Wematter satsar på efterbehandlingen

Wematters 3d-skrivare Gravity sammankopplad med den nya rengöringsstationen BlasThing.

Wematters 3d-skrivare Gravity sammankopplad med den nya rengöringsstationen BlasThing.

3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.

Enligt företaget är ett av de största problemen med pulverbäddstekniken att hantera pulvret på ett säkert och användarvänligt sätt samt att bli av med överskottspulver på ett effektivt sätt. Därför lanserar Wematter nu ett nytt rengöringssystem för SLS-komponenter, BlasThing.

Robert Kniola, vd på Wematter.

Robert Kniola, vd på Wematter.

– De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver och att hitta en effektiv lösning för att ta bort pulver från håligheter och kaviteter, säger Robert Kniola, vd på Wematter.

Använder tryckvatten

Tidigare har det konventionella sättet att ta bort löst och delvis löst pulver, varit med tryckluft och dammsugning vilket tar tid och leder tillslut till att pulver finns överallt, skriver Wematter på sin blogg. I den nya rengöringsstationen, BlasThing används dock ett slutet system där tryckvatten spolar rent komponenter, vilket binder pulvret och förhindrar att det sprids.

Fylls med kranvatten

Stationen fylls med kranvatten som sedan återcirkulerar i maskinen. Detta betyder att det inte krävs en avlopps- eller vattenanslutning. Däremot krävs ett 230 volts uttag för den interna pumpen, elektroniken och ljuset.

– Huvudmålet är att sänka trösklarna för avancerad 3d-skrivarteknik som SLS är, det ger ingenjörer och designers möjlighet att accelerera och innovera direkt på deras kontor, verkstad eller labb, säger Robert Kniola.

 

Kommer efter lansering av 3d-skrivare

Rengöringsstationen lanseras cirka en månad efter att företaget släppte nyheten om sin senaste 3d-skrivare, Gravity 2020. En SLS-skrivare med en byggvolym på 30 x 30 x 30 centimeter. 

– Mekaniska egenskaper och användarvänlighet har alltid varit vårt mål och vi tror att det är den bästa vägen för att få fler att använda sig av additiv tillverkning, säger Robert Kniola.

Teamet på Wematter.

Teamet på Wematter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: