Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden 3d-printar vattensportsprodukter av återvunnet material.

Melker of Sweden 3d-printar vattensportsprodukter av återvunnet material.

Det Värmlandsbaserade företaget Melker of Sweden, som 3dp har skrivit om tidigare, kommer under Båtmässan i Göteborgs femte dag, den 5 februari, att 3d-printa en kajak av kaffesäckar på plats.

Under Båtmässan i Göteborgs femte dag, som har hållbarhetstema, kommer besökarna kunna se Melker of Sweden 3d-printa en kajak av kaffesäckar i sin monter.

– Våra kajaker och paddelbrädor skrivs ut med hjälp av en enorm 3d-printer. Ofta använder vi biobaserad fiber som lin och sågspån, men vi använder även gamla kaffesäckar som byggmaterial. Hållbarhet betyder allt i vår organisation och vi strävar mot att kunna jobba 100 procent biobaserat och cirkulärt, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Skeppar över hela världen

Varje år säljer företaget runt 400 kajaker och paddelbrädor.

– Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter. Vi kan inte fortsätta att skeppa material över hela världen när vi har fullt användbart material här hemma. Vid framtida expansioner kommer vi att arbeta med material som finns lokalt. Om det blir kokosnötter eller bambu, det får vi får se, men det är en spännande resa som vi ser fram emot, säger Stafshede.

Åtta timmar att printa

I dagsläget tar en kajak cirka åtta timmar att skriva ut med en 3d-skrivare. Stafshede tror dock att utskriftstiden kommer att minska i framtiden.

Båtmässan i Göteborg pågår mellan den 1–9 februari. Mer information hittar du här.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Trio samarbetar kring återvunna material

Nyligen blev det klart att BLB Industries i Värnamo byter namn till Industry. Parallellt har bolaget inlett ett samarbete med Ecorub och delägaren Lostboyslab. De tre företagen ska arbeta tillsammans med försäljning, forskning, teknisk utveckling och affärssamarbeten när det gäller återvunna termoplaster, gummi och fibermaterial för en rad olika industrier.

Publicerat av: 

Nu kickar mässorna igång igen

Suget att träffas är nog stort när de fysiska mässorna öppnar upp igen. Flera av de stora internationella mässorna liksom de på hemmaplan aviserar att de kör som planerat, inte minst 3dp.se:s egna konferens AM-dagen. Nu blir det återigen tillfälle att nätverka, lära sig något nytt, träffa experter, se den nyaste tekniken och känna på nya material. Här är några event att hålla koll på i höst.

Publicerat av: 

Skriver ut brosk av stamceller

Ett unikt forskningsprojekt vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, håller på att utveckla en metod för att odla brosk av stamceller från patientens egen fettvävnad. Broskcellerna kan tillsammans med biobläck skrivas ut i önskad form med en 3d-bioskrivare.

Publicerat av: