Fler ska utbildas inom 3d-printing

David Sundström och Lars-Erik Rännar.

David Sundström och Lars-Erik Rännar.

Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik. Så ska Mittuniversitetets nya utbildning heta. – Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

Mittuniversitetet startar en ny utbildning med fokus på additiv tillverkning, med start höstterminen 2020.

− Additiv tillverkning, så kallad 3D-print, är en tillverkningsteknik på stark frammarsch och vi tillhör de ledande i Sverige. Vår nya utbildning är eftertraktad av branschen. De marknadsundersökningar som vi har gjort visar att det finns en efterfrågan på hundratals ingenjörer med den här kompetensen de närmaste åren, säger Lars-Erik Rännar, docent i maskinteknik, på Mittuniversitetet.

De senaste metoderna

Utbildningen är på tre år med 30 platser och utgår från de senaste metoderna för konstruktion och produktutveckling. Allt från material till simulering och tillverkning, skriver Mittuniversitetet.

− Vi har utvecklat utbildningen i samråd med branschen, vilket gör att den möter de krav och behov som branschen ställer. Företagen vill anställa personer med rätt tekniska kunskaper och färdigheter som också kan projektledning, hållbar utveckling och programmering, vilket självklart ingår i utbildningen, säger David Sundström, programansvarig för Additiv tillverkning – högskoleingenjör maskinteknik.

Viktigt för svensk industri

Färdigutbildade studenter kommer till exempel kunna utveckla hållbara tekniska lösningar och funktionella produkter utifrån samhällets behov.

− Det är mycket glädjande att Mittuniversitetet satsar på en högskoleingenjörsutbildning med fokus på additiv tillverkning. Det är strategiskt viktigt för svensk industri att vi säkerställer att det finns välutbildade studenter inom detta teknikområde, säger Karl Lindblom, vd på Arcam, 3d-skrivartillverkare av metall.

Ansökan öppnar den 15 mars. Mer information om utbildningen hittar du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fordonsjätte printar medicinsk utrustning

Ford i USA inleder nya samarbeten för att för att möta efterfrågan på munskydd och respiratorer. – På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Publicerat av: 

Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. – Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Publicerat av: 

Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: