Flygjätte använder generativ design för att bygga nya fabriker

 Airbus-arbetare testar platsen för en bionisk partition, deras första "proof-of-concept" med generativ design. Foto via Airbus.

Airbus-arbetare testar platsen för en bionisk partition, deras första ”proof-of-concept” med generativ design. Foto via Airbus.

Airbus har använt sig av Autodesk programvara för att utveckla lättare flygplansdelar med generativ design. Nu vill de även använda verktyget för att bygga upp nya, effektivare fabriker.

En av fördelarna med att använda sig av additiv tillverkning är möjligheten att skapa former som tidigare inte varit möjliga. Genom att använda sig av Autodesk programvara har Airbus nu tänkt om kring ett antal av sina flygplansdelar.

Tänker om

Programvaruföretaget Autodesk samarbetar med den internationella flygjätten Airbus för att tänka om när det gäller strukturella flygplansdelar. Förra månaden, vid tillställningen Autodesk University i Las Vegas, betonade Airbus vikten av generativ design av avancerade delar.

Bild inifrån Airbus fabrik där en flygplansvinge håller på att byggas.

Bild inifrån Airbus fabrik där en flygplansvinge håller på att byggas.

Effektivare fabriker

Förutom bättre flygplansdelar vill flygjätten använda sig av generativ design i uppbyggnaden av sina nya fabriker. Tanken är att ta fram ett flertal alternativ på hur till exempel antal verktyg och förflyttningar mellan arbetsstationer kan minskas.

– Generativ design hjälper oss att skapa en mer hållbar arkitektonisk design som visar på kritiska mänskliga faktorer och arbetsförhållanden på ett bättre sätt, säger Schaefer och fortsätter:

– Det har breddat vårt sätt att tänka och fått oss att se bortom våra egna föreställningar. Oavsett vilken design vi väljer, vet vi att fabriken kommer att fungera mer effektivt och vara billigare att bygga.

Fler exempel

Autodesk hemsida kan du läsa mer om hur Airbus arbetar med generativ design.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: