Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden 3d-printar vattensportsprodukter av återvunnet material.

Melker of Sweden 3d-printar vattensportsprodukter av återvunnet material.

Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden, som 3dp har skrivit om tidigare, kommer under Båtmässan i Göteborgs femte dag, den 5 februari, att 3d-printa en kajak av kaffesäckar på plats.

Under Båtmässan i Göteborgs femte dag, som har hållbarhetstema, kommer besökarna kunna se Melker of Sweden 3d-printa en kajak av kaffesäckar i sin monter.

– Våra kajaker och paddelbrädor skrivs ut med hjälp av en enorm 3d-printer. Ofta använder vi biobaserad fiber som lin och sågspån, men vi använder även gamla kaffesäckar som byggmaterial. Hållbarhet betyder allt i vår organisation och vi strävar mot att kunna jobba 100 procent biobaserat och cirkulärt, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Skeppar över hela världen

Varje år säljer företaget runt 400 kajaker och paddelbrädor.

– Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter. Vi kan inte fortsätta att skeppa material över hela världen när vi har fullt användbart material här hemma. Vid framtida expansioner kommer vi att arbeta med material som finns lokalt. Om det blir kokosnötter eller bambu, det får vi får se, men det är en spännande resa som vi ser fram emot, säger Stafshede.

Åtta timmar att printa

I dagsläget tar en kajak cirka åtta timmar att skriva ut med en 3d-skrivare. Stafshede tror dock att utskriftstiden kommer att minska i framtiden.

Båtmässan i Göteborg pågår mellan den 1–9 februari. Mer information hittar du här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: