Wematter vill ta fram grafenpulver

Robert Kniola, vd på Wematter.

Robert Kniola, vd på Wematter.

Den svenska 3d-skrivartillverkaren Wematter har ansökt om forskningsmedel för att ta fram ett nytt grafenpulver. De planerar också nya produktsläpp till hösten.

Robert Kniola, vd på Wematter, avslöjar företagets planer för 2020. Förutom att lansera nya produkter till hösten, så har de nyligen ansökt om medel från Vinnova till ett nytt forskningsprojekt.

– Vi är väldigt aktiva på forskningssidan och vi har ett nytt projekt, som vi ansökt om hos Vinnova, som handlar om att vi vill göra grafenbaserat pulver, berättar Kniola.

Bra ledningsförmåga

Grafen, som är baserat på kolatomer, har en bra ledningsförmåga och med ett grafenbaserat pulver kan man printa delar som kan leda elektricitet.

– Vi ser krav från kunder som vill ha ledningsförmågan. Den stora marknaden just nu är kåpor till elektronik.

Produktsläpp skjuts fram

På grund av rådande omständigheter kopplat till viruset Covid-19, så har företaget valt att vänta med nylanseringar av produkter till hösten.

– Målsättningen för 2020 är att leverera fler system, både skrivare och efterbehandling och vi kommer säkerligen bredda inom material och precision samt komma med nya tillbehör, säger Kniola och fortsätter:

– Vi hade tänkt lansera nya produkter innan sommaren, men det blir till hösten.

Istället läggs fokus på att 3d-printa medicinsk utrustning till vården. Företaget arbetar just nu med att prova autoklavering i sina maskiner för att kunna sterilisera utskrifter om och om igen.

Företag drar i handbromsen 

Kniola har märkt av Corona-oron genom att en del kunder drar i handbromsen vad gäller investeringar, vilket kan drabba hårdvarustartups hårt. Men det finns positiva aspekter också.

– Flera fabriker efterfrågar reservdelar och det kan också gynna oss som svensk maskintillverkare om avtal med till exempel amerikanska eller tyska leverantörer inte går i lås nu. Vi får se, vi tar det i höst.

Se video nedan av ett ansiktsvisir som Wematter 3d-printat i sin Gravity SLS-3d-skrivare:

Tags: , ,
Publicerat av: 

Dela artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.