Rapport visar positiva procent

FOTO: Istockphoto.com

Foto: Istockphoto.com

En ny rapport från analysföretaget Dimension research visar en ljus framtid för additiv tillverkning. Bland annat har utskrifter av jiggar, verktyg, fixturer och reservdelar ökat sen 2017. 

På uppdrag av Jabil, tillverkare av leverantörslösningar, har analysföretaget Dimensional research tagit fram rapporten Current state of additive materials and 3d-printing, om den additiva tillverkningsbranschen. Resultatet baseras på svar från 308 personer som är beslutsfattare kring additiv tillverkning på tillverkade företag, till största del från USA och Kanada.

Användningsområden ökar

De senaste åren har användningsområdena för tekniken ökat, visar undersökningen. Antal företag som printar prototyper har minskat de senaste två åren medan till exempel produktionsdelar, jiggar, verktyg, fixturer och reservdelar ökar i produktion.

Bland de tillfrågade tror 96 procent att tekniken kommer växa de kommande åren, framför allt beslutsfattare på större företag. Detta gäller även om tekniken kommer påverka hur hela tillverkningsindustrin tänker och arbetar. En stor del av procenten, tror att denna förändring redan skett.

Hinder på vägen

Men trots att undersökningen visar ljusa siffror för teknikens framtid, tar den också upp de hinder som finns för företagen på vägen. När det gäller material upplever 56 procent problem med antingen materialkostnader eller tillgänglighet av plast och metall för 3d-printing.

En grupp, 46 procent, som upplever mycket frustration kring avsaknad av material är designers av medicinska applikationer. Däremot uppskattar dem den designfrihet som tekniken erbjuder.För designers som arbetar inom fordonsindustrin anser 71 procent att tekniken bidragit till ökad kreativitet.

Andra problem är okvalificerad personal och problem i designfasen eller i efterbehandlingen.

Fler vill satsa på metall

I dag arbetar företagen till störst del med plast/polymerer, komposit och metall. Dock skulle 63 procent vilja satsa mer på metall, 51 procent på komposit och 49 procent på plast. På listan finns även keramik och glas som alternativ, vilka båda landar på 36 och 30 procent.

60 procent upplever att deras företag i dag inte har råd att använda material för 3d-printing i stor skala och att när material blir billigare så kommer användandet av tekniken att öka.

De största fördelarna som de tillfrågade upplevt är personaliserade produkter och att de kan erbjuda en snabbare leverans.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: