Bioprinting ska användas till testning för njursjukdomar

Erik Gatenholm, vd på Cellink.

Erik Gatenholm, vd på Cellink.

Cellink fortsätter utveckla möjligheterna att bioprinta med vävnader. Nu får de bidrag för att utveckla vävnad som kan användas för att motverka njursjukdomar.

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink tar emot två miljoner kronor från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för ett projekt i samarbete med ibid GmbH och NMI, Naturwissenschaftliches und Medizinisches Institut.

Testning för njursjukdomar

Från och med augusti i år till 2023 ska de tillsammans arbeta för att utveckla nya vävnader som efterliknar organ, och som kan appliceras inom läkemedelsutveckling och testning för njursjukdomar.

 

Reproducerbar modell

Inom projektet kommer en avancerad reproducerbar 3d-modell baserad på extracellulärt matrix i kombination med celler skapas med hjälp av bioprinting, avancerad 3d-printing teknik, nya biobläck och microfluidic system med ett automatiserat periferi system, skriver Cellink i ett pressmeddelande.

I framtiden kan projektet utveckla ett screeningsystem för läkemedelsutveckling inom njursjukdomar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: