EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Enligt den tyska 3d-skrivartillverkaren EOS har marknadens efterfrågan på industriell 3d-printing har ökat under de senaste åren. Detta beror bland annat på att byggprocessen tillsammans med automatiseringen gör tillverkningsprocessen mycket snabbare, som i sin tur också minskar kostnaderna per del.

Vissa industrier har tagit sig an tekniken snabbare än andra, så som flyg- och medicinsektorn. Men additiv tillverkning används också för produkter inom livsstilssektorn där allt från skräddarsydda glasögon till sneakers med 3d-printade sulor skapas, skriver EOS.

Snabbade upp framtagning av kamera

Som ett exempel har den danska servicebyrån Damvig hjälpt det danska företaget VEO att ta fram en digital kamera för trådlösa inspelningar vid fotbollsmatcher.

– Mjukvaruföretaget såg en ny marknad i de många ”osynliga” tränings- och fotbollsmatcherna som ska spelar in i framtiden. Genom att filma exempelvis begåvade ungdomsspelare kan klubbar främja talangutvecklingen samtidigt som inspelningarna sedan kan granskas, analyseras och användas till att förbättra spelares tekniker och resultat, skriver EOS.

VEOs kamera ska kunna användas för att talangutveckla spelare. 

Används av 300 klubbar

Faktorer som var viktiga för VEO var att kameran skulle vara billig, enkel att installera och lätt att använda samt klara olika väderförhållanden. I dag används kameran av 300 klubbar i Danmark och utomlands.

– Damvigs flexibilitet och moderna produktionsutrustning gör det enkelt för oss att skala vår verksamhet. Vi behöver bara skicka en prognos till dem och kort därefter har vi exakt det antal kamerahus vi behöver för att uppfylla avtalet med kunderna. Då vi inte behövt investera stora summor i startkostnader så behöver vi inte investera onödigt kapital i aktier, vilket vanligtvis är fallet med traditionell tillverkning, säger Henrik Teisbæk på VEO. 

 

 

Tags: , , , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: 

Coronavirus stoppar mässa

Efter att Coronaviruset i Kina utbrutit skjuter man nu fram tiden för en asiatisk mässa för verktyg, bearbetningsmaskiner och additiv tillverkning.

Publicerat av: 

Rapport visar positiva procent

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Dock råder det en viss frustration kring materialkostnader och tillgänglighet…

Publicerat av: