
Etteplan och EOS har tillsammans 3d-printat metallföremål med elektronik inuti komponenten. Enligt företagen ska tekniken ha en enorm potential inom tillverkningsindustrin.
Den svenska koncernen Etteplan har via sitt finska bolag, tillsammans med tyska 3d-skrivartillverkaren EOS, 3d-printat en demoversion av en metallkomponent med ett integrerat kretskort. I detta fallet har kretskortet sensorer där metallskalet har fungerat både som ett skydd och som en antenn.
Fungerar redan med plast
– Additiv tillverkning av metall är inte något nytt och applikationer för industriell användning 3d-printas redan runtom i världen. Dessutom kan elektronik placeras i 3d-printade föremål när de till exempel är gjorda i plast, berättar Tero Leppänen, chef från Etteplans avdelning för mjukvara och inbyggda lösningar, och fortsätter:
– Metal powder-bed fusion, PBF, kräver å andra sidan så pass höga temperaturer att elektroniken inte har kunnat klara av det tidigare. Men nu har vi lyckats hålla elektroniken i gott skick även när vi har 3d-printat i metall.
Flera användningsområden
Det finns en rad användningsområden för denna typ av inbyggda lösning, menar företagen. Bland annat skulle det kunna användas i en framtida lyftkrok, där sensorer som skyddas under metallen kan generera information som ökad vikt och mäta yttre krafter.
– Denna data skulle sedan kunna användas för att förutspå när verktyget behöver underhåll eller dess livslängd, säger Vesa Saastamoinen, projektledare på Etteplan.