Polymerprinting ska generera miljarder

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 18 mars 2020

En ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis visar utvecklingen inom additiv tillverkning av polymerer. En marknad som väntas växa enormt de kommande åren.

SmartTechs Analysis senaste rapport ”Polymer Additive Manufacturing Markets and Applications: 2020–2029” visar ljusa siffror för additiv tillverkning av polymer.

Genererar miljarder

Marknaden förväntas generera 11,7 miljarder dollar i intäkter under 2020, öka till 24 miljarder under 2024 och fortsättningsvis till 55 miljarder under 2030. Tillväxten drivs bland annat av att pulverbäddstekniken blir alltmer attraktiv för tillverkare eftersom det är möjligt att serietillverka delar, står det i rapporten.

Betydande framsteg inom materialvetenskap

I rapporten har man främst fokuserat på fordonsindustrin, flygindustrin och konsumentvaror. Här har alla typer av delar inkluderats från prototyper till slutanvändning.

Enligt SmartTech finns några av de mest betydande framstegen inom polymerprinting materialvetenskap samt utveckling av nya material för den aktuella tekniken. De två mest relevanta segmenten för polymerprinting är flyg och fordon. SmartTech förväntar sig att dessa kommer gå från att främst använda sig av prototyper och verktygstillämpningar till produktion år 2030.

Du hittar rapporten här.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1