Dubbelt upp i nytt skrivarsystem

Lasertec 30 Dual SLM system. Foto via DMG Mori

Den tyska maskinverktygstillverkaren DMG Mori breddar sitt utbud inom additiv tillverkning med ett helt nytt selective laser melting 3d-skrivarsystem, Lasertec 30 Dual SLM system.

Maskinen är en uppgradering av företagets Lasertec 30. Det som skiljer dem åt är framförallt att den nya maskinen arbetar med två lasrar istället för en.

Dubbel laser ökar produktivitet

Maskinen kan bygga antingen en del eller flera i taget. Enligt DMG Mori är fördelen med två lasrar en ökad bygghastighet på upp till 80 procent. Detta då maskinen kan bygga 90 kvadratcentimeter i timmen.

Byggkammaren mäter 300 x 300 x 300 millimeter och lasrarna har kapacitet att täcka hela ytan. Enligt tillverkaren förbättras också produktiviteten tack vare ett kylsystem som gör det möjligt att avlägsna färdiga komponenter snabbare.

 

Programvara optimerar processen

Maskinen kommer med programvara för både parameteroptimering, CAM-programmering och maskinstyrning.

Med programmet Optomet väljer maskinen automatiskt den bästa skanningsstrategin för den aktuella utskriften, samt verktyg för att kontrollera temperaturen genom delen som byggs.

Celos är en programvara som gör att CAM-porgrammering kan göra direkt på maskinens styrenhet och den innehåller även olika verktyg för övervakning av utskriftsprocessen.

Printar i flera material

Maskinen passar enligt DMG Mori ett flertal industrier eftersom den kan skriva ut i allt från verktygsstål till rostfritt stål i aluminium, titan, kobolt-krom med mera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: