Cellink ska utveckla bioprinting i rymden

Erik Gateholm, vd på Cellink.

Erik Gateholm, vd på Cellink.

Bioskrivartillverkaren Cellink startar ett nytt samarbete med Made In Space. Bioprinting har potential att minska riskerna med besättningens hälsa och säkerhet vid långvariga rymduppdrag, skriver Cellink i ett pressmeddelande.

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink inleder ett samarbete med Made In Space, som arbetar med rymdtillverkningstekniker. Tillsammans ska de utveckla avancerad bioprintingteknik i rymden.

– Cellink stödjer rymdprogram i USA med vårt djupa engagemang för banbrytande innovation, omfattande portfölj av teknologier samt forskare och ingenjörer i världsklass. Vi är glada över att samarbeta med Made In Space för att förfina bioprintningstekniker som kan komma att stödja och förbättra framtida uppdrag inom rymdflyg och rymdutforskning, säger Cellinks vd Erik Gatenholm.

Ska identifiera utvecklingsmöjligheter

Företagen ska anpassa sina tekniska kompetenser för att identifiera teknikutvecklingsmöjligheter inom flera områden. Detta inkluderar bland annat International Space Station och framtida plattformar.

Kan stärka astronauternas hälsa

Enligt Cellink har tekniken potential att minska riskerna med besättningens hälsa och säkerhet vid långvariga rymduppdrag. Detta eftersom de inte har tillgång till medicinska anläggningar.

Förhoppningen är att bioprinting till exempel ska kunna utveckla hud- och benplåster för att underlätta sårläkning i rymden.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.