[metaslider id=”23445″]
Tidningen The San Diego Union-Tribune skrev nyligen om Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.
Vill lyfta etik och miljö
Startupföretaget BlueNalu bjöd i december på en storslagen middag med en annorlunda ingrediens, labbodlad fisk. På bordet fanns allt från fisktacos till poké bowls.
Enligt företaget är anledningen bakom arbetet delvis att uppmärksamma om de etiska och miljömässiga frågorna med att äta fisk, men också för att fylla ett behov som finns på marknaden.
Byggs upp med stamceller
Genom att använda ett vävnadsprov från en bedövad, levande fisk har sedan stamceller kunnat isoleras och behandlas i prover med enzymer. Cellerna har därefter fått växa till sig i en näringslösning för att sedan blandas med 3d-printbart biobläck.
Den färdiga labbodlade fisken består likt riktig fisk av muskler och fett. Dock slipper man ben och fjäll.
Kan tillagas på olika sätt
Det som ska göra dem unika jämfört med andra företag som arbetar med liknande lösningar, är att deras fisk ska klara av att tillagas på olika sätt utan att gå sönder. Företaget planerar att släppa de första produkterna inom två år.
Så ser processen ut: