Framtidens piller kan vara 3d-printade

Så ser företagen att tabletter kan tillverkas med hjälp av additiv tillverkning i framtiden.

Så ser företagen att tabletter kan tillverkas med hjälp av additiv tillverkning i framtiden.

EOS systerbolag AMCM inleder ett samarbete med forsknings- och teknikföretaget Merck. Tillsammans vill de revolutionera metoderna för tablettillverkning. 

Den tyska 3d-teknikleverantören EOS systerbolag, AMCM, meddelar att de har inlett ett nytt samarbete med Merck, ett tyskt forsknings- och teknikföretag. Avtalet gäller 3d-printing av tabletter och målet är att utveckla och producera en tablett som uppfyller kraven på god tillverkning (GMP) för kliniska prövningar. Därefter ska de gå vidare till nästa steg som är för kommersiell tillverkning.

– Vårt partnerskap med AMCM och EOS kan revolutionera metoderna för tablettillverkning. Det är ett jättekliv framåt för branschens digitalisering, säger Isabel de Paoli, Chief Strategy Officer hos Merck och fortsätter:

– Vårt mål är att utveckla en industriell applikation av tekniken som vi i första skedet gör tillgänglig för kliniska prövningar och sedan vidareutvecklar till kompletta digitala lösningar i kommersiell skala.

EOS vd Marie Langer.

EOS vd Marie Langer.

Snabbare läkemedelsutveckling

Enligt EOS vd Marie Langer kan samarbetet och företagens olika kompetensområden göra läkemedelsutvecklingen både snabbare och mer flexibel.

Processen innebär att pulver smälts samman lager för lager på en pulverbädd med hjälp av laser. Additiv tillverkning ger möjlighet att använda aktiva farmaceutiska substanser, API. Detta gör att man kan undvika dyrbar omformulering av läkemedel under hela utvecklingsprocessen och under kommersiella produktionsprocesser. På så sätt kan tablettillverkningen bli både snabbare och billigare, menar EOS.

Personlig anpassning

3d-printing av tabletter är ett av projekten på Mercks Innovation Center vid företagets huvudkontor i Darmstadt i Tyskland. Företagens vision är att tabletterna i framtiden ska kunna anpassas efter patientens behov och att tablettillverkningen kan bli mer hållbar eftersom den kan göras lokalt.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: 

Polymerprinting ska generera miljarder

En ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis visar utvecklingen inom additiv tillverkning av polymerer. En marknad som väntas växa enormt de kommande åren.

Publicerat av: 

De bioprintar syntetisk hud

Ett samarbete mellan Basf och CTIBiotech har resulterat i 3d-bioprintad människohud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, kommenterar Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Publicerat av: