De 3d-printar med apelsinskal

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 12 december 2019

Den italienska 3d-skrivartillverkaren WASP integrerar sin teknik i en hybridmaskin, som både pressar apelsiner och 3d-printar koppar.

Tillsammans med innovations- och designföretaget Carlo Ratti har 3d-skrivartillverkaren WASP tagit fram ett cirkulärt matsystem som fått namnet Feel the peel. Detta bygger på att samtidigt som apelsinjuice pressas, så används torkat apelsinskal för att 3d-printa koppar.

I maskinen blir apelsinskalet omvandlat till bioplast efter det torkats och frästs. Därefter används det som en tråd i en 3d-skrivare, i detta fall en WASP 2040 Industrial 4.0, som värmer upp och smälter materialet. För att sluta cirkeln så printar man ut koppar som kunderna kan dricka apelsinjuice med. På så sätt används hela apelsinen. Men vad händer med fruktköttet? De kan man tillverka biobränslen av, menar tillverkaren.

Feel the peel-systemet med den integrerade 3d-skrivaren från WASP. Foto via Carlo Ratti Studio
Feel the peel-systemet med den integrerade 3d-skrivaren från WASP. Foto via Carlo Ratti Studio

Senaste nytt

Förbättrad metod minskar sprickbildning i turbinblad

Forskare på Centre for Additive Manufacture – Metal (CAM2) vid Chalmers har utvecklat en metod som ska göra gasturbiner mer tillförlitliga och effektiva genom att minska sprickbildning och restspänningar i metallkomponenter vid additiv tillverkning.
Chalmers AM

Nano Dimension i mål med Markforged-förvärv

Nyligen kom beskedet att Nano Dimension genomfört förvärvet av Desktop Metal. Nu ror företaget även i land uppköpet av Markforged.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Läs vidare

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage