“Det kommer ställa saker på sin spets”

Evald Ottosson bredvid Desktop metals metallskrivare Studio Systems, som är en av metallskrivarna Protech levererar.

Evald Ottosson bredvid Desktop metals metallskrivare Studio Systems, som är en av metallskrivarna Protech levererar.

3d-skrivarleverantören Protech delar sina planer för 2020 och hur de ska hantera den rådande Coronakrisen. – Den nuvarande situationen kommer ställa saker på sin spets, säger Evald Ottosson på Protech. 

Protech, som bland annat är nordisk återförsäljare av Stratasys och MakerBot’s 3d-skrivare, har sin plan klar för 2020. Företaget sätter full fokus på metall, avancerade polymerer och plaster samt fullfärg och Pantone-godkända färger.

– Vi gör en storsatsning på metall. Priserna har gått ner på maskinerna och det är inte rocket science att använda dem. De företag som är intresserade och som vi ser framför oss är små och medelstora företag som gör allt möjligt. Inte de som ska serietillverka, utan de som till exempel ska lösa ett problem till en kund med 100 delar, berättar Evald Ottosson, försäljningsansvarig på Protech.

Säkrar leveranskedjor

Men med den ökade spridningen av Coronaviruset Covid-19, uppstår det också nya utmaningar.

– Den nuvarande situationen kommer ställa saker på sin spets. Plötsligt kan företag ha svårt att leverera sina produkter för att man har stillastående maskiner som saknar reservdelar eller komponenter för sina produkter och det öppnar nya möjligheter med 3d-skrivartekniken, berättar Ottosson och fortsätter:

– Vi har försäkrat oss om att våra leverantörer kan leverera maskiner och material så att det kommer ut och att vi på alla möjliga sätt kommer kunna hjälpa våra kunder att lösa deras bekymmer.

 

Billiga delar från Asien

En konkurrent i branschen sedan länge är möjligheten att köpa billiga delar från Asien. Men med den rådande situationen har man upptäckt att denna typ av leveranstjänster är lätta att störa, menar Ottosson.

– Vi har varit i situationer där vi ska sälja för produktion men så gör kunden en investeringskalkyl och ser att man kan köpa det billigare i Asien. Men då är man ju beroende av transporterna. Och det som händer nu är att kedjorna bryts.

I längden tror Ottosson att detta kan visa sig positivt för branschen. Att kunderna också ser fördelarna för miljön och väljer lokalt tillverkade delar istället för delar som måste transporteras från Asien och för att gynna svenskt näringsliv.

3d-utskrifter fortsätter

Utmaningen för i år blir dock investeringsviljan, tror Ottosson. Hade det inte varit för Coronakrisen hade troligtvis utbildning varit den största utmaningen. Men användningen av 3d-skrivare kommer att fortsätta och mycket är fortfarande under utveckling, säger Evald Ottosson och avslutar med:

– Det positiva är att företag har börjat titta seriöst på att producera med 3d-skrivare. Vi ser också ett stort intresse bland kunderna att printa i metall.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Sandbacka Science Park sprider kunskap digitalt

Under Innovation Week X håller Sandbacka Science Park i Sandviken ett webbinarium om additiv tillverkning. Fokus kommer ligga på hur tekniken kan förena den digitala och fysiska värdekedjan och efterbehandling av additiva komponenter.

Publicerat av: 

Protech breddar i produktportföljen

Makerbot lanserar nya 3d-skrivare i sin Method-serie, Method Carbon Fiber Editions. De släpper samtidigt en rad material anpassade för industrin. Företagets svenska leverantör Protech ska börja leverera produkterna i början av juli.

Publicerat av: 

Formnext 2020 ska trotsa coronavirus

Den stora Formnext-mässan för additiv tillverkning i Frankfurt ska hållas den 10–13 november enligt plan. – Vi är fortfarande övertygade om det unika värdet och fördelarna med en fysisk mässa, säger Sascha F. Wenzler, vice vd för Formnext, Mesago Messe Frankfurt GmbH. 

Publicerat av: 

Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: