Nytt material ska absorbera strålning

Addbor N25 är resultatet av ett samarbete med bland annat Additive Composite.

Addbor N25 är resultatet av ett samarbete med bland annat Additive Composite.

AddNorth har tillsammans med strålskyddsforskare och företaget Additive Composite Uppsala tagit fram ett nytt filament som kan absorbera neutronstrålning. 

Addbor N25, är ett nytt filament utvecklat för att kunna användas vid 3d-printing av neutron-sköldar och är tillverkat av nylon och borkarbid. Materialets komponenter kan absorbera neutroner, en typ av strålning som förekommer inom bland annat medicinteknik, kärnindustrier och studier av material vid stora forskningsfaciliteter.

Positivt för miljön

Det nya materialet kan ha en positiv inverkan på miljön, eftersom neutronabsorberande material som kadmium kan ersättes med borkarbidkompositer. Detta då kadmium har förbjudits i många applikationer.

Ser vi på miljöbalken så ska varor som är miljöfarliga bytas ut till bättre alternativ där det är möjligt. Vi erbjuder nu ett välfungerande alternativ till kadmium vilket jag tror kommer att minska användningen av kadmium och andra tungmetaller, säger Adam Engberg, vd på Additive Composite Uppsala och tillägger:

Additiv tillverkning har redan nu stor inverkan på hur produkter kan utformas och hur de är tillverkade. Vi är övertygade om att Addbor N25 bidrar ytterligare till denna utveckling och kommer att hjälpa industri och forskningsanläggningar att byta ut miljöfarliga material som skadar vår miljö.

Lager på lager

Enligt tillverkarna kan materialet skrivas ut lager på lager med Fused filament fabrication, FFF-teknik.

Addbor N25 lanserades i januari 2020 och kan bland annat att beställas online via AddNorts hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: