
Additiva Ab i Hägersten fortsätter att satsa på högpresterande termoplaster. Enligt vd:n Robert Andersson behövs det fortfarande mer kunskap bland konstruktörer och produktutvecklare om denna typ av material.
Hos den Stockholmsbaserade servicebyrån Additiva Ab gäller fullt fokus på högpresterandete termoplaster. Detta inkluderar material som Peek, Pekk, Ultem, Ppsu med mera. Enligt vd:n Robert Andersson finns det ett flertal fördelar med högpresterande plaster, bland annat låg flambenägenhet och självslocknande egenskaper.
– Många företag har i dag redan 3d-skrivare som klarar PLA, ABS, Nylon med mera, men där man kanske inte tycker att dessa material har tillräckliga egenskaper för de applikationer som behövs för att kunna implementera additiv tillverkning mera i företagets olika tillverkningsprocesser, berättar Robert Andersson och fortsätter:
– Alltså att använda 3d-skrivare inte bara för prototyper och utkast. Här kan högtemperatur termoplaster i många fall vara ett effektivt och bra alternativ.

Som exempel nämner han företag som i dag ersätter CNC-frästa aluminiumdetaljer, som gripfingrar och fixturer, med 3d-utskrivna detaljer i Peek/Ultem.
– Det har många fördelar bland annat att man slipper ta upp tid från CNC-fräsmaskinerna med dess bemanning. För att kunna 3d-printa dessa högprestanda material behövs det speciella 3d-skrivare som kan hantera de temperaturer som krävs.
Maskinens egenskaper spelar roll
När ett företag har installerat en 3d-skrivare blir nästa steg att verkligen utnyttja maskinens egenskaper, till exempel att skriva ut en detalj utan att själva komplexiteten i den spelar någon roll, menar Robert.
– Detta öppnar upp för att använda en modelleringsteknik som kallas generativ design där man skapar en geometri som är mer optimerad än vad som är möjligt att ta fram med traditionell tillverkningsteknik. I rätt tillämpning kan tillverkare tjäna stora pengar med denna teknik.
Krävs mer kunskap
För Additiva Ab blir utmaningen under 2020 att sprida kunskapen om möjligheterna med denna typ av material, enligt Robert.
– Utmaningen är att få dessa högprestanda-material kända bland konstruktörer och produktutvecklare i tillverkande företag. Det är ibland lite förvånande att det i en del fall kan vara näst intill okänt vad dessa material erbjuder. Antalet möjliga applikationer är enormt stort för dessa högprestanda-material och det finns många fördelar att hämta för tillverkande företag.