Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

 

Tidningen The San Diego Union-Tribune skrev nyligen om Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Vill lyfta etik och miljö

Startupföretaget BlueNalu bjöd i december på en storslagen middag med en annorlunda ingrediens, labbodlad fisk. På bordet fanns allt från fisktacos till poké bowls.

Enligt företaget är anledningen bakom arbetet delvis att uppmärksamma om de etiska och miljömässiga frågorna med att äta fisk, men också för att fylla ett behov som finns på marknaden.

Byggs upp med stamceller

Genom att använda ett vävnadsprov från en bedövad, levande fisk har sedan stamceller kunnat isoleras och behandlas i prover med enzymer. Cellerna har därefter fått växa till sig i en näringslösning för att sedan blandas med 3d-printbart biobläck.

Den färdiga labbodlade fisken består likt riktig fisk av muskler och fett. Dock slipper man ben och fjäll.

Kan tillagas på olika sätt

Det som ska göra dem unika jämfört med andra företag som arbetar med liknande lösningar, är att deras fisk ska klara av att tillagas på olika sätt utan att gå sönder. Företaget planerar att släppa de första produkterna inom två år.

Så ser processen ut:

 

Så går processen till. Foto via BlueNalu

Så går processen till. Foto via BlueNalu

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: 

Polymerprinting ska generera miljarder

En ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis visar utvecklingen inom additiv tillverkning av polymerer. En marknad som väntas växa enormt de kommande åren.

Publicerat av: 

De bioprintar syntetisk hud

Ett samarbete mellan Basf och CTIBiotech har resulterat i 3d-bioprintad människohud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, kommenterar Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Publicerat av: