AM-dagen samlar teknikföretagen

AM-dagen den 5 december bjuder på nio programpunkter, allt från den senaste forskningen till applikationsområden för metall- och plastbaserad produktion med additiv teknik. 

Dagen inleds av Edvin Resebo från Amexci, som hjälper företag inom additiv tillverkning med deras processer, ger en nulägesbild på aktörer inom additiv tillverkning för metalliska material i Sverige som nation och utmaningarna framåt för svensk industri.

Nästa talare, Lars Nyström från Autodesk, lyfter fram hur man kan designa innovativt och generativt för additiv tillverkning. Han kommer även tala om vilken teknik som finns i dag för generativ design och vad som är möjligt och inte. Lars är en mycket uppskattad talare som även lyfte designfrågan under AM-dagen 2018. I år fördjupar han sig i ämnet ytterligare.

Bild från AM-dagen 2018.

Bild från AM-dagen 2018.

Ny teknik på plats

Applikationer i material som tål tuffa miljöer blir allt mer eftertraktat. Procada, ett svenskt startupföretag, har utvecklat en metallskrivare som ska gå att använda i rymden. Förhoppningen är att den ska finnas ombord den första bemannade rymdturen till Mars år 2033. Under AM-dagen berättar Almir Heralic från Procada mer om den nya DED-tekniken och hur den kan användas inom en rad olika branscher för att framställa tåliga applikationer.

Plastexperter med verkliga case

Från metall till plast. Pär Nobring från r.a.p.s visar exempel på hur Lantmännen använt tekniken för att ta fram nya delar av plast till sina traktorer. Han berättar också om Humanium Metal by IM, som smälter ner vapen som med hjälp av 3d-skrivare omvandlas till nya produkter.

På plastsidan lyssnar vi också på Katarina Elner-Haglund som talar om hur additiv tillverkning ser ut i ett cirkulärt samhälle där minskad resursanvändning spelar en avgörande roll.

Inblick i metallprinting

På metallsidan får vi även lyssna på Emil Johansson, forskare vid RISE forskningsinstitut, som ger oss en uppdatering kring metallprinting i Sverige i dag samt berättar om några pågående forskningsprojekt. Sandvik är ett företag som synts mer och mer inom additiv tillverkning den senaste tiden, bland annat med sin 3d-printade diamantkomposit. Under AM-dagen kommer Peter Harlin (istället för Mikael Schuisky) att tala om Sandviks arbete med additiv tillverkning.

Daniel Ljungstig från 3DVerkstan ger exempel på olika startups som lyckats inom additiv tillverkning och vad som krävs av dagens entreprenörer. Johan Nyström från Protech talar om hur verksamheter reducerar produktionskostnader och ledtider genom att tillverka egna reservdelar. Ett exempel som han berättar mer om är hur Siemens skriver ut delar med ett certifierat material som krävs för järnvägs- och flygindustrin.

Se 3d-utskrivna delar på plats

AM-Dagen hålls torsdagen den 5 december på Kistamässan i Stockholm. Anmäler du nu så går ni 3 betala för 2. I priset ingår frukost, lunch och eftermiddagskaffe. I anslutning till konferenslokalerna kommer det även att finnas en sponsoryta med utrustning, material och flertalet exempel på vad du kan producera med additiv teknik. Mer information hittar du här.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arno Held om att investera i AM-startups

– Ett av de vanligaste misstagen är till exempel att välja fel affärsänglar och ge dem för många aktier, säger Arno Held från AM Ventures Holding. Daniel Ljungstig från 3DVerkstan har intervjuat Arno Held för att djupdyka i hur ett startup-företag blir framgångsrikt.

Publicerat av: 

HP tackar nej till Xerox

I början av november skrev 3dp att Xerox gjort ett inofficiellt erbjudande om att köpa HP. Nu rapporteras det att HP däremot avvisat erbjudandet.

Publicerat av: 

Supexduplext och diamant hos Sandvik

Uppåt, uppåt, uppåt. Det är dit den additiva tekniken är påväg, berättade Mikael Schuisky i Sandviks monter på Formnext, där både den 3d-printade diamanten och gitarren var på plats.

Publicerat av: 

Automation i fokus på Formnext

Ett helt automatiserat arbetsflöde i hela den additiva tillverkningsprocessen är fortfarande ofullständig, menar Additive Manufacturing Technologies, som nu gör ett försök att ändra på detta.

Publicerat av: 

Mässdebut blev succé

Det blev debut för BLB Industries på årets Formnext-mässa, där företaget även avslöjade att de tar in en ny delägare. – Vi har tagit bolaget till en viss nivå och nu är det dags för nästa, säger Stefan Ek, vd på BLB Industries. 

Publicerat av: 

Mässa bjuder på premiärer

Fler än 800 utställare är på plats under Formnext-mässan i Frankfurt som pågår 19–22 november. Mässan är ett ledande event för den additiva tillverkningsbranschen och täcker in allt från programvara till efterbehandling.

Publicerat av: 

Metall i centrum hos
3d-teknikleverantör

Protech fortsätter sin satsning på metall. Under året har företaget börjat sälja 3d-skrivare från Desktop Metal och Xact Metal – två maskiner som båda gick att spana in i Protechs monter under Elmia Subcontractor. 

Publicerat av: 

Lasertech växlar upp

Lasertech växlar upp sin kapacitet inom additiv tillverkning. – Vi har investerat i ny teknik och nya maskiner. En kapacitetsökning helt enkelt, säger platschef Jonas Spalin.

Publicerat av: