3d-printat gips nära till hands

Pia Lindström från IMA, Robert Kniola från Wematter och Kristoffer Skyttner från Skymaker.

Pia Lindström från IMA, Robert Kniola från Wematter och Kristoffer Skyttner från Skymaker. Foto: Robert Kniola, Wematter

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Pia Lindström leder materialklustret IMA, som stöttar samverkan och tillväxt hos aktörer som arbetar med innovativa material. Efter att hon slet av ledbandet i handen och fick det opererat, fick hon hjälp av två tech-bolag för att ta fram ett 3d-printat gips.

Pia Lindström med sitt gips, som fungerade bra att ha även under ett träningspass. Foto: Robert Kniola, Wematter

Pia Lindström med sitt gips, som fungerade bra att ha även under ett träningspass. Foto: Robert Kniola, Wematter

”Som ett nät över handen”

Företagen Skymaker och Wematter arbetade tillsammans med HandCenter i Linköping för att ta fram gipset, som till skillnad från vanligt gips inte luktar eller bidrar till orörlighet i armen, enligt tillverkarna.

Jag är ett levande bevis på att den här tekniken fungerar här och nu. Mitt 3d-gips visar att medicinsk tillämpning av 3d-printing inte längre är ett futuristiskt drömscenario; det finns företag som står redo att börja samarbeta och samverka med sjukvården redan i dag, säger Pia Lindström.

Det 3d-printade gipset ligger som ett nät över handen, vilket förbättrar läkningsprocessen eftersom huden kan andas bättre. Andra fördelar enligt tillverkarna är att 3d-tekniken är snabb, lätt att anpassa, minskar spill, och är mer hygiensikt än vanligt gips.

Tog fyra dagar att tillverka

För att ta fram gipset scannades Pias hand av Skymaker, gjordes om till ett gips i en CAD-fil, som sedan skickades till Wematter för utskrift.

De skrev sedan ut det med ett biobaserat, koldioxidneutralt och livsmedelsgodkänt material av bönor. Läkaren fick därefter godkänna modellen. Detta var en process som tog totalt fyra dagar.

– Sjukvården har alla möjligheter att kunna ta ett jättesprång när det kommer till 3d-teknik och användning av avancerade material. Om fler aktörer inom sjukvården kan börja använda den här tekniken kan det få en positiv inverkan på patienters livskvalitet, säger Carin Rubensson, som är den handkirurg på kirurgkliniken HandCenter som monterade 3d-gipset.

Med det 3d-printade gipset kunde Pia tvätta händerna som vanligt. Foto:

Med det 3d-printade gipset kunde Pia tvätta händerna som vanligt. Foto: Robert Kniola, Wematter

Kräver samverkan

Pia Lindström menar också att 3d-printing inom vården kräver samverkan mellan modiga och innovativa aktörer inom både medicin, teknik och näringsliv.

– Nu är det dags att gå från forskningsprojekt till konkreta satsningar. Vi behöver börja i det lilla och vi behöver göra det i dag, säger Pia Lindström.

 

Nedan kan du se en film om det 3d-printade gipset:


 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: