Cellink ska utveckla bioprinting i rymden

Erik Gateholm, vd på Cellink.

Erik Gateholm, vd på Cellink.

Bioskrivartillverkaren Cellink startar ett nytt samarbete med Made In Space. Bioprinting har potential att minska riskerna med besättningens hälsa och säkerhet vid långvariga rymduppdrag, skriver Cellink i ett pressmeddelande.

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink inleder ett samarbete med Made In Space, som arbetar med rymdtillverkningstekniker. Tillsammans ska de utveckla avancerad bioprintingteknik i rymden.

– Cellink stödjer rymdprogram i USA med vårt djupa engagemang för banbrytande innovation, omfattande portfölj av teknologier samt forskare och ingenjörer i världsklass. Vi är glada över att samarbeta med Made In Space för att förfina bioprintningstekniker som kan komma att stödja och förbättra framtida uppdrag inom rymdflyg och rymdutforskning, säger Cellinks vd Erik Gatenholm.

Ska identifiera utvecklingsmöjligheter

Företagen ska anpassa sina tekniska kompetenser för att identifiera teknikutvecklingsmöjligheter inom flera områden. Detta inkluderar bland annat International Space Station och framtida plattformar.

Kan stärka astronauternas hälsa

Enligt Cellink har tekniken potential att minska riskerna med besättningens hälsa och säkerhet vid långvariga rymduppdrag. Detta eftersom de inte har tillgång till medicinska anläggningar.

Förhoppningen är att bioprinting till exempel ska kunna utveckla hud- och benplåster för att underlätta sårläkning i rymden.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: