Vädjan i coronakrisen – efterlyser plastföretag som kan hjälpa till

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 31 mars 2020

Svensk Plastindustriförening uppmanar medlemmarna att hjälpa till under coronakrisen.

Svensk Plastindustriförening kraftsamlar under coronapandemin och uppmanar sina medlemsföretag att bidra med olika materiel till sjukvården. Ett 20-tal företag har redan visat sitt intresse.

Enligt plastorganisationen SPIF står svensk plastindustri stark och har en högkvalificerad arbetsstyrka och kapacitet för produktion av diverse plastprodukter. Något som kommer till pass i det bristläge som sjukvården just nu står inför till följd av coronavirusets spridning. SPIF har därför tagit initiativet till ett upprop bland sina medlemmar kring vilka som kan bistå under krisen.

Uppmanar sina medlemsföretag

Syftet är att sammanställa medlemmarnas kapacitet och koppla ihop dem med inköpsorganisationer inom sjukvården för att se hur branschen kan bidra krisläget. Uppmaningen som gått ut till de cirka 140 medlemsföretagen har redan gett resultat:

– Intresset har varit oerhört stort, och många företag vill hjälpa till. Det finns dock utmaningar i att hitta en matchning med inköpsorganisationerna, det är där vi försöker hjälpa till, säger Lennart Johansson, branschansvarig för SPIF.

Olika typer av materiel

Enligt SPIF producerar medlemsföretagen allt från material som kan användas till att göra visir till filtermaterial eller material till skyddskläder.

– Svensk plastindustri har en stark kompetens och innovationskraft. Vi är vana att jobba med hög precision, resurseffektivt, miljömedvetet och som underleverantörer till stora företag är vi också vana att ställa om snabbt, säger Amit Paul, suppleant och långvarig styrelsemedlem i SPIF och fortsätter:

– Som så många sagt: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är det här vi kan göra.

Redan drygt 20 företag

Ett 20-tal företag har redan skrivit upp sig som intressenter att ställa om sina produktioner. Företagen har kapacitet att producera till exempel kärl, slangar, rör, specialdesignade plastmaterial och additivt tillverkade produkter.

 

Text: Claes Nordström

Senaste nytt

Magnetism kan minska fel vid 3D-utskrift

Säkerhetskritiska komponenter för flyg och Formel 1-bilar kan en dag 3D-printas med en ny teknik, utvecklad av forskare vid UCL och University of Greenwich, som avsevärt minskar brister i tillverkningsprocessen.
magnetisum-4821412_1280

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast