Sjukhus säkrar operation med 3d-print

Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet, är en av de som står bakom arbetet med att 3d-printa på sjukhuset.

Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet, är en av de som står bakom arbetet med att 3d-printa på sjukhuset. Foto: Skånes universitetssjukhus

Skånes universitetssjukhus 3d-printar modeller för att bland annat förbereda sig inför svåra operationer. — Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut implantat som kan opereras in i kroppen, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet. 

På Skånes universitetssjukhus har man med hjälp av en 3d-printad modell lyckats genomföra en lyckad hjärtoperation på en åtta månader gammal pojke.

Den åtta månader gamla pojken hade ett medfött hjärtfel får både lungpulsådern och kroppspulsådern utgick ifrån samma kammare. Något som i värsta fall, utan kirurgisk behandling, kan leda till lungkärlsskador och för tidig död.

Modellen av pojkens hjärta. Källa: Skånes universitetssjukhus

Modellen av pojkens hjärta. Källa: Skånes universitetssjukhus

Det är ett ovanligt men välkänt hjärtfel. Vi behövde bygga ett tunnelsystem i hjärtat, vilket är en komplicerad operation, berättar Jens Johansson Ramgren, överläkare inom barnhjärtkirurgi på Skånes universitetssjukhus. 

Ökade säkerheten

Inför operationen använde han en 3d-printad modell av pojkens hjärta.

– Med det 3d-utskrivna hjärtat fick jag en tydlig uppfattning om hur det skulle se ut i hjärtat, när jag väl opererade. Det ökade säkerheten och gjorde att vi sparade tid under operationen, eftersom vi kunde förbereda oss på det här sättet. Vid hjärtoperationer är varje minut viktig, säger Johansson Ramgren och fortsätter:

– Dessutom är 3d-utskrivna modeller bra att ha när man ska förklara för föräldrar hur barnets hjärtfel ser ut. Att få beskedet att ens barn har ett hjärtfel innebär i många fall en livskris, och det är inte lätt att ta till sig information i ett sådant läge. En 3d-utskriven modell hjälper föräldrarna att förstå, eftersom de på ett handgripligt sätt själva få se och undersöka en kopia av barnets hjärta.

Två modeller i veckan

Att skriva ut en modell tar från 6 till 120 timmar, beroende på hur komplicerad och stor modellen är. I dag printar 3d-verksamheten två modeller i veckan.

— Målet är att vi framöver ska kunna skriva ut implantat som kan opereras in i kroppen. Det skulle möjliggöra kirurgiska ingrepp som inte är går att göra i dag. Det skulle också bidra till att göra operationerna säkrare och helt anpassade för den individuella patienten, säger Einar Heiberg, forskare i klinisk fysiologi vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet.

Den största modellen som de skrivit ut hittills är en kopia av en 14-årig flickas ryggrad.

Här kan du se en video där Heiberg och Johansson Ramgren intervjuats om arbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.