3d-printad andningsventil räddar liv på Coronadrabbade

Sjukhuset kunde rädda livet på flera patienter tack vare de 3d-printade ventilerna. Foto via Isinnova

Sjukhuset kunde rädda livet på minst tio patienter tack vare de 3d-printade ventilerna. Foto via Isinnova

Ett italienskt startupföretag räddar liv genom att 3d-printa andningsventiler till ett sjukhus. Nu vill flera företag hjälpa till. 

Många leverantörer av medicinsk utrustning hinner inte tillverka nya produkter snabbt nog i takt med att Coronaviruset sprider sig runtom i världen. Till följd av detta uppstod nyligen en kritisk situation på ett italienskt sjukhus i Chiari, i regionen Brescia i Norra Italien, där alla andningsventiler till respiratorerna tog slut.

Krisen var ett faktum då andningsventilerna är avgörande för att hålla patienter vid liv. Desperata efter en lösning fick de till slut hjälp av ett italienskt startupföretag inom 3d-printing.

Sex timmar senare

Christian Fracassi, vd och grundare av det franska startupföretaget Isinnova kom på att de kunde tillverka ventiler med hjälp av en 3d-skrivare. Och bara sex timmar senare hade han tagit fram en prototyp av ventilen som kunde testas på en patient på sjukhuset.

Efter att det visat sig att ventilen fungerade kunde företaget med en 3d-skrivare på plats på sjukhuset printa ett flertal ventiler.

3d-printade andningsventiler. Foto via Christian Fracassi 

3d-printade andningsventiler. Foto via Christian Fracassi

Flera företag vill hjälpa

Därefter har ännu fler ventiler skrivits ut av ett annat lokalt företag, Lonati Spa, i större upplagor med polymer laser powder bed fusion-teknik. Flera företag inom additiv tillverkning har också meddelat att de vill hjälpa till att printa delar för att stötta sjukhus.

Källa: 3dprintingmedia.network

Publicerat av: 

Dela artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Malmö stad 3d-printar visir

Modellverkstaden på Malmö stads stadsbyggnadskontor börjar 3d-printa ansiktsvisir efter brist på skyddsutrustning inom vården. Hittills har de skrivit ut 75 stycken.

Publicerat av: 

Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori lanserar ett nytt 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system. Enligt tillverkaren kan produktiviteten ökas med 80 procent.

Publicerat av: 

Polymerprinting ska generera miljarder

En ny rapport från det amerikanska marknadsanalysföretaget SmarTech Analysis visar utvecklingen inom additiv tillverkning av polymerer. En marknad som väntas växa enormt de kommande åren.

Publicerat av: 

De bioprintar syntetisk hud

Ett samarbete mellan Basf och CTIBiotech har resulterat i 3d-bioprintad människohud med makrofager. – Syntetisk hud, som 3d-hud, har förutsättningar att göra hudtester snabbare, billigare och mer tillförlitliga, kommenterar Olof Holmer, vd för branschorganisationen Kemisk Tekniska Företagen i Sverige.

Publicerat av: