De 3d-printar med apelsinskal

Den italienska 3d-skrivartillverkaren WASP integrerar sin teknik i en hybridmaskin, som både pressar apelsiner och 3d-printar koppar.

Tillsammans med innovations- och designföretaget Carlo Ratti har 3d-skrivartillverkaren WASP tagit fram ett cirkulärt matsystem som fått namnet Feel the peel. Detta bygger på att samtidigt som apelsinjuice pressas, så används torkat apelsinskal för att 3d-printa koppar.

I maskinen blir apelsinskalet omvandlat till bioplast efter det torkats och frästs. Därefter används det som en tråd i en 3d-skrivare, i detta fall en WASP 2040 Industrial 4.0, som värmer upp och smälter materialet. För att sluta cirkeln så printar man ut koppar som kunderna kan dricka apelsinjuice med. På så sätt används hela apelsinen. Men vad händer med fruktköttet? De kan man tillverka biobränslen av, menar tillverkaren.

Feel the peel-systemet med den integrerade 3d-skrivaren från WASP. Foto via Carlo Ratti Studio

Feel the peel-systemet med den integrerade 3d-skrivaren från WASP. Foto via Carlo Ratti Studio

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: