De 3d-printar metalldelar med inbyggd elektronik

Elektronik som bäddats in i en 3d-printad komponent.

Elektronik som bäddats in i en 3d-printad komponent.

Etteplan och EOS har tillsammans 3d-printat metallföremål med elektronik inuti komponenten. Enligt företagen ska tekniken ha en enorm potential inom tillverkningsindustrin.

Den svenska koncernen Etteplan har via sitt finska bolag, tillsammans med tyska 3d-skrivartillverkaren EOS, 3d-printat en demoversion av en metallkomponent med ett integrerat kretskort. I detta fallet har kretskortet sensorer där metallskalet har fungerat både som ett skydd och som en antenn.

Fungerar redan med plast

– Additiv tillverkning av metall är inte något nytt och applikationer för industriell användning 3d-printas redan runtom i världen. Dessutom kan elektronik placeras i 3d-printade föremål när de till exempel är gjorda i plast, berättar Tero Leppänen, chef från Etteplans avdelning för mjukvara och inbyggda lösningar, och fortsätter:

– Metal powder-bed fusion, PBF, kräver å andra sidan så pass höga temperaturer att elektroniken inte har kunnat klara av det tidigare. Men nu har vi lyckats hålla elektroniken i gott skick även när vi har 3d-printat i metall.

Flera användningsområden

Det finns en rad användningsområden för denna typ av inbyggda lösning, menar företagen. Bland annat skulle det kunna användas i en framtida lyftkrok, där sensorer som skyddas under metallen kan generera information som ökad vikt och mäta yttre krafter.

– Denna data skulle sedan kunna användas för att förutspå när verktyget behöver underhåll eller dess livslängd, säger Vesa Saastamoinen, projektledare på Etteplan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: