Storskalig betongskrivare
sätter ramar

Twentes 3d-printade strukturer visades i Dubai, men bara via skärm. Foto via Twente AM.

Twentes 3d-printade strukturer visades i Dubai, men bara via skärm. Foto via Twente AM.

Twente AM, ett holländskt startup-företag som fokuserar på arkitektoniskt 3d-printing, visar upp en ny 3d-betongskrivare för storskaliga byggen.

Maskinen, utvecklades och byggdes på företagets forsknings- och utvecklingscenter i Nelson, Kanada, innan den visades upp för första gången via skärm under Big 5 International Buildning & Konstruktion Show i Dubai.

Ska bygga ramverk för betonghus

– Huvudrollen för denna enorma skrivare är att bygga ett ramverk för byggandet av betonghus i British Columbia, berättar Ian Comishin, vd och medgrundare av Twente AM.

Demonstration av möjligheterna med den nya betongskrivaren. Foto via Twente AM

Demonstration av möjligheterna med den nya betongskrivaren. Foto via Twente AM

Utrustad med ABB-robot

Målet med debutåret var att utveckla en 3d-skrivare på en struktur som kan röra sig tio meter i sidleds och fem meter på höjden. Med en sexaxlad ABB-robot som monteras fast kan man printa 42 kubikmeter. Adderar man en åttaaxlig robot kan maskinen printa 181 kubikmeter och med nionde rotationaxel har den en kapacitet på 391 kubikmeter.

Betongskrivarens kan enligt företaget skapa detaljerade former och konstnärliga strukturer som annars skulle vara omöjliga med traditionella metoder.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: 

Polymerprinting ska generera miljarder

En ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis visar utvecklingen inom additiv tillverkning av polymerer. En marknad som väntas växa enormt de kommande åren.

Publicerat av: 

De bioprintar syntetisk hud

Ett samarbete mellan Basf och CTIBiotech har resulterat i 3d-bioprintad människohud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, kommenterar Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Publicerat av: