Ett samarbete mellan Basf och CTIBiotech har resulterat i 3d-bioprintad människohud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, kommenterar Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.
Den tyska kemikalietillverkaren Basf har tillsammans med CTIBiotech, som utvecklar och producerar modeller av mänsklig vävnad och celler till biomedicinsk, farmaceutisk och dermatologisk forskning och utveckling, gjort framsteg i deras samarbete om att 3d-printa människohud.
Gjord av specifik celltyp
Den artificiella huden är framställd av en specifik celltyp från det mänskliga immunsystemet, makrofager. Makrofager är en av immunsystemets celltyper som övervakar hudens mikromiljö för indikationer på cellstress, vävskador eller infektioner och är viktiga för att läka sår och rengöra vävnad.
– Tillsammans med dagens metoder kan den nyutvecklade 3d-bioskrivna huden möjliggöra bredare analys av människans fysiologi och makrofagers roll i immunförsvaret. På så sätt kan teknologin hjälpa oss att påskynda utvecklingen av innovativa och pålitliga ingredienser i hudvårdsprodukter. Vår förståelse av en 3d-hud med normalt immunförsvar är grundläggande för att utveckla och testa avancerade kosmetiska och bioaktiva ingredienser för hudvårdsprodukter, berättar Dr Sébastien Cadau, specialist inom 3d-vävnadsteknik på BASF.
Med huden ser de två företagen bakom framstegen stora möjligheter för att 3d-tekniken att bli grundläggande i forskningen på bland annat makrofagers funktion på fullt rekonstruerad hud.
Används för test av hudvårdsprodukter
Huden ska bland annat gå att använda inom forskning och för att testa hudvårdsprodukter med fokus på anti-inflammatoriska egenskaper.
– Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga. Det kan därmed öka innovationstakten i det ständigt pågående arbetet att ta fram säkra och allt bättre produkter, säger Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen, KTF.