Flygjätte använder generativ design för att bygga nya fabriker

 Airbus-arbetare testar platsen för en bionisk partition, deras första "proof-of-concept" med generativ design. Foto via Airbus.

Airbus-arbetare testar platsen för en bionisk partition, deras första “proof-of-concept” med generativ design. Foto via Airbus.

Airbus har använt sig av Autodesk programvara för att utveckla lättare flygplansdelar med generativ design. Nu vill de även använda verktyget för att bygga upp nya, effektivare fabriker.

En av fördelarna med att använda sig av additiv tillverkning är möjligheten att skapa former som tidigare inte varit möjliga. Genom att använda sig av Autodesk programvara har Airbus nu tänkt om kring ett antal av sina flygplansdelar.

Tänker om

Programvaruföretaget Autodesk samarbetar med den internationella flygjätten Airbus för att tänka om när det gäller strukturella flygplansdelar. Förra månaden, vid tillställningen Autodesk University i Las Vegas, betonade Airbus vikten av generativ design av avancerade delar.

Bild inifrån Airbus fabrik där en flygplansvinge håller på att byggas.

Bild inifrån Airbus fabrik där en flygplansvinge håller på att byggas.

Effektivare fabriker

Förutom bättre flygplansdelar vill flygjätten använda sig av generativ design i uppbyggnaden av sina nya fabriker. Tanken är att ta fram ett flertal alternativ på hur till exempel antal verktyg och förflyttningar mellan arbetsstationer kan minskas.

– Generativ design hjälper oss att skapa en mer hållbar arkitektonisk design som visar på kritiska mänskliga faktorer och arbetsförhållanden på ett bättre sätt, säger Schaefer och fortsätter:

– Det har breddat vårt sätt att tänka och fått oss att se bortom våra egna föreställningar. Oavsett vilken design vi väljer, vet vi att fabriken kommer att fungera mer effektivt och vara billigare att bygga.

Fler exempel

Autodesk hemsida kan du läsa mer om hur Airbus arbetar med generativ design.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: