De 3d-printar metalldelar med inbyggd elektronik

Elektronik som bäddats in i en 3d-printad komponent.

Elektronik som bäddats in i en 3d-printad komponent.

Etteplan och EOS har tillsammans 3d-printat metallföremål med elektronik inuti komponenten. Enligt företagen ska tekniken ha en enorm potential inom tillverkningsindustrin.

Den svenska koncernen Etteplan har via sitt finska bolag, tillsammans med tyska 3d-skrivartillverkaren EOS, 3d-printat en demoversion av en metallkomponent med ett integrerat kretskort. I detta fallet har kretskortet sensorer där metallskalet har fungerat både som ett skydd och som en antenn.

Fungerar redan med plast

– Additiv tillverkning av metall är inte något nytt och applikationer för industriell användning 3d-printas redan runtom i världen. Dessutom kan elektronik placeras i 3d-printade föremål när de till exempel är gjorda i plast, berättar Tero Leppänen, chef från Etteplans avdelning för mjukvara och inbyggda lösningar, och fortsätter:

– Metal powder-bed fusion, PBF, kräver å andra sidan så pass höga temperaturer att elektroniken inte har kunnat klara av det tidigare. Men nu har vi lyckats hålla elektroniken i gott skick även när vi har 3d-printat i metall.

Flera användningsområden

Det finns en rad användningsområden för denna typ av inbyggda lösning, menar företagen. Bland annat skulle det kunna användas i en framtida lyftkrok, där sensorer som skyddas under metallen kan generera information som ökad vikt och mäta yttre krafter.

– Denna data skulle sedan kunna användas för att förutspå när verktyget behöver underhåll eller dess livslängd, säger Vesa Saastamoinen, projektledare på Etteplan.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: