DMG Mori släpper ny hybrid

LASERTEC 125, DMG Moris senaste hybridmaskin, visades upp för första gången under mässan Formnext i Frankfurt.

LASERTEC 125, DMG Moris senaste hybridmaskin, visades upp för första gången under mässan Formnext i Frankfurt.

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar en ny hybridmaskin som kombinerar 3d-skrivare och fräs. – Det är inte så vanligt, säger Andreas Müller från DMG Mori. 

LASERTEC 125 är en hybridmaskin som består av ett femaxligt system och bygger på tekniken Laser deposition welding (LDW). Maskinen är utformad för underhåll, reparation och produktion av delar upp till 1 250 x 745 millimeter, som kan väga upp till 2 000 kilo. Maskinen visades upp för första gången för allmänheten under Formnext-mässan i Frankfurt i november.

– Den största skillnaden mot andra 3d-skrivare är att maskinen är en hybrid, den arbetar med både fräsning och laser deposition. Det är inte så vanligt, säger Andreas Müller från DMG Mori, som var på plats i företagets monter under Formnext. 

Växlar mellan materialen

Det nya hybridsystemet ska enligt DMG Mori kunna tillverka en rad olika komponenter, allt från turbinblad till stängda impeller. Maskinen kan växla mellan olika material och svetsas på olika sätt för olika ändamål, vilket till exempel kan resultera i delar med en förbättrad kylningsförmågan.

Sparar tid

Styrkan med systemet är främst möjligheten att reparera metalldelar. Först fräser man bort gammalt material i det området som sedan fylls med nytt material. Vill man, kan man därefter använda fräsen igen för att förfina det reparerade området, enligt tillverkaren. De menar också att hybridsystemet ska kunna reducera produktionstiderna med upp till 80 procent.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: 

Wematter satsar på efterbehandlingen

3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.

Publicerat av: