Filamenttillverkaren: ”Ingen superkris just nu”

Nils Åsheim, vd på Add North.

Nils Åsheim, vd på Add North.

Add North ser en förändring i sin försäljning av filament. – Företagsförsäljning har stannat upp och minskat, men till privat har ökat, berättar vd:n Nils Åsheim. 

Den svenska filamenttillverkaren Add North ser att försäljningen har förändrats sedan spridningen av Coronaviruset blev ett faktum.

– Vår försäljning består av två huvudsakliga ben – till företag och privatpersoner. Företagsförsäljning har stannat upp och minskat, men privat har ökat, berättar vd:n Nils Åsheim.

Förfrågningar från sjukhus

Företaget har också fått förfrågningar från sjukhus och regioner. Därför har de i dagsläget skänkt över 300 gratisspolar till folk och företag som gör ansiktsskydd.

Enligt Åsheim kan förändringen bero på olika initiativ om att 3d-printa egna ansiktsskydd, i samband med utvecklingen av  sjukdomen Covid-19. Ett initiativ som han tror har bidragit är 3DVerkstans Faceshield-initiativ – en gratis STL-fil av ett ansiktsvisir som kan printas samt instruktioner om hur det ska skickas vidare.

– Många industri– och arkitektfirmor har lagt ner sin produktion och det märker vi av. Men det är ingen superkris just nu då våra leveranskedjor är intakta.

Produktion i Sverige

Till skillnad från konkurrenter i branschen så har Add North sin  produktion i Sverige, och har ett råvarulager som räcker i 4–6 månader framåt.

–  Men de som köper in från Holland eller Kina har drabbats kraftigt eftersom att det är svårt att få fram transporter, tillägger Åsheim.

Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Forskar för klimatsmarta flygmotorer

Tahira Raza har undersökt hur man kan göra flyg- och rymdmotorer mer klimatsmarta genom att studera svetsbarheten i additivt tillverkade delar. – En avgörande faktor är hur materialet påverkas när man svetsar i det, säger Tahira Raza. 

Publicerat av: 

De sätter detaljer i fokus

Protolabs lanserar ett nytt material för detaljrika prototypdelar – Microfine Grey. Enligt företaget kan det bidra till att utvecklingstiden av nya komponenter kan minska avsevärt. 

Publicerat av: 

Dyemansion släpper färgglad palett

Dyemansion släpper 17 nya färger för gråa delar, 3d-printade med HP Multi Jet Fusion i materialet PA12. – Antalet HP-system växer på marknaden och våra kunders efterfrågan på livliga färger för deras gråa delar har varit stor, säger Kai Witter, Chief customer officer på Dyemansion.

Publicerat av: 

Metallutskrifter minskar inom flygindustrin

GE, General Electric, säger upp 13 000 anställda i sin tillverkning av flygmotorer samtidigt som efterfrågan på 3d-printade metalldelar minskar. Detta kan komma att påverka företagets leverantörer och underleverantörer. 

Publicerat av: 

Skänker visir till äldrevården

Medarbetare på Högskolan i Skövde tillverkar skyddsvisir till äldrevården. – De fungerar bra i avsaknad av andra visir, säger Niklas Land, doktorand på Institutionen för ingenjörsvetenskap.

Publicerat av: 

De tillverkar steriliserbara visir

Protolabs har hjälpt Michelin att ta fram steriliserbara ansiktsvisir för sjukvården.
– Bandet, visiret och den nedre förstärkningen är alla tillverkade i polykarbonat. Skärmarna kan därför steriliseras utan att skadas, säger Frédéric Pialot, Senior Fellow Processer på Michelin.

Publicerat av: 

Nyfunnen hobby gav nya arbetsuppgifter

Paul Ingelmark har studerat till 3d-printingspecialist på Yrkeshögskolan i Eslöv. Detta har lett till att hans nuvarande arbetsplats SWEP har valt att satsa mer på additiv tillverkningsteknik.

Publicerat av: 

Xenter håller digitalt öppet hus

Den 6 maj håller Xenter i Botkyrka ett digitalt öppet hus. Förutom presentation av alla utbildningar och en rundtur kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till utbildningsledare och lärare. 

Publicerat av: 

Dörröppnare kan minska smittspridning 

Paul Nowotny designade ett verktyg för att öppna dörrar utan att behöva ta i det faktiska handtaget. I samarbete med 3d-teknikleverantören r.a.p.s har sedan verktyget 3d-printats och nu testas ett 20-tal inom hemvården i Landskrona. 

Publicerat av: