Raplas vd: “Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

Martin Forth grundade företaget Raplas efter flera år i branschen.

Martin Forth grundade företaget Raplas efter flera år i branschen.

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess. 

Den engelska 3d-skrivar- och materialtillverkaren Raplas grundades år 2014, för att ta fram 3d-skrivare anpassade för produktion. Efter flera år på bland annat Envisiontech och 3D Systems började Martin Forth, tillsammans med ett gäng andra branschexperter, utforska möjligheten att tillverka SLA-skrivare för industriell användning.

– Vi startade Raplas för 5–6 år sedan med målet att ta fram 3d-skrivare för produktion. Eftersom både material och maskiner för 3d-printing är väldigt dyrt och exaktheten kan variera från del till del så blev detta första utmaningen att tackla samt att hitta ett sätt att snabba upp tillverkningsprocessen, berättar Martin Forth, grundare och vd av Raplas och fortsätter:

– Så vi började titta på SLA-processen och försökte göra den snabbare till en lägre kostnad. I dag har vi en maskin som kostar en tredjedel av vad andra liknande maskiner kostar på marknaden och lockar en annan typ av kundbas som vill producera plastdelar.

Företaget är baserat i Storbritannien där maskinerna också sätts samman. I dag säljer de sina SLA-system (stereolitografi) till företag i framförallt Nordeuropa och Nordamerika, men ser även ett intresse på den kinesiska marknaden.

 

Raplas var på plats under Formnext-mässan i november 2019 för att visa upp möjligheterna med deras teknik för besökarna.

Raplas var på plats under Formnext-mässan i november 2019 för att visa upp möjligheterna med deras teknik för besökarna.

Öppen plattform

En fördel med företagets 3d-skrivare är att den är öppen för andra typer av material, menar Forth. På så sätt kan användaren själv testa det material som de vill använda, så länge det funkar med maskinens grundteknik.

– Vi har också gjort maskinen så flexibel som möjligt för operatören så att den ska inte behöva underhållas från andra sidan jorden.

Metall och sand

Det senaste som Raplas har börjat arbeta med är metallprinting och sandprinting för gjutning. Forth ser dock att metallprinting generellt måste in i produktionsmiljöer för att växa framöver.

– Metallprinting måste in i produktionsmiljöer genom kostnadsförbättringar, teknikförbättringar med bättre noggrannhet och hastighet. Att få en konsekvent stabil produktion är nyckeln till framgång. Alla kastar sig in och börjar printa i metall just nu, men jag tror att det finns andra marknader som för närvarande inte uppmärksammas som de borde, säger Forth och fortsätter:

– Det finns en hel del konventionell tillverkning som kan ersättas med 3d-utskrift, till exempel inom fordonsindustrin. Så jag tror att det finns en massiv tillväxt för metallprinting, men det är en bit kvar innan det blir den nästa cnc-liknande tekniken. Många människor försöker hitta en lösning på metallmarknaden för problem som inte finns. Det största gapet vi har är kunskapen om processen och applikationen i sig. Många som besitter kunskap inom de olika teknikerna pratar inte med varandra, så det måste bli bättre.

I Sverige är Raplas återförsäljare i dag r.a.p.s.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.