Wematter vill ta fram grafenpulver

Text:Hanna Jangenfeldt
PUBLICERAD: 2 april 2020
Robert Kniola, vd på Wematter.
Robert Kniola, vd på Wematter.

Den svenska 3d-skrivartillverkaren Wematter har ansökt om forskningsmedel för att ta fram ett nytt grafenpulver. De planerar också nya produktsläpp till hösten.

Robert Kniola, vd på Wematter, avslöjar företagets planer för 2020. Förutom att lansera nya produkter till hösten, så har de nyligen ansökt om medel från Vinnova till ett nytt forskningsprojekt.

– Vi är väldigt aktiva på forskningssidan och vi har ett nytt projekt, som vi ansökt om hos Vinnova, som handlar om att vi vill göra grafenbaserat pulver, berättar Kniola.

Bra ledningsförmåga

Grafen, som är baserat på kolatomer, har en bra ledningsförmåga och med ett grafenbaserat pulver kan man printa delar som kan leda elektricitet.

– Vi ser krav från kunder som vill ha ledningsförmågan. Den stora marknaden just nu är kåpor till elektronik.

Produktsläpp skjuts fram

På grund av rådande omständigheter kopplat till viruset Covid-19, så har företaget valt att vänta med nylanseringar av produkter till hösten.

– Målsättningen för 2020 är att leverera fler system, både skrivare och efterbehandling och vi kommer säkerligen bredda inom material och precision samt komma med nya tillbehör, säger Kniola och fortsätter:

– Vi hade tänkt lansera nya produkter innan sommaren, men det blir till hösten.

Istället läggs fokus på att 3d-printa medicinsk utrustning till vården. Företaget arbetar just nu med att prova autoklavering i sina maskiner för att kunna sterilisera utskrifter om och om igen.

Företag drar i handbromsen 

Kniola har märkt av Corona-oron genom att en del kunder drar i handbromsen vad gäller investeringar, vilket kan drabba hårdvarustartups hårt. Men det finns positiva aspekter också.

– Flera fabriker efterfrågar reservdelar och det kan också gynna oss som svensk maskintillverkare om avtal med till exempel amerikanska eller tyska leverantörer inte går i lås nu. Vi får se, vi tar det i höst.

Se video nedan av ett ansiktsvisir som Wematter 3d-printat i sin Gravity SLS-3d-skrivare:

Läs vidare

3devo förvandlar restpulver till filament

3devo har utvecklat en metod för att omvandla överblivet SLS-pulver till filament som kan användas på nytt för 3D-printing.
3devo

Nordens första testbädd för 3D-printad betong

I slutet av april invigde forskningsinstitutet RISE en test- och demomiljö för 3D-printad betong. En unik satsning som ska påskynda den industriella användningen av tekniken och bana väg för en mer hållbar svensk byggbransch. 
RISE kollage

Forskning om AM med duplext rostfritt stål

Hur kan duplexa rostfria stål användas optimalt både för lasersvetsning och additiv tillverkning? Den frågan har Amir Baghdadchis från Högskolan Väst sökt svaret på i sin doktorsavhandling.
Amir Baghdadchi, doktor i produktionsteknologi

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3