Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden 3d-printar vattensportsprodukter av återvunnet material.

Melker of Sweden 3d-printar vattensportsprodukter av återvunnet material.

Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden, som 3dp har skrivit om tidigare, kommer under Båtmässan i Göteborgs femte dag, den 5 februari, att 3d-printa en kajak av kaffesäckar på plats.

Under Båtmässan i Göteborgs femte dag, som har hållbarhetstema, kommer besökarna kunna se Melker of Sweden 3d-printa en kajak av kaffesäckar i sin monter.

– Våra kajaker och paddelbrädor skrivs ut med hjälp av en enorm 3d-printer. Ofta använder vi biobaserad fiber som lin och sågspån, men vi använder även gamla kaffesäckar som byggmaterial. Hållbarhet betyder allt i vår organisation och vi strävar mot att kunna jobba 100 procent biobaserat och cirkulärt, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Skeppar över hela världen

Varje år säljer företaget runt 400 kajaker och paddelbrädor.

– Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter. Vi kan inte fortsätta att skeppa material över hela världen när vi har fullt användbart material här hemma. Vid framtida expansioner kommer vi att arbeta med material som finns lokalt. Om det blir kokosnötter eller bambu, det får vi får se, men det är en spännande resa som vi ser fram emot, säger Stafshede.

Åtta timmar att printa

I dagsläget tar en kajak cirka åtta timmar att skriva ut med en 3d-skrivare. Stafshede tror dock att utskriftstiden kommer att minska i framtiden.

Båtmässan i Göteborg pågår mellan den 1–9 februari. Mer information hittar du här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: 

Polymerprinting ska generera miljarder

En ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis visar utvecklingen inom additiv tillverkning av polymerer. En marknad som väntas växa enormt de kommande åren.

Publicerat av: 

De bioprintar syntetisk hud

Ett samarbete mellan Basf och CTIBiotech har resulterat i 3d-bioprintad människohud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, kommenterar Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Publicerat av: