De 3d-printar med apelsinskal

Den italienska 3d-skrivartillverkaren WASP integrerar sin teknik i en hybridmaskin, som både pressar apelsiner och 3d-printar koppar.

Tillsammans med innovations- och designföretaget Carlo Ratti har 3d-skrivartillverkaren WASP tagit fram ett cirkulärt matsystem som fått namnet Feel the peel. Detta bygger på att samtidigt som apelsinjuice pressas, så används torkat apelsinskal för att 3d-printa koppar.

I maskinen blir apelsinskalet omvandlat till bioplast efter det torkats och frästs. Därefter används det som en tråd i en 3d-skrivare, i detta fall en WASP 2040 Industrial 4.0, som värmer upp och smälter materialet. För att sluta cirkeln så printar man ut koppar som kunderna kan dricka apelsinjuice med. På så sätt används hela apelsinen. Men vad händer med fruktköttet? De kan man tillverka biobränslen av, menar tillverkaren.

Feel the peel-systemet med den integrerade 3d-skrivaren från WASP. Foto via Carlo Ratti Studio

Feel the peel-systemet med den integrerade 3d-skrivaren från WASP. Foto via Carlo Ratti Studio

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Nya rön kan få flyget att lyfta

Möjligheterna för flyg- och energiindustrin att använda additiv tillverkning har tidigare varit begränsade. Detta eftersom komponenter i hårda material inte levt upp till de höga kvalitetskraven. Ny forskning från Högskolan Väst visar att rätt efterbehandling kan öka komponenternas tillförlitlighet. Något som kan spara både tid och pengar.

Publicerat av: