Additiva Ab: ”Många fördelar att hämta”

Robert Andersson, vd på Additiva Ab.

Robert Andersson, vd på Additiva Ab.

Additiva Ab i Hägersten fortsätter att satsa på högpresterande termoplaster. Enligt vd:n Robert Andersson behövs det fortfarande mer kunskap bland konstruktörer och produktutvecklare om denna typ av material.

Hos den Stockholmsbaserade servicebyrån Additiva Ab gäller fullt fokus på högpresterandete termoplaster. Detta inkluderar material som Peek, Pekk, Ultem, Ppsu med mera. Enligt vd:n Robert Andersson finns det ett flertal fördelar med högpresterande plaster, bland annat låg flambenägenhet och självslocknande egenskaper.

– Många företag har i dag redan 3d-skrivare som klarar PLA, ABS, Nylon med mera, men där man kanske inte tycker att dessa material har tillräckliga egenskaper för de applikationer som behövs för att kunna implementera additiv tillverkning mera i företagets olika tillverkningsprocesser, berättar Robert Andersson och fortsätter:

– Alltså att använda 3d-skrivare inte bara för prototyper och utkast. Här kan högtemperatur termoplaster i många fall vara ett effektivt och bra alternativ.

På Elmia Subcontractor 2019 var Additiva Ab på plats för att prata om högpresterande material och generativ design.

På Elmia Subcontractor 2019 var Additiva Ab på plats för att prata om högpresterande material och generativ design.

Som exempel nämner han företag som i dag ersätter CNC-frästa aluminiumdetaljer, som gripfingrar och fixturer, med 3d-utskrivna detaljer i Peek/Ultem.

– Det har många fördelar bland annat att man slipper ta upp tid från CNC-fräsmaskinerna med dess bemanning. För att kunna 3d-printa dessa högprestanda material behövs det speciella 3d-skrivare som kan hantera de temperaturer som krävs.

Maskinens egenskaper spelar roll

När ett företag har installerat en 3d-skrivare blir nästa steg att verkligen utnyttja maskinens egenskaper, till exempel att skriva ut en detalj utan att själva komplexiteten i den spelar någon roll, menar Robert.

– Detta öppnar upp för att använda en modelleringsteknik som kallas generativ design där man skapar en geometri som är mer optimerad än vad som är möjligt att ta fram med traditionell tillverkningsteknik. I rätt tillämpning kan tillverkare tjäna stora pengar med denna teknik.

Krävs mer kunskap

För Additiva Ab blir utmaningen under 2020 att sprida kunskapen om möjligheterna med denna typ av material, enligt Robert.

– Utmaningen är att få dessa högprestanda-material kända bland konstruktörer och produktutvecklare i tillverkande företag. Det är ibland lite förvånande att det i en del fall kan vara näst intill okänt vad dessa material erbjuder. Antalet möjliga applikationer är enormt stort för dessa högprestanda-material och det finns många fördelar att hämta för tillverkande företag.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: 

Miljövänlig kajak 3d-printas på båtmässa

Melker of Sweden ska 3d-printa en kajak av kaffesäckar på Båtmässan i Göteborg, den 5 februari. – Vi vill förstås inspirera till ett mer hållbart sätt att tillverka den här typen av produkter, säger Pelle Stafshede, grundare av Melker of Sweden.

Publicerat av: