“Det kommer ställa saker på sin spets”

Evald Ottosson bredvid Desktop metals metallskrivare Studio Systems, som är en av metallskrivarna Protech levererar.

Evald Ottosson bredvid Desktop metals metallskrivare Studio Systems, som är en av metallskrivarna Protech levererar.

3d-skrivarleverantören Protech delar sina planer för 2020 och hur de ska hantera den rådande Coronakrisen. – Den nuvarande situationen kommer ställa saker på sin spets, säger Evald Ottosson på Protech. 

Protech, som bland annat är nordisk återförsäljare av Stratasys och MakerBot’s 3d-skrivare, har sin plan klar för 2020. Företaget sätter full fokus på metall, avancerade polymerer och plaster samt fullfärg och Pantone-godkända färger.

– Vi gör en storsatsning på metall. Priserna har gått ner på maskinerna och det är inte rocket science att använda dem. De företag som är intresserade och som vi ser framför oss är små och medelstora företag som gör allt möjligt. Inte de som ska serietillverka, utan de som till exempel ska lösa ett problem till en kund med 100 delar, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Säkrar leveranskedjor

Men med den ökade spridningen av Coronaviruset Covid-19, uppstår det också nya utmaningar.

– Den nuvarande situationen kommer ställa saker på sin spets. Plötsligt kan företag ha svårt att leverera sina produkter för att man har stillastående maskiner som saknar reservdelar eller komponenter för sina produkter och det öppnar nya möjligheter med 3d-skrivartekniken, berättar Ottosson och fortsätter:

– Vi har försäkrat oss om att våra leverantörer kan leverera maskiner och material så att det kommer ut och att vi på alla möjliga sätt kommer kunna hjälpa våra kunder att lösa deras bekymmer.

 

Billiga delar från Asien

En konkurrent i branschen sedan länge är möjligheten att köpa billiga delar från Asien. Men med den rådande situationen har man upptäckt att denna typ av leveranstjänster är lätta att störa, menar Ottosson.

– Vi har varit i situationer där vi ska sälja för produktion men så gör kunden en investeringskalkyl och ser att man kan köpa det billigare i Asien. Men då är man ju beroende av transporterna. Och det som händer nu är att kedjorna bryts.

I längden tror Ottosson att detta kan visa sig positivt för branschen. Att kunderna också ser fördelarna för miljön och väljer lokalt tillverkade delar istället för delar som måste transporteras från Asien och för att gynna svenskt näringsliv.

3d-utskrifter fortsätter

Utmaningen för i år blir dock investeringsviljan, tror Ottosson. Hade det inte varit för Coronakrisen hade troligtvis utbildning varit den största utmaningen. Men användningen av 3d-skrivare kommer att fortsätta och mycket är fortfarande under utveckling, säger Evald Ottosson och avslutar med:

– Det positiva är att företag har börjat titta seriöst på att producera med 3d-skrivare. Vi ser också ett stort intresse bland kunderna att printa i metall.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sjukhus 3d-printar inför
implantat

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg pågår just nu ett projekt där neurokirurgerna använder 3d-printade skallbensmallar för att ta fram implantat. – Genom att ha tillgång till 3d-skrivare kan vi själva styra processen och tillverkningen, säger Charlotte Stor Swinkels, medicinteknisk civilingenjör.

Publicerat av: 

Generas system säkrar stegen

Genera, en österrikiskt tillverkare av 3d-skrivare, lanserar två nya maskiner för utskrift och efterbearbetning. – Vi vill inte att våra kunder ska behöva köpa fem olika maskiner för att få det arbetsflöde som behövs för att tillverka deras delar, säger Klaus Stadlmann, grundare av Genera.

Publicerat av: