Framtidens piller kan vara 3d-printade

Så ser företagen att tabletter kan tillverkas med hjälp av additiv tillverkning i framtiden.

Så ser företagen att tabletter kan tillverkas med hjälp av additiv tillverkning i framtiden.

EOS systerbolag AMCM inleder ett samarbete med forsknings- och teknikföretaget Merck. Tillsammans vill de revolutionera metoderna för tablettillverkning. 

Den tyska 3d-teknikleverantören EOS systerbolag, AMCM, meddelar att de har inlett ett nytt samarbete med Merck, ett tyskt forsknings- och teknikföretag. Avtalet gäller 3d-printing av tabletter och målet är att utveckla och producera en tablett som uppfyller kraven på god tillverkning (GMP) för kliniska prövningar. Därefter ska de gå vidare till nästa steg som är för kommersiell tillverkning.

– Vårt partnerskap med AMCM och EOS kan revolutionera metoderna för tablettillverkning. Det är ett jättekliv framåt för branschens digitalisering, säger Isabel de Paoli, Chief Strategy Officer hos Merck och fortsätter:

– Vårt mål är att utveckla en industriell applikation av tekniken som vi i första skedet gör tillgänglig för kliniska prövningar och sedan vidareutvecklar till kompletta digitala lösningar i kommersiell skala.

EOS vd Marie Langer.

EOS vd Marie Langer.

Snabbare läkemedelsutveckling

Enligt EOS vd Marie Langer kan samarbetet och företagens olika kompetensområden göra läkemedelsutvecklingen både snabbare och mer flexibel.

Processen innebär att pulver smälts samman lager för lager på en pulverbädd med hjälp av laser. Additiv tillverkning ger möjlighet att använda aktiva farmaceutiska substanser, API. Detta gör att man kan undvika dyrbar omformulering av läkemedel under hela utvecklingsprocessen och under kommersiella produktionsprocesser. På så sätt kan tablettillverkningen bli både snabbare och billigare, menar EOS.

Personlig anpassning

3d-printing av tabletter är ett av projekten på Mercks Innovation Center vid företagets huvudkontor i Darmstadt i Tyskland. Företagens vision är att tabletterna i framtiden ska kunna anpassas efter patientens behov och att tablettillverkningen kan bli mer hållbar eftersom den kan göras lokalt.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: