Wematter vill ta fram grafenpulver

Robert Kniola, vd på Wematter.

Robert Kniola, vd på Wematter.

Den svenska 3d-skrivartillverkaren Wematter har ansökt om forskningsmedel för att ta fram ett nytt grafenpulver. De planerar också nya produktsläpp till hösten.

Robert Kniola, vd på Wematter, avslöjar företagets planer för 2020. Förutom att lansera nya produkter till hösten, så har de nyligen ansökt om medel från Vinnova till ett nytt forskningsprojekt.

– Vi är väldigt aktiva på forskningssidan och vi har ett nytt projekt, som vi ansökt om hos Vinnova, som handlar om att vi vill göra grafenbaserat pulver, berättar Kniola.

Bra ledningsförmåga

Grafen, som är baserat på kolatomer, har en bra ledningsförmåga och med ett grafenbaserat pulver kan man printa delar som kan leda elektricitet.

– Vi ser krav från kunder som vill ha ledningsförmågan. Den stora marknaden just nu är kåpor till elektronik.

Produktsläpp skjuts fram

På grund av rådande omständigheter kopplat till viruset Covid-19, så har företaget valt att vänta med nylanseringar av produkter till hösten.

– Målsättningen för 2020 är att leverera fler system, både skrivare och efterbehandling och vi kommer säkerligen bredda inom material och precision samt komma med nya tillbehör, säger Kniola och fortsätter:

– Vi hade tänkt lansera nya produkter innan sommaren, men det blir till hösten.

Istället läggs fokus på att 3d-printa medicinsk utrustning till vården. Företaget arbetar just nu med att prova autoklavering i sina maskiner för att kunna sterilisera utskrifter om och om igen.

Företag drar i handbromsen 

Kniola har märkt av Corona-oron genom att en del kunder drar i handbromsen vad gäller investeringar, vilket kan drabba hårdvarustartups hårt. Men det finns positiva aspekter också.

– Flera fabriker efterfrågar reservdelar och det kan också gynna oss som svensk maskintillverkare om avtal med till exempel amerikanska eller tyska leverantörer inte går i lås nu. Vi får se, vi tar det i höst.

Se video nedan av ett ansiktsvisir som Wematter 3d-printat i sin Gravity SLS-3d-skrivare:

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Fiffig kemi bakom nytt biobläck

Ett forskarteam vid Linköpings universitet har utvecklat ett biobläck för 3d-printing. – Vi är bland de första forskargrupper som kan förändra materialet både när det printas och i efterhand, säger Daniel Aili.

Publicerat av: 

Ny lärportal ska boosta industrin

Ett flertal aktörer från myndigheter, arbetsgivarorganisationer, fackförbund och näringslivet går samman och startar en lärportal för att kompetensboosta industrin.

Publicerat av: 

“Det finns mycket mer att utforska”

Högskolan Väst avslutade i början av sommaren det treåriga projektet SUMAN-Next om additiv tillverkning och legeringen 718. – Det finns mycket mer att utforska innan tekniken blir mogen att appliceras inom industrin, säger Joel Andersson, forskare på Högskolan Väst.

Publicerat av: 

Bjuder in till tävling för startups

I maj släppte Formnext-mässan i Frankfurt information om att de kommer hålla mässan som tänkt mellan 10–13 november 2020. Nu presenterar de årets tävling för startups inom additiv tillverkning – Formnext Start-up Challenge.

Publicerat av: 

Prototal materialtestar för fullt

För två månader sedan installerade Prototal två nya 3d-skrivare från HP. Samtidigt släppte de nyheten om ökade ordrar av medicintekniska delar. Nu provkör de material och berättar mer om hur produktionen ser ut i dag.

Publicerat av: 

Swerim: “Brist på standarder”

Standardiseringar behövs för fortsatt tillväxt inom additiv tillverkning av metall. Det visar en ny kartläggning som bland annat forskningsinstitutet Swerim varit med och tagit fram. 

Publicerat av: 

Printad vävnad direkt i patienten

Ett amerikanskt forskarteam har utvecklat en teknik för att 3d-printa vävnad direkt i patienten. Denna teknik ska enligt forskarna kunna minska infektioner i samband med operationer.

Publicerat av: