3d-printad dörröppnare ska minska smittspridning

Dörrhandtag är bland de mest infekterade föremålen i hus, sjukhus, fabriker och på äldreboenden, skriver Materialise på sin hemsida där de också presenterar sin nya dörröppnare.

Dörrhandtag är bland de mest infekterade föremålen i hus, sjukhus, fabriker och på äldreboenden, skriver Materialise på sin hemsida där de också presenterar sin nya dörröppnare.

Materialise har tagit fram en dörröppnare som ska hjälpa till att minska smittspridningen av Coronaviruset. Nu delar de med sig av CAD-filen till alla som själva vill 3d-printa lösningen.

Den belgiska 3d-print- och ingenjörsbyrån Materialise delar med sig av en CAD-design av ett specialhandtag, i ett försök att minska spridningen av Coronaviruset, Covid-19. Det gäller närmare bestämt en slags “padel” som monteras på dörrhandtaget, så att dörren kan öppnas med armen istället för handen.

Dörröppnaren kan monteras utan att man behöver borra hål eller byta ut det befintliga dörrhandtaget. Den första designen är anpassad för cylinderformade handtag, men företaget planerar att ta fram fler mönster.

Skydda personal och besökare

Idén kommer internt från Materialise i ett försök att på bästa sätt skydda den egna personalen och besökare till företaget mot viruset. Företaget valde dock att göra designfilen gratis och öppen för alla efter att de insett att dörröppnaren kan göra skillnad på flera företag.

 

Gratis design

– Genom att göra designen tillgänglig digitalt kan den med en 3d-skrivare tillverkas över hela världen inom några timmar. I detta fall designade vi produkten i Belgien och människor i Kina, Europa eller i USA kan nu 3d-printa dörröppnaren lokalt, säger Fried Vancraen, vd på Materialise.

Här kan du ladda ner filen.

Har du inte en 3d-skrivare är det möjligt att beställa en utskrift via Materialise portal.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.