De 3d-printar metalldelar med inbyggd elektronik

Elektronik som bäddats in i en 3d-printad komponent.

Elektronik som bäddats in i en 3d-printad komponent.

Etteplan och EOS har tillsammans 3d-printat metallföremål med elektronik inuti komponenten. Enligt företagen ska tekniken ha en enorm potential inom tillverkningsindustrin.

Den svenska koncernen Etteplan har via sitt finska bolag, tillsammans med tyska 3d-skrivartillverkaren EOS, 3d-printat en demoversion av en metallkomponent med ett integrerat kretskort. I detta fallet har kretskortet sensorer där metallskalet har fungerat både som ett skydd och som en antenn.

Fungerar redan med plast

– Additiv tillverkning av metall är inte något nytt och applikationer för industriell användning 3d-printas redan runtom i världen. Dessutom kan elektronik placeras i 3d-printade föremål när de till exempel är gjorda i plast, berättar Tero Leppänen, chef från Etteplans avdelning för mjukvara och inbyggda lösningar, och fortsätter:

– Metal powder-bed fusion, PBF, kräver å andra sidan så pass höga temperaturer att elektroniken inte har kunnat klara av det tidigare. Men nu har vi lyckats hålla elektroniken i gott skick även när vi har 3d-printat i metall.

Flera användningsområden

Det finns en rad användningsområden för denna typ av inbyggda lösning, menar företagen. Bland annat skulle det kunna användas i en framtida lyftkrok, där sensorer som skyddas under metallen kan generera information som ökad vikt och mäta yttre krafter.

– Denna data skulle sedan kunna användas för att förutspå när verktyget behöver underhåll eller dess livslängd, säger Vesa Saastamoinen, projektledare på Etteplan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam visar upp nytt produktionscenter

GE Additives Arcam sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företaget avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: