Det ska hjälpa patienter att andas

Video av 3d-printad luftvägsstent som sätts på plats. Bild via Cleveland Clinic.

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic, som står bakom innovationen. 

3d-printade patientspecifika luftvägsstentar, framtagna av en läkare vid det medicintekniska centret Cleveland Clinic i Ohio, har godkänts av US Food and Drug Administration (FDA).

Det är doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som har utvecklat en ny typ av 3d-printade silikonstentar för att hjälpa patienter med allvarliga andningsproblem genom att stenterna håller luftvägarna öppna.

Håller luftvägarna öppna

Andningstörningar kan orsakas av en rad olika anledningar, bland annat tumörer, inflammationer eller trauma. Innan FDA-godkännandet implanterades 3d-printade stentar i patienter som deltog i ett program som erbjuder alternativ som inte redan erbjudits för allmänheten.

För att ta fram stentarna samlades patientspecifik data in genom CT-skanningar och en egenutvecklad programvara för att visualisera och anpassa stentaren efter patientens behov. Därefter har de 3d-printats. Detta har hjälpt till att övervinna problem kring dåligt anpassade standardstentar, vilket kan orsaka komplikationer i patientens luftvägar.

– Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp. Det har varit glädjande att se att patienter som får de anpassade stentarna känner lättnad direkt, säger Dr. Gildea, chef för bronkoskopi vid Cleveland Clinic.

 

3d-printat stent för andningsvägar. Foto via Cleveland Clinic.

3d-printat stent för andningsvägar. Foto via Cleveland Clinic.

Flera tusen får stentar

Det beräknas att cirka 30 000 luftvägsstentar kommer att implanteras i USA år 2020. Den standard som i dag finns tillgänglig finns endast i ett begränsat antal storlekar och former och är inte lämpliga för alla.

Stentar som inte är korrekt monterade hos patienter kan spricka och böjas, och de kan också orsaka andningskomplikationer såsom ny vävnadstillväxt, slem och död vävnad.

Studierna visade att de patientspecifika stentarna varade i genomsnitt ett år, jämfört med 90 dagar för en standard luftvägsstentar.

Nytt bolag bildas

För att producera och lansera 3d-printade stentar, kommer ett nytt dotterbolag med namnet VisionAir Solutions att bildas, som också kommer att arbeta med att föra andra 3d-printade enheter till interventionella pulmonologer och de patienter som behöver dem.

I slutet av 2020 planerar VisionAir Solutions att börja tillhandahålla de personifierade stentarna till patienter i en kontrollerad lansering vid medicinska institutioner runt om i landet.

Källa: 3Dprintingindustry.com

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: