Raplas vd: “Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

Martin Forth grundade företaget Raplas efter flera år i branschen.

Martin Forth grundade företaget Raplas efter flera år i branschen.

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess. 

Den engelska 3d-skrivar- och materialtillverkaren Raplas grundades år 2014, för att ta fram 3d-skrivare anpassade för produktion. Efter flera år på bland annat Envisiontech och 3D Systems började Martin Forth, tillsammans med ett gäng andra branschexperter, utforska möjligheten att tillverka SLA-skrivare för industriell användning.

– Vi startade Raplas för 5–6 år sedan med målet att ta fram 3d-skrivare för produktion. Eftersom både material och maskiner för 3d-printing är väldigt dyrt och exaktheten kan variera från del till del så blev detta första utmaningen att tackla samt att hitta ett sätt att snabba upp tillverkningsprocessen, berättar Martin Forth, grundare och vd av Raplas och fortsätter:

– Så vi började titta på SLA-processen och försökte göra den snabbare till en lägre kostnad. I dag har vi en maskin som kostar en tredjedel av vad andra liknande maskiner kostar på marknaden och lockar en annan typ av kundbas som vill producera plastdelar.

Företaget är baserat i Storbritannien där maskinerna också sätts samman. I dag säljer de sina SLA-system (stereolitografi) till företag i framförallt Nordeuropa och Nordamerika, men ser även ett intresse på den kinesiska marknaden.

 

Raplas var på plats under Formnext-mässan i november 2019 för att visa upp möjligheterna med deras teknik för besökarna.

Raplas var på plats under Formnext-mässan i november 2019 för att visa upp möjligheterna med deras teknik för besökarna.

Öppen plattform

En fördel med företagets 3d-skrivare är att den är öppen för andra typer av material, menar Forth. På så sätt kan användaren själv testa det material som de vill använda, så länge det funkar med maskinens grundteknik.

– Vi har också gjort maskinen så flexibel som möjligt för operatören så att den ska inte behöva underhållas från andra sidan jorden.

Metall och sand

Det senaste som Raplas har börjat arbeta med är metallprinting och sandprinting för gjutning. Forth ser dock att metallprinting generellt måste in i produktionsmiljöer för att växa framöver.

– Metallprinting måste in i produktionsmiljöer genom kostnadsförbättringar, teknikförbättringar med bättre noggrannhet och hastighet. Att få en konsekvent stabil produktion är nyckeln till framgång. Alla kastar sig in och börjar printa i metall just nu, men jag tror att det finns andra marknader som för närvarande inte uppmärksammas som de borde, säger Forth och fortsätter:

– Det finns en hel del konventionell tillverkning som kan ersättas med 3d-utskrift, till exempel inom fordonsindustrin. Så jag tror att det finns en massiv tillväxt för metallprinting, men det är en bit kvar innan det blir den nästa cnc-liknande tekniken. Många människor försöker hitta en lösning på metallmarknaden för problem som inte finns. Det största gapet vi har är kunskapen om processen och applikationen i sig. Många som besitter kunskap inom de olika teknikerna pratar inte med varandra, så det måste bli bättre.

I Sverige är Raplas återförsäljare i dag r.a.p.s.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: