Video av 3d-printad luftvägsstent som sätts på plats. Bild via Cleveland Clinic.
3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic, som står bakom innovationen.
3d-printade patientspecifika luftvägsstentar, framtagna av en läkare vid det medicintekniska centret Cleveland Clinic i Ohio, har godkänts av US Food and Drug Administration (FDA).
Det är doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som har utvecklat en ny typ av 3d-printade silikonstentar för att hjälpa patienter med allvarliga andningsproblem genom att stenterna håller luftvägarna öppna.
Håller luftvägarna öppna
Andningstörningar kan orsakas av en rad olika anledningar, bland annat tumörer, inflammationer eller trauma. Innan FDA-godkännandet implanterades 3d-printade stentar i patienter som deltog i ett program som erbjuder alternativ som inte redan erbjudits för allmänheten.
För att ta fram stentarna samlades patientspecifik data in genom CT-skanningar och en egenutvecklad programvara för att visualisera och anpassa stentaren efter patientens behov. Därefter har de 3d-printats. Detta har hjälpt till att övervinna problem kring dåligt anpassade standardstentar, vilket kan orsaka komplikationer i patientens luftvägar.
– Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp. Det har varit glädjande att se att patienter som får de anpassade stentarna känner lättnad direkt, säger Dr. Gildea, chef för bronkoskopi vid Cleveland Clinic.
Flera tusen får stentar
Det beräknas att cirka 30 000 luftvägsstentar kommer att implanteras i USA år 2020. Den standard som i dag finns tillgänglig finns endast i ett begränsat antal storlekar och former och är inte lämpliga för alla.
Stentar som inte är korrekt monterade hos patienter kan spricka och böjas, och de kan också orsaka andningskomplikationer såsom ny vävnadstillväxt, slem och död vävnad.
Studierna visade att de patientspecifika stentarna varade i genomsnitt ett år, jämfört med 90 dagar för en standard luftvägsstentar.
Nytt bolag bildas
För att producera och lansera 3d-printade stentar, kommer ett nytt dotterbolag med namnet VisionAir Solutions att bildas, som också kommer att arbeta med att föra andra 3d-printade enheter till interventionella pulmonologer och de patienter som behöver dem.
I slutet av 2020 planerar VisionAir Solutions att börja tillhandahålla de personifierade stentarna till patienter i en kontrollerad lansering vid medicinska institutioner runt om i landet.
Källa: 3Dprintingindustry.com