Storskalig betongskrivare
sätter ramar

Twentes 3d-printade strukturer visades i Dubai, men bara via skärm. Foto via Twente AM.

Twentes 3d-printade strukturer visades i Dubai, men bara via skärm. Foto via Twente AM.

Twente AM, ett holländskt startup-företag som fokuserar på arkitektoniskt 3d-printing, visar upp en ny 3d-betongskrivare för storskaliga byggen.

Maskinen, utvecklades och byggdes på företagets forsknings- och utvecklingscenter i Nelson, Kanada, innan den visades upp för första gången via skärm under Big 5 International Buildning & Konstruktion Show i Dubai.

Ska bygga ramverk för betonghus

– Huvudrollen för denna enorma skrivare är att bygga ett ramverk för byggandet av betonghus i British Columbia, berättar Ian Comishin, vd och medgrundare av Twente AM.

Demonstration av möjligheterna med den nya betongskrivaren. Foto via Twente AM

Demonstration av möjligheterna med den nya betongskrivaren. Foto via Twente AM

Utrustad med ABB-robot

Målet med debutåret var att utveckla en 3d-skrivare på en struktur som kan röra sig tio meter i sidleds och fem meter på höjden. Med en sexaxlad ABB-robot som monteras fast kan man printa 42 kubikmeter. Adderar man en åttaaxlig robot kan maskinen printa 181 kubikmeter och med nionde rotationaxel har den en kapacitet på 391 kubikmeter.

Betongskrivarens kan enligt företaget skapa detaljerade former och konstnärliga strukturer som annars skulle vara omöjliga med traditionella metoder.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fler talare klara för AM-dagen

Hur hållbart är det egentligen att 3d-printa med plastmaterial? Vilka möjligheter finns med bioprinting i framtiden? Och kan additiv tillverkning med metall någonsin bli lika enkelt som vanliga utskrifter av papper? Det är något av det som kommer avhandlas under AM-dagen den 7 december.

Publicerat av: 

Köper resterande aktier i Xaar 3D

3d-skrivartillverkaren Stratasys skriver i ett pressmeddelande att de har köpt alla återstående aktier i Xaar 3D. Detta kommer att ytterligare påskynda företagets tillväxt inom 3d-printing för produktionsändamål. Stratasys ägde sedan tidigare 45 procent av Xaar 3D.

Publicerat av: 

Marknaden pekar uppåt igen

Additiv tillverkning med polymerer och metaller går mot historiska höjder. Det visar en ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis. Siffror från andra kvartalet 2021 visar på nivåer som är högre än före pandemin.

Publicerat av: