onsdag 24 februari – vecka 8
3d-skrivartillverkaren Raplas växer sig starkare på marknaden och säljer allt fler 3d-skrivare i bland annat Nordeuropa. 3dp har träffat Raplas grundare för att prata mer om hur företaget startades och hur det har utvecklats sedan dess.
Den engelska 3d-skrivar- och materialtillverkaren Raplas grundades år 2014, för att ta fram 3d-skrivare anpassade för produktion. Efter flera år på bland annat Envisiontech och 3D Systems började Martin Forth, tillsammans med ett gäng andra branschexperter, utforska möjligheten att tillverka SLA-skrivare för industriell användning.
– Vi startade Raplas för 5–6 år sedan med målet att ta fram 3d-skrivare för produktion. Eftersom både material och maskiner för 3d-printing är väldigt dyrt och exaktheten kan variera från del till del så blev detta första utmaningen att tackla samt att hitta ett sätt att snabba upp tillverkningsprocessen, berättar Martin Forth, grundare och vd av Raplas och fortsätter:
– Så vi började titta på SLA-processen och försökte göra den snabbare till en lägre kostnad. I dag har vi en maskin som kostar en tredjedel av vad andra liknande maskiner kostar på marknaden och lockar en annan typ av kundbas som vill producera plastdelar.
Företaget är baserat i Storbritannien där maskinerna också sätts samman. I dag säljer de sina SLA-system (stereolitografi) till företag i framförallt Nordeuropa och Nordamerika, men ser även ett intresse på den kinesiska marknaden.
Raplas var på plats under Formnext-mässan i november 2019 för att visa upp möjligheterna med deras teknik för besökarna.
En fördel med företagets 3d-skrivare är att den är öppen för andra typer av material, menar Forth. På så sätt kan användaren själv testa det material som de vill använda, så länge det funkar med maskinens grundteknik.
– Vi har också gjort maskinen så flexibel som möjligt för operatören så att den ska inte behöva underhållas från andra sidan jorden.
Det senaste som Raplas har börjat arbeta med är metallprinting och sandprinting för gjutning. Forth ser dock att metallprinting generellt måste in i produktionsmiljöer för att växa framöver.
– Metallprinting måste in i produktionsmiljöer genom kostnadsförbättringar, teknikförbättringar med bättre noggrannhet och hastighet. Att få en konsekvent stabil produktion är nyckeln till framgång. Alla kastar sig in och börjar printa i metall just nu, men jag tror att det finns andra marknader som för närvarande inte uppmärksammas som de borde, säger Forth och fortsätter:
– Det finns en hel del konventionell tillverkning som kan ersättas med 3d-utskrift, till exempel inom fordonsindustrin. Så jag tror att det finns en massiv tillväxt för metallprinting, men det är en bit kvar innan det blir den nästa cnc-liknande tekniken. Många människor försöker hitta en lösning på metallmarknaden för problem som inte finns. Det största gapet vi har är kunskapen om processen och applikationen i sig. Många som besitter kunskap inom de olika teknikerna pratar inte med varandra, så det måste bli bättre.
I Sverige är Raplas återförsäljare i dag r.a.p.s.
Nyligen släppte HP sin årliga rapport om trenderna inom additiv tillverkning (AM). Enligt rapporten råder det en stor optimism och 7 av 10 av de tillfrågade företagen planerar investeringar.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 23. februari, 2021
Programvaruutvecklare MakerOS gick nyligen ut med goda nyheter för alla som håller på med additiv tillverkning. Företaget har nämligen tagit beslut om att deras omfattande programvara för hantering av 3d-utskrifter numera är helt gratis.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 22. februari, 2021
Nu utökar Stratasys materialutbudet till F123-serien med ett kolfiberförstärkt ABS-alternativ som är både 15 procent starkare och 50 procent styvare än ett standard-ABS.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 18. februari, 2021
Desktop Metal kallar sitt nya Studio System 2 för nästa generations teknik för att skriva ut komplexa och högpresterande metalldelar i låga volymer. Delarna ska kunna användas både till prototyper och i serieproduktion för slutanvändning.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 17. februari, 2021
Ett forskarteam vid amerikanska Northwestern University i Illinois har utvecklat en ny metod för dynamisk 3d-printing. Med hjälp av ljus, fotopolymer och en robotarm kan man vända och vrida på objektet under tiden det skrivs ut.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 16. februari, 2021
Postnord Strålfors har ingått ett samarbete med Sectra för att erbjuda 3d-printade kroppsdelar. Tanken är att ortopeder ska kunna förbereda sig inför krävande operationer och på så sätt minska riskerna.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 15. februari, 2021
Maskinoperatör, applikationsspecialist eller produktionschef. Nu startar EOS Additive Minds Academy som erbjuder onlineutbildningar för flera olika roller inom additiv tillverkning. På så sätt ska företag snabbt kunna göra sina anställda till experter på 3d-printing, enligt EOS.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 12. februari, 2021
Nyligen genomfördes den första dubbelsidiga hand- och ansiktstransplantationen med hjälp av 3d-printade verktyg, framtagna av det belgiska företaget Materialise. En metod som visat sig ge ökad hastighet och noggrannhet under själva ingreppet.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Ett forskarteam från General Electrics (GE) ska med hjälp av additiv tillverkning omvandla luft till vatten. Detta för att underlätta logistiken för den amerikanska militären ute i fält. Denna revolutionerande metod kan även ha stor betydelse för människor i områden med stor vattenbrist.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Nyligen presenterade Formlabs sin nya SLS-3d-skrivare Fuse 1 och återvinningsstationen Fuse Sift. Nu arrangerar företaget en videokonferens för berätta mer om de nya maskinernas funktioner.
Publicerat av:Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 10. februari, 2021
Volvo Cars investerar drygt tio miljoner kronor i startupbolagt Exmet.
– Det innebär att vi kan gå från ett utvecklingsföretag till ett kommersiellt företag, säger Tomas Hjort, nytillträdd vd på Exmet.
Anja Degerholm | anja.degerholm@agi.se| 5. februari, 2021
AGI Publishing House AB | Altonagatan 5 | 211 38 Malmö | Sverige