Forskare 3d-printar med olja från McDonalds

Rajshree Biswas, en doktorand i laboratoriet som varit med och tagit fram materialet av matolja. Foto: Don Campbell

Rajshree Biswas, en doktorand i laboratoriet som varit med och tagit fram materialet av matolja. Foto: Don Campbell

Naturen kan bryta ner material av matolja mycket lättare. Det anser ett forskarteam i USA som nyligen lyckats tillverka material av överbliven frityrolja från McDonalds.

Ett forskarteam vid University of Toronto Scarborough i USA har använt sig av frityrolja från lokala McDonalds restauranger för att ta fram ett biologiskt nedbrytbart material för additiv tillverkning.

Bra för miljön

Överbliven matolja är i dag en miljöbov som bland annat ligger bakom igensatta avloppsledningar, skriver universitetet på sin hemsida. Enligt Andre Simpson, professor vid universitetets avdelning för fysik- och miljövetenskaper, är möjligheten att återanvända oljan positivt för miljön.

– Anledningarna till att plast är ett problem beror på att naturen inte har utvecklats för att hantera kemikalier framtagna av människor. Eftersom vi huvudsakligen har använt en naturlig produkt, fett från matolja, kan naturen hantera det mycket bättre.

Printad plastfjäril i 100 mikrometer. Foto: Don Campbell

Printad plastfjäril i 100 mikrometer. Foto: Don Campbell

Liknande molekyler

Det var cirka tre år sen, när Simpson fick en 3d-skrivare, som han kom på idén. Han noterade att molekylerna i kommersiella material liknade de fetter som finns i matoljor.

Teamet började samla in olja från lokala McDonalds restauranger och gjorde därefter ett material som de kunde printa en tillräckligt tålig plastfjäril i.

Andre Simpson, professor vid universitetets avdelning för fysik- och miljövetenskaper.

Andre Simpson, professor vid universitetets avdelning för fysik- och miljövetenskaper.

Glad mark

Forskarna testade även att gräva ner materialet under jorden för att testa nedbrytbarheten. Inom två veckor hade materialet förlorat 20 procent av sin vikt.

– Om du begraver det i jord kommer mikrober att börja bryta ner det eftersom det i princip är bara fett, säger Simpson.

Restauranger kan spara pengar

Ett av fördelarna med forskarnas framsteg är enligt Simpson att eliminera de ekonomiska hinder med att återvinna matolja för restauranger, som i dag betalar för att få det bortforslat.

Simpson beräknar att deras material ska kunna säljas till 300 amerikanska dollar per ton, till skillnad från material på marknaden som kan kosta upp till 525 amerikanska dollar.

Här kan du ta del av hela rapporten.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Arcam och GE Additive visar upp nytt produktionscenter

Arcam och GE Additive sätter nu sitt märke på kartan med ett helt nytt produktionscenter i Göteborg. Den 20 februari invigdes centret samtidigt som företagen avslöjade en väntad femfaldig tillväxt de kommande fem till tio åren.

Publicerat av: 

BLB fortsätter att expandera 

3d-skrivarutvecklaren BLB Industries har planer på att expandera verksamheten ytterligare under 2020. Det gäller både sitt nätverk av samarbetspartners men också internt.  

Publicerat av: 

PLM breddar produktportföljen

PLM Group adderar Dyemansions system för efterbehandling av additivt tillverkade komponenter till produktportföljen. – Vårt mål är att skapa effektiva lösningar för alla behov i branschen, säger Gøran Jenssen, Business Unit Manager för 3d-printing på PLM Group.

Publicerat av: 

Tacklar frågan om driftstopp

Underhållsmässan i Göteborg ska ta grepp om två tekniker som kan minska risken för oplanerade driftstopp är sensorteknik och additiv tillverkning. – Det här är tekniker som utvecklas i snabb takt, säger Sten Farre, forskningsingenjör på Rise.

Publicerat av: 

Ford 3d-printar säkra muttrar

Med hjälp av 3d-skrivartillverkaren EOS har biljätten Ford hittat en lösning för att tillverka unika fälgmuttrar. Förhoppningen är att minska antal stölder av fälgar.

Publicerat av: 

Addema: ”Vi fortsätter expandera”

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Addema planerar att fortsätta expandera under 2020, likt tidigare år. – Vi ser att 2020 har börjat väldigt bra, säger Claes Sjödahl på Addema.

Publicerat av: