3d-printat gips nära till hands

Pia Lindström från IMA, Robert Kniola från Wematter och Kristoffer Skyttner från Skymaker.

Pia Lindström från IMA, Robert Kniola från Wematter och Kristoffer Skyttner från Skymaker. Foto: Robert Kniola, Wematter

Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.

Pia Lindström leder materialklustret IMA, som stöttar samverkan och tillväxt hos aktörer som arbetar med innovativa material. Efter att hon slet av ledbandet i handen och fick det opererat, fick hon hjälp av två tech-bolag för att ta fram ett 3d-printat gips.

Pia Lindström med sitt gips, som fungerade bra att ha även under ett träningspass. Foto: Robert Kniola, Wematter

Pia Lindström med sitt gips, som fungerade bra att ha även under ett träningspass. Foto: Robert Kniola, Wematter

”Som ett nät över handen”

Företagen Skymaker och Wematter arbetade tillsammans med HandCenter i Linköping för att ta fram gipset, som till skillnad från vanligt gips inte luktar eller bidrar till orörlighet i armen, enligt tillverkarna.

Jag är ett levande bevis på att den här tekniken fungerar här och nu. Mitt 3d-gips visar att medicinsk tillämpning av 3d-printing inte längre är ett futuristiskt drömscenario; det finns företag som står redo att börja samarbeta och samverka med sjukvården redan i dag, säger Pia Lindström.

Det 3d-printade gipset ligger som ett nät över handen, vilket förbättrar läkningsprocessen eftersom huden kan andas bättre. Andra fördelar enligt tillverkarna är att 3d-tekniken är snabb, lätt att anpassa, minskar spill, och är mer hygiensikt än vanligt gips.

Tog fyra dagar att tillverka

För att ta fram gipset scannades Pias hand av Skymaker, gjordes om till ett gips i en CAD-fil, som sedan skickades till Wematter för utskrift.

De skrev sedan ut det med ett biobaserat, koldioxidneutralt och livsmedelsgodkänt material av bönor. Läkaren fick därefter godkänna modellen. Detta var en process som tog totalt fyra dagar.

– Sjukvården har alla möjligheter att kunna ta ett jättesprång när det kommer till 3d-teknik och användning av avancerade material. Om fler aktörer inom sjukvården kan börja använda den här tekniken kan det få en positiv inverkan på patienters livskvalitet, säger Carin Rubensson, som är den handkirurg på kirurgkliniken HandCenter som monterade 3d-gipset.

Med det 3d-printade gipset kunde Pia tvätta händerna som vanligt. Foto:

Med det 3d-printade gipset kunde Pia tvätta händerna som vanligt. Foto: Robert Kniola, Wematter

Kräver samverkan

Pia Lindström menar också att 3d-printing inom vården kräver samverkan mellan modiga och innovativa aktörer inom både medicin, teknik och näringsliv.

– Nu är det dags att gå från forskningsprojekt till konkreta satsningar. Vi behöver börja i det lilla och vi behöver göra det i dag, säger Pia Lindström.

 

Nedan kan du se en film om det 3d-printade gipset:


 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: