Bioprinting ska användas till testning för njursjukdomar

Erik Gatenholm, vd på Cellink.

Erik Gatenholm, vd på Cellink.

Cellink fortsätter utveckla möjligheterna att bioprinta med vävnader. Nu får de bidrag för att utveckla vävnad som kan användas för att motverka njursjukdomar.

Den svenska bioskrivartillverkaren Cellink tar emot två miljoner kronor från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova för ett projekt i samarbete med ibid GmbH och NMI, Naturwissenschaftliches und Medizinisches Institut.

Testning för njursjukdomar

Från och med augusti i år till 2023 ska de tillsammans arbeta för att utveckla nya vävnader som efterliknar organ, och som kan appliceras inom läkemedelsutveckling och testning för njursjukdomar.

 

Reproducerbar modell

Inom projektet kommer en avancerad reproducerbar 3d-modell baserad på extracellulärt matrix i kombination med celler skapas med hjälp av bioprinting, avancerad 3d-printing teknik, nya biobläck och microfluidic system med ett automatiserat periferi system, skriver Cellink i ett pressmeddelande.

I framtiden kan projektet utveckla ett screeningsystem för läkemedelsutveckling inom njursjukdomar.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: 

Polymerprinting ska generera miljarder

En ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis visar utvecklingen inom additiv tillverkning av polymerer. En marknad som väntas växa enormt de kommande åren.

Publicerat av: 

De bioprintar syntetisk hud

Ett samarbete mellan Basf och CTIBiotech har resulterat i 3d-bioprintad människohud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, kommenterar Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Publicerat av: