3d-printat gips nära till hands

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 10 december 2019
Pia Lindström från IMA, Robert Kniola från Wematter och Kristoffer Skyttner från Skymaker.
Pia Lindström från IMA, Robert Kniola från Wematter och Kristoffer Skyttner från Skymaker. Foto: Robert Kniola, Wematter

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Pia Lindström leder materialklustret IMA, som stöttar samverkan och tillväxt hos aktörer som arbetar med innovativa material. Efter att hon slet av ledbandet i handen och fick det opererat, fick hon hjälp av två tech-bolag för att ta fram ett 3d-printat gips.

Pia Lindström med sitt gips, som fungerade bra att ha även under ett träningspass. Foto: Robert Kniola, Wematter
Pia Lindström med sitt gips, som fungerade bra att ha även under ett träningspass. Foto: Robert Kniola, Wematter
”Som ett nät över handen”

Företagen Skymaker och Wematter arbetade tillsammans med HandCenter i Linköping för att ta fram gipset, som till skillnad från vanligt gips inte luktar eller bidrar till orörlighet i armen, enligt tillverkarna.

Jag är ett levande bevis på att den här tekniken fungerar här och nu. Mitt 3d-gips visar att medicinsk tillämpning av 3d-printing inte längre är ett futuristiskt drömscenario; det finns företag som står redo att börja samarbeta och samverka med sjukvården redan i dag, säger Pia Lindström.

Det 3d-printade gipset ligger som ett nät över handen, vilket förbättrar läkningsprocessen eftersom huden kan andas bättre. Andra fördelar enligt tillverkarna är att 3d-tekniken är snabb, lätt att anpassa, minskar spill, och är mer hygiensikt än vanligt gips.

Tog fyra dagar att tillverka

För att ta fram gipset scannades Pias hand av Skymaker, gjordes om till ett gips i en CAD-fil, som sedan skickades till Wematter för utskrift.

De skrev sedan ut det med ett biobaserat, koldioxidneutralt och livsmedelsgodkänt material av bönor. Läkaren fick därefter godkänna modellen. Detta var en process som tog totalt fyra dagar.

– Sjukvården har alla möjligheter att kunna ta ett jättesprång när det kommer till 3d-teknik och användning av avancerade material. Om fler aktörer inom sjukvården kan börja använda den här tekniken kan det få en positiv inverkan på patienters livskvalitet, säger Carin Rubensson, som är den handkirurg på kirurgkliniken HandCenter som monterade 3d-gipset.

Med det 3d-printade gipset kunde Pia tvätta händerna som vanligt. Foto:
Med det 3d-printade gipset kunde Pia tvätta händerna som vanligt. Foto: Robert Kniola, Wematter
Kräver samverkan

Pia Lindström menar också att 3d-printing inom vården kräver samverkan mellan modiga och innovativa aktörer inom både medicin, teknik och näringsliv.

– Nu är det dags att gå från forskningsprojekt till konkreta satsningar. Vi behöver börja i det lilla och vi behöver göra det i dag, säger Pia Lindström.

 

Nedan kan du se en film om det 3d-printade gipset:


 

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft