De bioprintar syntetisk hud

– Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, säger Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen, KTF.

Ett samarbete mellan Basf och CTIBiotech har resulterat i 3d-bioprintad människohud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, kommenterar Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Den tyska kemikalietillverkaren Basf har tillsammans med CTIBiotech, som utvecklar och producerar modeller av mänsklig vävnad och celler till biomedicinsk, farmaceutisk och dermatologisk forskning och utveckling, gjort framsteg i deras samarbete om att 3d-printa människohud.

Olof Holmer vd för KTF.

Olof Holmer vd för KTF.

Gjord av specifik celltyp

Den artificiella huden är framställd av en specifik celltyp från det mänskliga immunsystemet, makrofager. Makrofager är en av immunsystemets celltyper som övervakar hudens mikromiljö för indikationer på cellstress, vävskador eller infektioner och är viktiga för att läka sår och rengöra vävnad.

– Tillsammans med dagens metoder kan den nyutvecklade 3d-bioskrivna huden möjliggöra bredare analys av människans fysiologi och makrofagers roll i immunförsvaret. På så sätt kan teknologin hjälpa oss att påskynda utvecklingen av innovativa och pålitliga ingredienser i hudvårdsprodukter. Vår förståelse av en 3d-hud med normalt immunförsvar är grundläggande för att utveckla och testa avancerade kosmetiska och bioaktiva ingredienser för hudvårdsprodukter, berättar Dr Sébastien Cadau, specialist inom 3d-vävnadsteknik på BASF.

Med huden ser de två företagen bakom framstegen stora möjligheter för att 3d-tekniken att bli grundläggande i forskningen på bland annat makrofagers funktion på fullt rekonstruerad hud.

Används för test av hudvårdsprodukter

Huden ska bland annat gå att använda inom forskning och för att testa hudvårdsprodukter med fokus på anti-inflammatoriska egenskaper.

– Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga. Det kan därmed öka innovationstakten i det ständigt pågående arbetet att ta fram säkra och allt bättre produkter, säger Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen, KTF.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: