3d-printad andningsventil räddar liv på Coronadrabbade

Sjukhuset kunde rädda livet på flera patienter tack vare de 3d-printade ventilerna. Foto via Isinnova

Sjukhuset kunde rädda livet på minst tio patienter tack vare de 3d-printade ventilerna. Foto via Isinnova

Ett italienskt startupföretag räddar liv genom att 3d-printa andningsventiler till ett sjukhus. Nu vill flera företag hjälpa till. 

Många leverantörer av medicinsk utrustning hinner inte tillverka nya produkter snabbt nog i takt med att Coronaviruset sprider sig runtom i världen. Till följd av detta uppstod nyligen en kritisk situation på ett italienskt sjukhus i Chiari, i regionen Brescia i Norra Italien, där alla andningsventiler till respiratorerna tog slut.

Krisen var ett faktum då andningsventilerna är avgörande för att hålla patienter vid liv. Desperata efter en lösning fick de till slut hjälp av ett italienskt startupföretag inom 3d-printing.

Sex timmar senare

Christian Fracassi, vd och grundare av det franska startupföretaget Isinnova kom på att de kunde tillverka ventiler med hjälp av en 3d-skrivare. Och bara sex timmar senare hade han tagit fram en prototyp av ventilen som kunde testas på en patient på sjukhuset.

Efter att det visat sig att ventilen fungerade kunde företaget med en 3d-skrivare på plats på sjukhuset printa ett flertal ventiler.

3d-printade andningsventiler. Foto via Christian Fracassi 

3d-printade andningsventiler. Foto via Christian Fracassi

Flera företag vill hjälpa

Därefter har ännu fler ventiler skrivits ut av ett annat lokalt företag, Lonati Spa, i större upplagor med polymer laser powder bed fusion-teknik. Flera företag inom additiv tillverkning har också meddelat att de vill hjälpa till att printa delar för att stötta sjukhus.

Källa: 3dprintingmedia.network

Tags: ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: