Filamenttillverkaren: ”Ingen superkris just nu”

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 2 april 2020
Nils Åsheim, vd på Add North.
Nils Åsheim, vd på Add North.

Add North ser en förändring i sin försäljning av filament. – Företagsförsäljning har stannat upp och minskat, men till privat har ökat, berättar vd:n Nils Åsheim. 

Den svenska filamenttillverkaren Add North ser att försäljningen har förändrats sedan spridningen av Coronaviruset blev ett faktum.

– Vår försäljning består av två huvudsakliga ben – till företag och privatpersoner. Företagsförsäljning har stannat upp och minskat, men privat har ökat, berättar vd:n Nils Åsheim.

Förfrågningar från sjukhus

Företaget har också fått förfrågningar från sjukhus och regioner. Därför har de i dagsläget skänkt över 300 gratisspolar till folk och företag som gör ansiktsskydd.

Enligt Åsheim kan förändringen bero på olika initiativ om att 3d-printa egna ansiktsskydd, i samband med utvecklingen av  sjukdomen Covid-19. Ett initiativ som han tror har bidragit är 3DVerkstans Faceshield-initiativ – en gratis STL-fil av ett ansiktsvisir som kan printas samt instruktioner om hur det ska skickas vidare.

– Många industri– och arkitektfirmor har lagt ner sin produktion och det märker vi av. Men det är ingen superkris just nu då våra leveranskedjor är intakta.

Produktion i Sverige

Till skillnad från konkurrenter i branschen så har Add North sin  produktion i Sverige, och har ett råvarulager som räcker i 4–6 månader framåt.

–  Men de som köper in från Holland eller Kina har drabbats kraftigt eftersom att det är svårt att få fram transporter, tillägger Åsheim.

Läs vidare

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Stratasys testar 3D-printad utrustning på månen

Stratasys kommer att tillhandahålla 3D-printade material till ett kommande månuppdrag för att testa deras prestanda på månens yta.
moon

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1