Wematter satsar på efterbehandlingen

Wematters 3d-skrivare Gravity sammankopplad med den nya rengöringsstationen BlasThing.

Wematters 3d-skrivare Gravity sammankopplad med den nya rengöringsstationen BlasThing.

3d-skrivartillverkaren Wematter lanserar en ny rengöringsstation för SLS-komponenter. – De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver, säger företagets vd Robert Kniola.

Enligt företaget är ett av de största problemen med pulverbäddstekniken att hantera pulvret på ett säkert och användarvänligt sätt samt att bli av med överskottspulver på ett effektivt sätt. Därför lanserar Wematter nu ett nytt rengöringssystem för SLS-komponenter, BlasThing.

Robert Kniola, vd på Wematter.

Robert Kniola, vd på Wematter.

– De huvudsakliga drivkrafterna som ledde till skapandet av BlasThing rengöringsstation var att minska risken för spridning av pulver och att hitta en effektiv lösning för att ta bort pulver från håligheter och kaviteter, säger Robert Kniola, vd på Wematter.

Använder tryckvatten

Tidigare har det konventionella sättet att ta bort löst och delvis löst pulver, varit med tryckluft och dammsugning vilket tar tid och leder tillslut till att pulver finns överallt, skriver Wematter på sin blogg. I den nya rengöringsstationen, BlasThing används dock ett slutet system där tryckvatten spolar rent komponenter, vilket binder pulvret och förhindrar att det sprids.

Fylls med kranvatten

Stationen fylls med kranvatten som sedan återcirkulerar i maskinen. Detta betyder att det inte krävs en avlopps- eller vattenanslutning. Däremot krävs ett 230 volts uttag för den interna pumpen, elektroniken och ljuset.

– Huvudmålet är att sänka trösklarna för avancerad 3d-skrivarteknik som SLS är, det ger ingenjörer och designers möjlighet att accelerera och innovera direkt på deras kontor, verkstad eller labb, säger Robert Kniola.

 

Kommer efter lansering av 3d-skrivare

Rengöringsstationen lanseras cirka en månad efter att företaget släppte nyheten om sin senaste 3d-skrivare, Gravity 2020. En SLS-skrivare med en byggvolym på 30 x 30 x 30 centimeter. 

– Mekaniska egenskaper och användarvänlighet har alltid varit vårt mål och vi tror att det är den bästa vägen för att få fler att använda sig av additiv tillverkning, säger Robert Kniola.

Teamet på Wematter.

Teamet på Wematter.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: