EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Enligt den tyska 3d-skrivartillverkaren EOS har marknadens efterfrågan på industriell 3d-printing har ökat under de senaste åren. Detta beror bland annat på att byggprocessen tillsammans med automatiseringen gör tillverkningsprocessen mycket snabbare, som i sin tur också minskar kostnaderna per del.

Vissa industrier har tagit sig an tekniken snabbare än andra, så som flyg- och medicinsektorn. Men additiv tillverkning används också för produkter inom livsstilssektorn där allt från skräddarsydda glasögon till sneakers med 3d-printade sulor skapas, skriver EOS.

Snabbade upp framtagning av kamera

Som ett exempel har den danska servicebyrån Damvig hjälpt det danska företaget VEO att ta fram en digital kamera för trådlösa inspelningar vid fotbollsmatcher.

– Mjukvaruföretaget såg en ny marknad i de många ”osynliga” tränings- och fotbollsmatcherna som ska spelar in i framtiden. Genom att filma exempelvis begåvade ungdomsspelare kan klubbar främja talangutvecklingen samtidigt som inspelningarna sedan kan granskas, analyseras och användas till att förbättra spelares tekniker och resultat, skriver EOS.

VEOs kamera ska kunna användas för att talangutveckla spelare. 

Används av 300 klubbar

Faktorer som var viktiga för VEO var att kameran skulle vara billig, enkel att installera och lätt att använda samt klara olika väderförhållanden. I dag används kameran av 300 klubbar i Danmark och utomlands.

– Damvigs flexibilitet och moderna produktionsutrustning gör det enkelt för oss att skala vår verksamhet. Vi behöver bara skicka en prognos till dem och kort därefter har vi exakt det antal kamerahus vi behöver för att uppfylla avtalet med kunderna. Då vi inte behövt investera stora summor i startkostnader så behöver vi inte investera onödigt kapital i aktier, vilket vanligtvis är fallet med traditionell tillverkning, säger Henrik Teisbæk på VEO. 

 

 

Tags: , , , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: 

“Vi kände ett samhällsansvar”

Umeå universitet levererar 2 000 visirhållare till Socialtjänsten i kommunen.
– Det är fascinerande att se hur engagerade folk blir och vilken vilja det finns att lösa problemen när man ställs inför en sådan här situation, säger Madelen Bodin, föreståndare för Curiosum.

Publicerat av: