Vädjan i coronakrisen – efterlyser plastföretag som kan hjälpa till

Svensk Plastindustriförening uppmanar medlemmarna att hjälpa till under coronakrisen.

Svensk Plastindustriförening kraftsamlar under coronapandemin och uppmanar sina medlemsföretag att bidra med olika materiel till sjukvården. Ett 20-tal företag har redan visat sitt intresse.

Enligt plastorganisationen SPIF står svensk plastindustri stark och har en högkvalificerad arbetsstyrka och kapacitet för produktion av diverse plastprodukter. Något som kommer till pass i det bristläge som sjukvården just nu står inför till följd av coronavirusets spridning. SPIF har därför tagit initiativet till ett upprop bland sina medlemmar kring vilka som kan bistå under krisen.

Uppmanar sina medlemsföretag

Syftet är att sammanställa medlemmarnas kapacitet och koppla ihop dem med inköpsorganisationer inom sjukvården för att se hur branschen kan bidra krisläget. Uppmaningen som gått ut till de cirka 140 medlemsföretagen har redan gett resultat:

– Intresset har varit oerhört stort, och många företag vill hjälpa till. Det finns dock utmaningar i att hitta en matchning med inköpsorganisationerna, det är där vi försöker hjälpa till, säger Lennart Johansson, branschansvarig för SPIF.

Olika typer av materiel

Enligt SPIF producerar medlemsföretagen allt från material som kan användas till att göra visir till filtermaterial eller material till skyddskläder.

– Svensk plastindustri har en stark kompetens och innovationskraft. Vi är vana att jobba med hög precision, resurseffektivt, miljömedvetet och som underleverantörer till stora företag är vi också vana att ställa om snabbt, säger Amit Paul, suppleant och långvarig styrelsemedlem i SPIF och fortsätter:

– Som så många sagt: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det är det här vi kan göra.

Redan drygt 20 företag

Ett 20-tal företag har redan skrivit upp sig som intressenter att ställa om sina produktioner. Företagen har kapacitet att producera till exempel kärl, slangar, rör, specialdesignade plastmaterial och additivt tillverkade produkter.

 

Text: Claes Nordström

Tags: , , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: