Det ska hjälpa patienter att andas

Video av 3d-printad luftvägsstent som sätts på plats. Bild via Cleveland Clinic.

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic, som står bakom innovationen. 

3d-printade patientspecifika luftvägsstentar, framtagna av en läkare vid det medicintekniska centret Cleveland Clinic i Ohio, har godkänts av US Food and Drug Administration (FDA).

Det är doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som har utvecklat en ny typ av 3d-printade silikonstentar för att hjälpa patienter med allvarliga andningsproblem genom att stenterna håller luftvägarna öppna.

Håller luftvägarna öppna

Andningstörningar kan orsakas av en rad olika anledningar, bland annat tumörer, inflammationer eller trauma. Innan FDA-godkännandet implanterades 3d-printade stentar i patienter som deltog i ett program som erbjuder alternativ som inte redan erbjudits för allmänheten.

För att ta fram stentarna samlades patientspecifik data in genom CT-skanningar och en egenutvecklad programvara för att visualisera och anpassa stentaren efter patientens behov. Därefter har de 3d-printats. Detta har hjälpt till att övervinna problem kring dåligt anpassade standardstentar, vilket kan orsaka komplikationer i patientens luftvägar.

– Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp. Det har varit glädjande att se att patienter som får de anpassade stentarna känner lättnad direkt, säger Dr. Gildea, chef för bronkoskopi vid Cleveland Clinic.

 

3d-printat stent för andningsvägar. Foto via Cleveland Clinic.

3d-printat stent för andningsvägar. Foto via Cleveland Clinic.

Flera tusen får stentar

Det beräknas att cirka 30 000 luftvägsstentar kommer att implanteras i USA år 2020. Den standard som i dag finns tillgänglig finns endast i ett begränsat antal storlekar och former och är inte lämpliga för alla.

Stentar som inte är korrekt monterade hos patienter kan spricka och böjas, och de kan också orsaka andningskomplikationer såsom ny vävnadstillväxt, slem och död vävnad.

Studierna visade att de patientspecifika stentarna varade i genomsnitt ett år, jämfört med 90 dagar för en standard luftvägsstentar.

Nytt bolag bildas

För att producera och lansera 3d-printade stentar, kommer ett nytt dotterbolag med namnet VisionAir Solutions att bildas, som också kommer att arbeta med att föra andra 3d-printade enheter till interventionella pulmonologer och de patienter som behöver dem.

I slutet av 2020 planerar VisionAir Solutions att börja tillhandahålla de personifierade stentarna till patienter i en kontrollerad lansering vid medicinska institutioner runt om i landet.

Källa: 3Dprintingindustry.com

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: