tisdag 28 mars – vecka 13
3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.
Enligt företaget är ett av de största problemen med pulverbäddstekniken att hantera pulvret på ett säkert och användarvänligt sätt samt att bli av med överskottspulver på ett effektivt sätt. Därför lanserar Wematter nu ett nytt rengöringssystem för SLS-komponenter, BlasThing.
– De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver och att hitta en effektiv lösning för att ta bort pulver från håligheter och kaviteter, säger Robert Kniola, vd på Wematter.
Tidigare har det konventionella sättet att ta bort löst och delvis löst pulver, varit med tryckluft och dammsugning vilket tar tid och leder tillslut till att pulver finns överallt, skriver Wematter på sin blogg. I den nya rengöringsstationen, BlasThing används dock ett slutet system där tryckvatten spolar rent komponenter, vilket binder pulvret och förhindrar att det sprids.
Stationen fylls med kranvatten som sedan återcirkulerar i maskinen. Detta betyder att det inte krävs en avlopps- eller vattenanslutning. Däremot krävs ett 230 volts uttag för den interna pumpen, elektroniken och ljuset.
– Huvudmålet är att sänka trösklarna för avancerad 3d-skrivarteknik som SLS är, det ger ingenjörer och designers möjlighet att accelerera och innovera direkt på deras kontor, verkstad eller labb, säger Robert Kniola.
Rengöringsstationen lanseras cirka en månad efter att företaget släppte nyheten om sin senaste 3d-skrivare, Gravity 2020. En SLS-skrivare med en byggvolym på 30 x 30 x 30 centimeter.
– Mekaniska egenskaper och användarvänlighet har alltid varit vårt mål och vi tror att det är den bästa vägen för att få fler att använda sig av additiv tillverkning, säger Robert Kniola.
Mittuniversitetet drar i höst igång en magisterutbildning i additiv tillverkning med inriktning på metalliska material. Förhoppningen är att den ska kunna bidra till kompetensförsörjningen inom industrin.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Bauer har utvecklat ett hockeyhjälmsfoder med en förbättrad stötdämpande funktion. Detta tack vare EOS patenterade lösning Digital Foam som gör det möjligt att personalisera varje hjälm med 3D-printing.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. mars, 2023
Nano Dimension har lagt ett bud på Stratasys och vill förvärva bolaget för 18 dollar per aktie, totalt 1,1 miljard dollar. Enligt Nano Dimension skulle det skapa en stark marknadsledande aktör inom AM, men budet sågas av bransch-analytiker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. mars, 2023
Forskare vid Sandia National Labratories i USA har utvecklat en ny superlegering med additiv tillverkning. Materialet kan hjälpa kraftverk att generera mer energi samtidigt som de producerar mindre koldioxid.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 8. mars, 2023
Stilride, en svensk tillverkare av elmotorcyklar, har ingått ett samarbete med svensk-franska mjukvaruföretaget inom robotik, Adaxis. Ett samarbete som ska innebära att delar ska kunna 3D-printas i lokala mikrofabriker.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 24. februari, 2023
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige