Rapport visar positiva procent

FOTO: Istockphoto.com

Foto: Istockphoto.com

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Bland annat har utskrifter av jiggar, verktyg, fixturer och reservdelar ökat sen 2017. 

På uppdrag av Jabil, tillverkare av leverantörslösningar, har analysföretaget Dimensional research tagit fram rapporten Current state of additive materials and 3d-printing, om den additiva tillverkningsbranschen. Resultatet baseras på svar från 308 personer som är beslutsfattare kring additiv tillverkning på tillverkade företag, till största del från USA och Kanada.

Användningsområden ökar

De senaste åren har användningsområdena för tekniken ökat, visar undersökningen. Antal företag som printar prototyper har minskat de senaste två åren medan till exempel produktionsdelar, jiggar, verktyg, fixturer och reservdelar ökar i produktion.

Bland de tillfrågade tror 96 procent att tekniken kommer växa de kommande åren, framför allt beslutsfattare på större företag. Detta gäller även om tekniken kommer påverka hur hela tillverkningsindustrin tänker och arbetar. En stor del av procenten, tror att denna förändring redan skett.

Hinder på vägen

Men trots att undersökningen visar ljusa siffror för teknikens framtid, tar den också upp de hinder som finns för företagen på vägen. När det gäller material upplever 56 procent problem med antingen materialkostnader eller tillgänglighet av plast och metall för 3d-printing.

En grupp, 46 procent, som upplever mycket frustration kring avsaknad av material är designers av medicinska applikationer. Däremot uppskattar dem den designfrihet som tekniken erbjuder.För designers som arbetar inom fordonsindustrin anser 71 procent att tekniken bidragit till ökad kreativitet.

Andra problem är okvalificerad personal och problem i designfasen eller i efterbehandlingen.

Fler vill satsa på metall

I dag arbetar företagen till störst del med plast/polymerer, komposit och metall. Dock skulle 63 procent vilja satsa mer på metall, 51 procent på komposit och 49 procent på plast. På listan finns även keramik och glas som alternativ, vilka båda landar på 36 och 30 procent.

60 procent upplever att deras företag i dag inte har råd att använda material för 3d-printing i stor skala och att när material blir billigare så kommer användandet av tekniken att öka.

De största fördelarna som de tillfrågade upplevt är personaliserade produkter och att de kan erbjuda en snabbare leverans.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: