HP tackar nej till Xerox

Huvudkontoret för Xerox i Norwalk, Connecticut. Foto via Bloomberg News.

Huvudkontoret för Xerox i Norwalk, Connecticut. Foto via Bloomberg News.

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Det finns tydliga storleksskillnader på Xerox och HP, där HP är tre gånger så stort som Xerox. För en månad sen rapporterades det om att Xerox hade gjort ett informellt finansieringsåtagande från ens större bank för ett eventuellt förvärv. Ryktena har nu avvisats av HP.

Erbjudandet underskattar HP:s marknadsvärde och är inte av intresse för aktieägarna, skriver HP i ett pressmeddelande. De skriver också om en viss oro över den senaste tidens kraftiga nedgång i Xerox intäkter.

Enligt New York Times lämnade företagen möjligheten till en sammanslagning under olika förhållanden.

– Vi inser de potentiella fördelarna med en konsolidering och vi är öppna för att undersöka om det kan skapas värde för HP:s aktieägare genom en potentiell fusion med Xerox, skriver Xerox.

Två företag under press

Erbjudandet kom ett år efter att Xerox var i förhandlingarna om köp av Fujifilm, men som de måste säga efter att en av de huvudsakliga aktieägarna, John Icahn, hade fått tillräckligt motstånd mot projektet. Det sägs vara samma John Icahn som nu stödde HP:s erbjudande.

John Icahn har uttalat att han har stora innehav i både HP och Xerox. Framför allt i kontorsmaterial där en sammanslagning vore mest meningsfull. Båda företagen är under press inom detta segment där de enligt Wall Street Journal, gjort stora besparingar.

Pressen kommer eftersom mindre papper skrivs ut i kontorssegmentet och eftersom konkurrensen från tredjepartsleverantörer ökar som erbjuder alternativ till HP och Xerox leverantörstjänster. Xerox är historiskt starkt när det gäller stora kontorsmaskiner, medan HP har sin styrka i småföretag och privata skrivare.

HP 5200 3d-skrivare.

HP 5200 3d-skrivare.

Xerox och HP på 3d-skrivarmarknaden

Efter mycket spekulation gick Xerox in i 3d-skrivarindustrin i februari 2019 med förvärvet av 3d-tillverkaren Vader Systems, som verkar inom metalltryck. Detta följde ett uttalande från föregående år från företagets vd som meddelade att Xerox, ”utvecklar en plan för att delta på 3d-skrivarmarknaden”.

HP: s engagemang inom 3d-industrin är väl dokumenterad. Den senaste versionen av Multi Jet Fusion var lanseringen av 5200-serien 3d-skrivare som syftar till volymproduktion.

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: 

Wematter satsar på efterbehandlingen

3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.

Publicerat av: