Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

Martin Forth grundade företaget Raplas efter flera år i branschen.

Martin Forth grundade företaget Raplas efter flera år i branschen.

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess. 

Den engelska 3d-skrivar- och materialtillverkaren Raplas grundades år 2014, för att ta fram 3d-skrivare anpassade för produktion. Efter flera år på bland annat Envisiontech och 3D Systems började Martin Forth, tillsammans med ett gäng andra branschexperter, utforska möjligheten att tillverka SLA-skrivare för industriell användning.

– Vi startade Raplas för 5–6 år sedan med målet att ta fram 3d-skrivare för produktion. Eftersom både material och maskiner för 3d-printing är väldigt dyrt och exaktheten kan variera från del till del så blev detta första utmaningen att tackla samt att hitta ett sätt att snabba upp tillverkningsprocessen, berättar Martin Forth, grundare och vd av Raplas och fortsätter:

– Så vi började titta på SLA-processen och försökte göra den snabbare till en lägre kostnad. I dag har vi en maskin som kostar en tredjedel av vad andra liknande maskiner kostar på marknaden och lockar en annan typ av kundbas som vill producera plastdelar.

Företaget är baserat i Storbritannien där maskinerna också sätts samman. I dag säljer de sina SLA-system (stereolitografi) till företag i framförallt Nordeuropa och Nordamerika, men ser även ett intresse på den kinesiska marknaden.

 

Raplas var på plats under Formnext-mässan i november 2019 för att visa upp möjligheterna med deras teknik för besökarna.

Raplas var på plats under Formnext-mässan i november 2019 för att visa upp möjligheterna med deras teknik för besökarna.

Öppen plattform

En fördel med företagets 3d-skrivare är att den är öppen för andra typer av material, menar Forth. På så sätt kan användaren själv testa det material som de vill använda, så länge det funkar med maskinens grundteknik.

– Vi har också gjort maskinen så flexibel som möjligt för operatören så att den ska inte behöva underhållas från andra sidan jorden.

Metall och sand

Det senaste som Raplas har börjat arbeta med är metallprinting och sandprinting för gjutning. Forth ser dock att metallprinting generellt måste in i produktionsmiljöer för att växa framöver.

– Metallprinting måste in i produktionsmiljöer genom kostnadsförbättringar, teknikförbättringar med bättre noggrannhet och hastighet. Att få en konsekvent stabil produktion är nyckeln till framgång. Alla kastar sig in och börjar printa i metall just nu, men jag tror att det finns andra marknader som för närvarande inte uppmärksammas som de borde, säger Forth och fortsätter:

– Det finns en hel del konventionell tillverkning som kan ersättas med 3d-utskrift, till exempel inom fordonsindustrin. Så jag tror att det finns en massiv tillväxt för metallprinting, men det är en bit kvar innan det blir den nästa cnc-liknande tekniken. Många människor försöker hitta en lösning på metallmarknaden för problem som inte finns. Det största gapet vi har är kunskapen om processen och applikationen i sig. Många som besitter kunskap inom de olika teknikerna pratar inte med varandra, så det måste bli bättre.

I Sverige är Raplas återförsäljare i dag r.a.p.s.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Postnord köper 3d-skrivare från HP

Postnord stärker sin 3d-printverksamhet med en ny 3d-skrivare från HP. – Med den här tekniken kan vi effektivisera hela leverantörskedjan och kapa hela steg i distributionen, säger Tomas Lundström, Head of 3D på PostNord Strålfors.

Publicerat av: 

Mindre plast – fler brädor

Ett franskt företag vid namn Hexa Surfboard har satsat helhjärtat på att designa och 3d-printa miljövänliga surfbrädor. Målet är att minska plasten i haven.

Publicerat av: 

Raplas vd: ”Många försöker hitta en lösning på problem som inte finns”

3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.

Publicerat av: 

Det ska hjälpa patienter att andas

3d-printade patientspecifika stentar godkänns av US Food and Drug Administration (FDA). – Andning är något som många tar för givet, men för många av dessa patienter kan varje andetag vara en kamp, säger doktor Tom Gildea vid Cleveland Clinic som står bakom innovationen. 

Publicerat av: 

Trender inom 3d-printing 2020

HP släpper en rapport med vad de förutspår kommer bli 8 nyckeltrender för år 2020 inom 3d-printing. På listan finns bland annat automatiserade flöden, spårbara delar, fler studenter och växande marknad för skor, glasögon och dental.

Publicerat av: 

Snart kan du äta 3d-printad fisk till middag

Tidningen The San Diego Union-Tribune rapporterade nyligen om att Foodtechföretaget BlueNalu i San Diego, USA, med hjälp av cellvävnad har lyckats 3d-printa labbodlad fisk. Något som kan finnas på marknaden inom två år.

Publicerat av: 

3d-världen sörjer SLS-pionjär

3d-printingsamhället sörjer bortgången av Carl Robert Deckard, uppfinnaren av tekniken Selektiv laser sintring. Han var en pionjär inom additiv tillverkning och ägde hela 27 patent.

Publicerat av: 

EOS: ”Intresset för 3d-printing med polymerer ökar”

Additiv tillverkning med olika plastmaterial blir alltmer populärt i serieproduktion, skriver EOS i ett pressmeddelande. Enligt företaget är drivkraften bakom ökningen möjligheten att gång på gång kunna tillverka högkvalitativa delar.

Publicerat av: 

3DVerkstan breddar produktportföljen

Svenska 3DVerkstan och finska miniFactory inleder ett nytt samarbete. – Vi är väldigt glada att nu kunna erbjuda miniFactory Ultra-systemet till våra kunder, säger Daniel Ljungstig, vd på 3DVerkstan.

Publicerat av: 

Hälsorisker med 3d-printing i fokus

Ett nytt projekt beviljas drygt fyra miljoner för att utforska vilka effekter partiklar från additiv tillverkning har på hälsan. – Vi måste förstå hur påverkan på människa och miljö faktiskt ser ut, säger Kim Färnlund, metallurg och skyddsombud på AMEXCI.

Publicerat av: