
Efter en ledbandsoperation 3d-printade företagen Skymaker och Wematter ett gips till Pia Lindström så att hon kunde träna, tvätta händerna och duscha som vanligt. Nu vill de att fler aktörer inom sjukvården ska börja använda tekniken.
Pia Lindström leder materialklustret IMA, som stöttar samverkan och tillväxt hos aktörer som arbetar med innovativa material. Efter att hon slet av ledbandet i handen och fick det opererat, fick hon hjälp av två tech-bolag för att ta fram ett 3d-printat gips.

”Som ett nät över handen”
Företagen Skymaker och Wematter arbetade tillsammans med HandCenter i Linköping för att ta fram gipset, som till skillnad från vanligt gips inte luktar eller bidrar till orörlighet i armen, enligt tillverkarna.
– Jag är ett levande bevis på att den här tekniken fungerar här och nu. Mitt 3d-gips visar att medicinsk tillämpning av 3d-printing inte längre är ett futuristiskt drömscenario; det finns företag som står redo att börja samarbeta och samverka med sjukvården redan i dag, säger Pia Lindström.
Det 3d-printade gipset ligger som ett nät över handen, vilket förbättrar läkningsprocessen eftersom huden kan andas bättre. Andra fördelar enligt tillverkarna är att 3d-tekniken är snabb, lätt att anpassa, minskar spill, och är mer hygiensikt än vanligt gips.
Tog fyra dagar att tillverka
För att ta fram gipset scannades Pias hand av Skymaker, gjordes om till ett gips i en CAD-fil, som sedan skickades till Wematter för utskrift.
De skrev sedan ut det med ett biobaserat, koldioxidneutralt och livsmedelsgodkänt material av bönor. Läkaren fick därefter godkänna modellen. Detta var en process som tog totalt fyra dagar.
– Sjukvården har alla möjligheter att kunna ta ett jättesprång när det kommer till 3d-teknik och användning av avancerade material. Om fler aktörer inom sjukvården kan börja använda den här tekniken kan det få en positiv inverkan på patienters livskvalitet, säger Carin Rubensson, som är den handkirurg på kirurgkliniken HandCenter som monterade 3d-gipset.

Kräver samverkan
Pia Lindström menar också att 3d-printing inom vården kräver samverkan mellan modiga och innovativa aktörer inom både medicin, teknik och näringsliv.
– Nu är det dags att gå från forskningsprojekt till konkreta satsningar. Vi behöver börja i det lilla och vi behöver göra det i dag, säger Pia Lindström.
Nedan kan du se en film om det 3d-printade gipset: