Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden 3d-printar vattensportsprodukter av återvunnet material.

Melker of Sweden 3d-printar vattensportsprodukter av återvunnet material.

Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden, som 3dp har skrivit om tidigare, kommer under Båtmässan i Göteborgs femte dag, den 5 februari, att 3d-printa en kajak av kaffesäckar på plats.

Under Båtmässan i Göteborgs femte dag, som har hållbarhetstema, kommer besökarna kunna se Melker of Sweden 3d-printa en kajak av kaffesäckar i sin monter.

– Våra kajaker och paddelbrädor skrivs ut med hjälp av en enorm 3d-printer. Ofta använder vi biobaserad fiber som lin och sågspån, men vi använder även gamla kaffesäckar som byggmaterial. Hållbarhet betyder allt i vår organisation och vi strävar mot att kunna jobba 100 procent biobaserat och cirkulärt, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Skeppar över hela världen

Varje år säljer företaget runt 400 kajaker och paddelbrädor.

– Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter. Vi kan inte fortsätta att skeppa material över hela världen när vi har fullt användbart material här hemma. Vid framtida expansioner kommer vi att arbeta med material som finns lokalt. Om det blir kokosnötter eller bambu, det får vi får se, men det är en spännande resa som vi ser fram emot, säger Stafshede.

Åtta timmar att printa

I dagsläget tar en kajak cirka åtta timmar att skriva ut med en 3d-skrivare. Stafshede tror dock att utskriftstiden kommer att minska i framtiden.

Båtmässan i Göteborg pågår mellan den 1–9 februari. Mer information hittar du här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: