kan användas inom en rad olika branscher för att framställa tåliga applikationer.

Plastexperter med verkliga case

Från metall till plast. Pär Nobring från r.a.p.s visar exempel på hur Lantmännen använt tekniken för att ta fram nya delar av plast till sina traktorer. Han berättar också om Humanium Metal by IM, som smälter ner vapen som med hjälp av 3d-skrivare omvandlas till nya produkter.

På plastsidan lyssnar vi också på Katarina Elner-Haglund som talar om hur additiv tillverkning ser ut i ett cirkulärt samhälle där minskad resursanvändning spelar en avgörande roll.

Inblick i metallprinting

På metallsidan får vi även lyssna på Emil Johansson, forskare vid RISE forskningsinstitut, som ger oss en uppdatering kring metallprinting i Sverige i dag samt berättar om några pågående forskningsprojekt. Sandvik är ett företag som synts mer och mer inom additiv tillverkning den senaste tiden, bland annat med sin 3d-printade diamantkomposit. Under AM-dagen kommer Peter Harlin (istället för Mikael Schuisky) att tala om Sandviks arbete med additiv tillverkning.

Daniel Ljungstig från 3DVerkstan ger exempel på olika startups som lyckats inom additiv tillverkning och vad som krävs av dagens entreprenörer. Johan Nyström från Protech talar om hur verksamheter reducerar produktionskostnader och ledtider genom att tillverka egna reservdelar. Ett exempel som han berättar mer om är hur Siemens skriver ut delar med ett certifierat material som krävs för järnvägs- och flygindustrin.

Se 3d-utskrivna delar på plats

AM-Dagen hålls torsdagen den 5 december på Kistamässan i Stockholm. Anmäler du nu så går ni 3 betala för 2. I priset ingår frukost, lunch och eftermiddagskaffe. I anslutning till konferenslokalerna kommer det även att finnas en sponsoryta med utrustning, material och flertalet exempel på vad du kan producera med additiv teknik. Mer information hittar du här.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.