Wematter satsar på efterbehandlingen

Wematters 3d-skrivare Gravity sammankopplad med den nya rengöringsstationen BlasThing.

Wematters 3d-skrivare Gravity sammankopplad med den nya rengöringsstationen BlasThing.

3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.

Enligt företaget är ett av de största problemen med pulverbäddstekniken att hantera pulvret på ett säkert och användarvänligt sätt samt att bli av med överskottspulver på ett effektivt sätt. Därför lanserar Wematter nu ett nytt rengöringssystem för SLS-komponenter, BlasThing.

Robert Kniola, vd på Wematter.

Robert Kniola, vd på Wematter.

– De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver och att hitta en effektiv lösning för att ta bort pulver från håligheter och kaviteter, säger Robert Kniola, vd på Wematter.

Använder tryckvatten

Tidigare har det konventionella sättet att ta bort löst och delvis löst pulver, varit med tryckluft och dammsugning vilket tar tid och leder tillslut till att pulver finns överallt, skriver Wematter på sin blogg. I den nya rengöringsstationen, BlasThing används dock ett slutet system där tryckvatten spolar rent komponenter, vilket binder pulvret och förhindrar att det sprids.

Fylls med kranvatten

Stationen fylls med kranvatten som sedan återcirkulerar i maskinen. Detta betyder att det inte krävs en avlopps- eller vattenanslutning. Däremot krävs ett 230 volts uttag för den interna pumpen, elektroniken och ljuset.

– Huvudmålet är att sänka trösklarna för avancerad 3d-skrivarteknik som SLS är, det ger ingenjörer och designers möjlighet att accelerera och innovera direkt på deras kontor, verkstad eller labb, säger Robert Kniola.

 

Kommer efter lansering av 3d-skrivare

Rengöringsstationen lanseras cirka en månad efter att företaget släppte nyheten om sin senaste 3d-skrivare, Gravity 2020. En SLS-skrivare med en byggvolym på 30 x 30 x 30 centimeter. 

– Mekaniska egenskaper och användarvänlighet har alltid varit vårt mål och vi tror att det är den bästa vägen för att få fler att använda sig av additiv tillverkning, säger Robert Kniola.

Teamet på Wematter.

Teamet på Wematter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: