Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Prototal börjar serietillverka skyddsutrustning till vården.

Prototal börjar serietillverka skyddsutrustning till vården.

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Prototal börjar 3d-printa skyddsvisir, både till sjukhus och tandläkare. 

Serietillverkar skyddsutrustning 

Först tog företaget fram en prototyp av ett ansiktsvisir, som efter godkännande från sjukvården nu börjat serietillverkas. Visiren kommer enligt plan att användas inom Region Jönköping, men Prototal för även samtal med andra regioner.

– Det är ju en väldigt ovanlig situation vi befinner oss i och om vi på något sätt kan hjälpa till så gör vi det gärna, säger Sandwall.

 

Henrik Lundell, vd, och Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal som nyligen har börjat serietillverka skyddsutrustning till vården.

Henrik Lundell, vd, och Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Är sedan tidigare certifierade

Företaget är sedan tidigare certifierade för medicintekniska komponenter.

– Vi är vana att 3d-printa medicintekniska komponenter och med ISO13485 så har vi en kvalitetssäkrad process vilket också ger en trygghet för våra kunder. Genom åren så har vi producerat cirka 150 000 till 200 000 patientunika kirurgiska guider. Det är en erfarenhet vi har nytta av.

Branschen generellt

Vilken inverkan Coronaviruset kommer ha på den svenska 3d-printbranschen och för Prototal i sin helhet är fortfarande oklar enligt företaget.

– Vi har främst märkt det i att inte lägre ha så många fysiska möten med våra kunder. Flertalet av mötena sköter vi nu via Skype för att inte riskera bidra till någon ökad smitta. Vi har också tagit fram rutiner för hur vi ska hantera detta internt hos oss för att minimera risker. Hur det kommer påverka den svenska branschen i sin helhet vågar vi inte sia om, avslutar Jonas Sandwall. 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Industrimässa flyttar till nätet

Elmia Subcontractor Connect 2020. Så heter Elmias nya digitala mötesplats som ska äga rum 10–13 november, istället för industrimässan Elmia Subcontractor. – Det finns ett stort behov och en stark önskan bland våra utställare och besökare att träffas, säger Helena Åhs, mässansvarig för Elmia Subcontractor.

Publicerat av: