Prototal serietillverkar skyddsutrustning

Prototal börjar serietillverka skyddsutrustning till vården.

Prototal börjar serietillverka skyddsutrustning till vården.

Efter ökad förfrågan på skyddsutrustning inom vården, i samband med Coronaviruset, börjar Prototal serietillverka skyddsvisir. Vi såg möjligheten att snabbt ta fram ett skydd för att akut hjälpa sjukvården, säger Jonas Sandwall marknadschef på Prototal.

Den Jönköpingsbaserade servicebyrån Prototal börjar 3d-printa skyddsvisir, både till sjukhus och tandläkare. 

Serietillverkar skyddsutrustning 

Först tog företaget fram en prototyp av ett ansiktsvisir, som efter godkännande från sjukvården nu börjat serietillverkas. Visiren kommer enligt plan att användas inom Region Jönköping, men Prototal för även samtal med andra regioner.

– Det är ju en väldigt ovanlig situation vi befinner oss i och om vi på något sätt kan hjälpa till så gör vi det gärna, säger Sandwall.

 

Henrik Lundell, vd, och Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal som nyligen har börjat serietillverka skyddsutrustning till vården.

Henrik Lundell, vd, och Jonas Sandwall, marknadschef på Prototal.

Är sedan tidigare certifierade

Företaget är sedan tidigare certifierade för medicintekniska komponenter.

– Vi är vana att 3d-printa medicintekniska komponenter och med ISO13485 så har vi en kvalitetssäkrad process vilket också ger en trygghet för våra kunder. Genom åren så har vi producerat cirka 150 000 till 200 000 patientunika kirurgiska guider. Det är en erfarenhet vi har nytta av.

Branschen generellt

Vilken inverkan Coronaviruset kommer ha på den svenska 3d-printbranschen och för Prototal i sin helhet är fortfarande oklar enligt företaget.

– Vi har främst märkt det i att inte lägre ha så många fysiska möten med våra kunder. Flertalet av mötena sköter vi nu via Skype för att inte riskera bidra till någon ökad smitta. Vi har också tagit fram rutiner för hur vi ska hantera detta internt hos oss för att minimera risker. Hur det kommer påverka den svenska branschen i sin helhet vågar vi inte sia om, avslutar Jonas Sandwall. 

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: